En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Copyright Ridehesten.com
Michael Bejder var så heldig at tilbringe en hel dag med politihundene på job. Billeder er ikke fra dagen. Foto: Steen Brogaard

Hvis man er vokset op med schæferhunde og gerne ville være politibetjent som helt ung, så er en dag med politihunde en drøm, der går i opfyldelse. 

Det sørgede Syd- og Sønderjyllands Politi for, at Michael Bejder oplevede onsdag, hvor han både så, hørte og mærkede på egen krop, hvilke færdigheder, næse og kræfter sådan en politihund har. 

Michael Bejder, som bor i Esbjerg, havde meldt sig til Drømmeholdet på P3. En radioudsendelse, hvor værterne sørger for, at lytternes drømme bliver opfyldt.

Mads Dammark, som er hundeleder hos Syd- og Sønderjyllands Politi i Esbjerg, har selv været hundefører i 20 år. Han stod for dagens program, som begyndte med lidt information om politihunde og om, hvordan fært opfører sig og spredes. På den måde kunne Michael Bejder nemlig selv få øje på årsagen til hundenes bevægelser senere på dagen. 

Men først skulle han med en tur i kælderen på politigården. Dernede havde en af hundeførerne nemlig gemt 6 poser med narkotika. Dem skulle hundefører Lars og hans hund, Hubert på 5 år, rundt og finde. Og sådan en labrador har virkelig næse for narkotika, når den er trænet til det. Michael Bejder fulgte interesseret med, da Hubert hoppede op på sin hundeførers arm for at nå helt op og snuse. Og markere ved sit fund. Dens snude lød nærmest som en støvsuger hele vejen rundt i kælderen. 

Så blev det tid til en tur i skoven. Her var fem hundeførere samlet til den ugentlige træningsdag. For både hund og hundefører skal holdes skarp. 

Michael Bejder blev en aktiv del af dagens hundetræning. Sammen med Mads Dammark og undertegnede gik han ind i skoven og stod klar. Melding på radioen - hundefører Flemming og Cuba var klar til at arbejde. De skulle finde os tre i skoven. 

Sådan en stor schæferhund, der følger sine instinkter, har fart på og ser vældig beslutsom ud. Michael Bejder er hundeglad og vant til schæfere, så han nød det bare, da Cuba tog stand og bjæffede højt. Sådan stopper man effektivt en indbrudstyv.  

— Vil du ud og stå selv?, blev Michael spurgt. 

Ja, lød det hurtigt, og så skulle Cuba igen på arbejde med at finde og følge færten. 

Michael Bejder fik mulighed for at stille alle de spørgsmål, han ville, mens træningen foregik, og over middag skulle han virkelig i ilden. Hvis han ville. Og sådan en mulighed for at få en hund i armen lod han ikke gå fra sig. 
Figurant-ærmet blev fundet frem. En hund bider med et voldsomt tryk, så ærmet sørger for at beskytte armen til træning.

Med ærmet og instrukser var dagens gæst til hundetræningen klar. Han kom ud fra sit gemmested i skoven, blev råbt an af hundefører Dennis, som sendte sin 2-årige Pelle af sted i fuld fart efter Michael Bejder. Som løb, holdt armen med ærmet ud, blev bidt i og holdt an af schæferen Pelle, indtil han slap figurant-ærmet. 
Så det blev også et ja tak til 2. omgang som figurant. 

Til hver uges træning lægger hundeførerne spor og gør klar til opgaver for kollegerne. Ligesom narkohundene træner med virkelig narkotika, så skal patruljehundene også træne med virkelige lugte, som de kan møde på deres arbejdsopgaver. Lille Saxo på bare 4 måneder var ligeså nysgerrig, som han plejer at være, selv om dagens medbragte lugt var både ny og dårlig, så det tegner godt for ham og hundefører Simon, når de om to måneder skal til mentaltesten for politihundehvalpe. 

Hunde og hundeførere skulle træne videre, mens vi kørte fra skoven.  

— Jeg er stadig forelsket i schæfere – bare at se på Saxos lange, spidse ører, lød det fra Michael Bejder. 

Han fik sin drøm om at arbejde med politihunde opfyldt onsdag hos Syd- og Sønderjyllands Politi. 

— Det var lige, som jeg havde forestillet mig – eller faktisk bedre. 

Fakta
Fakta
  • Politihunde skal have specielle egenskaber. Politiet bestiller hunde og besøger hvalpene, når de er cirka 4 uger gamle. Når hvalpene er 7 uger gamle, bliver de testet, og så udvælger hundeførerne den, de vil have.
  • Hundeførere kommer på en uges kursus på politiskolen, inden de får hunden hjem, når den er 8 uger gammel. Her lærer de grundlæggende ting. Den øvrige hjælp og oplæring foregår af og med kolleger.
  • Når hvalpen er 6 måneder gammel, skal den mentaltestes. Hvis ikke den består testen, kan hvalpen ikke bruges og kommer tilbage til kennelen, og så skal hundeføreren have en ny hund.
  • Politihunde har forskellige niveauer alt efter alder, og hvad de kan. Gruppe 1 består af de hunde, der kan mest. De kan blandt andet søge biologiske spor, som er op til 48 timer gamle.
  • Syd- og Sønderjyllands Politi har udelukkende schæferhunde som patruljehunde og labrador som narkohunde. Herudover også vandsøgshunden Viggo, nedgravningshunden Hector og indtrængningshundene Gunnar, Verner og Uffe, som også er patruljehunde.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden