I hundens øje findes en stor tårekirtel der danner tårevæske, og dermed hjælper til at holde øjet fugtigt og sundt. Denne tårekirtel holdes på plads i øjenkrogen ind mod hundens næse af en masse bindevævsfibre. Nogle hunde er født med mindre stærkt bindevæv omkring tårekirtlen, og dermed kan det ikke holde tårekirtlen ordentligt på plads. Det betyder at tårekirtlen kan falde frem og blive synlig i hundens øjenkrog. Her ses den som en lille rød hævelse, der minder om et kirsebær – og deraf har sygdommen fået navnet Cherry Eye eller kirsebærøje.
Symptomer på Cherry Eye
Det primære tegn på sygdommen er som sagt, at tårekirtlen bliver synlig og ses som en rund, rød hævelse i hundens øjenkrog. I nogle tilfælde kan kirtlen midlertidigt falde på plads igen, men ofte vil problemet vende tilbage igen kort tid efter.
Hvorfor får hunden Cherry Eye?
Årsagen til sygdommen er ikke ordentligt forstået, men der menes at være en arvelig komponent i sygdommen. Det ses især hos hvalpe og hunde på op til to år, og er mere almindeligt hos de kortsnudede racer.
Fremtiden for en hund med Cherry Eye
Hos hunde med Cherry Eye er en operation nødvendig, for at sætte tårekirtlen på plads igen. Er operationen vellykket, vil det i de fleste tilfælde betyde at hunden ikke mærker mere til problemet. I enkelte tilfælde kan tårekirtlen falde frem igen efter en ellers vellykket operation. Har hunden haft et Cherry Eye på det ene øje, er der også en risiko for at den udvikler samme problem på det andet øje.
Er du i tvivl om hvorvidt din hund har Cherry Eye, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.
Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris
Ultralydsundersøgelser er et almindeligt værktøj, som ofte bruges af dyrlæger, når de skal finde ud af, hvad en hund fejler – men hvad er en ultralydsundersøgelse og hvorfor bruges den?
Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin
Den internationale webinarserie, BREEDERS' INSIGHTS, havde en succesfuld dansk lancering den 7 april med et oplæg af Astrid Holtet, Cand. Med. Vet, som delte hendes indsigter om "Hvalpens første tid, den betydningsfulde første fase af hvalpens udvikling"
Ændringer i hundens vandindtag er et vigtigt symptom, der ses ved flere alvorlige sygdomme – det er derfor godt at holde øje med hvor meget vand ens hund indtager
Læbefoldsdermatitis er en betændelse i huden hos hunden – og det kan være ganske generende. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvad der kan gøres ved det
Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe
Spiserørsforstørrelse kaldes også for mega-oesophagus og kan gøre det svært for hunden at synke sit foder
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet