Er din hund en hvalp eller en junior hund?

14-02-2019 15:01, af Marco Ishøj, Anicura

Langt de fleste hundeejere, skelner ikke imellem om deres hund er en hvalp eller junior hund, hvilket kan resultere i, at knogler og muskler ikke udvikles korrekt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Selvom det kan være svært at skelne mellem hvalpe og junior hunde, så er der altså forskel, hvilket man som hundeejer skal tage hensyn til.
Rent mentalt bliver ens hvalp først voksen, når den er omkring 2,5 år gammel, men dens knogler og muskler er færdigudviklet længe før.

Hvalpe vokser og udvikler sig enormt meget det første år. De helt store hunderacer kan gå fra en vægt på 1kg til 90kg det første år af sit liv, hvor vi mennesker til sammenligning er 16-18 år om sådan en udvikling.

 

Hvalpefoder er vigtigt for hundens udvikling
Denne enorme vækstproces betyder, at man er nødt til at fodre sin hvalp med det rette hvalpefoder, så hvalpen kan opretholde sit høje energi niveau og samtidig få en god kost. Foderet skal nemlig sikre, at hvalpens vækst kan forekomme, uden at det går for stærkt, hvilket kan forårsage, at knogler og muskler ikke bliver udviklet korrekt.


Fra hvalp til junior hund
Typisk når ens hvalp er 6-7 måneder gammel, bør man skifte ens hvalpefoder ud med juniorfoder.

Den største forskel mellem hvalpefoder og juniorfoder er nemlig energiindholdet. Når ens hvalp har afsluttet første trin af vækstfasen, har den nemlig ikke behov for det ekstra høje energiindtag. Man bør derfor skifte over til juniorfoder, som ikke indeholder et lige så højt indhold af energi som hvalpefoder, men man kan dog ikke gå direkte over til almindeligt voksent foder, da hvalpen stadigvæk har brug for et højere energiindtag end ved voksent foder.

Hvornår bør man gå over til voksenfoder?
Ens hvalp eller junior hund bør først få voksenfoder, når knoglerne er cirka 90 % færdigudviklede. Dette sker typisk, når den er 10-20 måneder gammel, men varierer naturligvis fra race og individ. Derfor er det vigtigt at kigge på ens hvalp. Er den lidt for slank, så fortsæt med vækstfoder. Men hvis den er lidt tungere end den bør være, så skift over til et afbalanceret fuldfoder til voksne hunde. Det er samtidig ikke skadeligt, hvis du fodre din hvalp med vækstfoder i lidt for lang tid, så længe du ikke overfodrer hunden.

Vær opmærksom ved store racer
Du skal altid være ekstra opmærksom, hvis din hvalp er en gigantrace, da disse hvalpe ofte skal være noget ældre, inden du stopper med at fodre med vækstfoder. Nogle gange helt op til 24 måneder med de helt store racer.

Husk altid, at du kan følge fodervejledningen på din foderpose, så du er sikker på, at du fodrer din hund korrekt.

Læs også

Ny hovedsponsor for Winter Wonder Show

09-11-2023 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Det bedste til dine kæledyr

06-10-2023 15:13, af Louise Trabjerg

Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.

Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 18:54, af Anne Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

Lucy blev reddet fra voldelig ejer

28-06-2016 15:14, af Kasper Larsson
Det endte lykkeligt for den unge pitbull Lucy. Aktivister påstod overfor ejeren, at hun var død – nu er hun reddet i sikkerhed og har fået behandling for sine skader.

Hund afslører brug af falsk legitimation

11-10-2013 14:35, af Tine Luther
Så er der atter fundet en ny niche for dygtige arbejdshunde: Det norske Vinmonopolet får hjælp af en hund til at afsløre unge mennesker, der viser falsk ID. De er ofte nervøse, og det kan hunden lugte!

Støt juniorhandlerne og vind lækre præmier

16-06-2018 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du på hundeudstilling i Vejen, har du en fantastisk mulighed for at støtte de unge juniorhandlere og måske endda vinde en flot præmie

Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Fremragende arbejde af unge Smilla

20-03-2019 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Smilla er under uddannelse til narkohund. Tirsdag viste hun dog, at hun er mere end klar til at træde ind i den virkelige verden som fuldblods narkohund

Politihunde satte stopper for fangeflugt

15-04-2015 13:15, af Tine Luther
Fire unge kriminelle flygtede fra en lukket institution i Nykøbing Sjælland. Politihunde sørgede for, at de kun fik friheden at smage kortvarigt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.