BLOG: Var det egentlig så forfærdelig en fødsel?

22-10-2020 19:00, af Susanne Møller Randeris

- når man får oplevelsen lidt på afstand, var det måske ikke helt så slemt

Copyright Ridehesten.com
Hvalpene skal vænnes til almindelig hvalpefoder

Nu er de dejlige hvalpe allerede fem uger gamle, og jeg har haft tid til at tænke over fødslen og hele forløbet. Og var det egentlig så slemt?
Der skal ikke herske tvivl om, at det bestemt ikke var sjovt, da jeg var helt alene, da fødslen gik i gang. Den eneste hjælp, som gjorde hvad han kunne, var min søn på seks år.

Hvis jeg inden fødslen troede en lille smule på skæbnen, så tror jeg 100% på den i dag. I vores sidste kuld mistede vi desværre to hvalpe, en hvor bugen ikke var vokset sammen og en der ikke trak vejret, da den kom ud. Enhver opdrætters mareridt. Den første var jo slet ikke levedygtig, så den måtte aflives, men da den sidste hvalp kom ud, som klart den største, stor og flot, men ikke i live, bliver man jo knust.

Aftenen før Impi fødte denne gang, lå jeg i sengen og så lidt videoer på Facebook. Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor jeg stoppede lige præcis ved denne, men se den skulle jeg. Man så en lille grisling blive født i noget der lignede Thailand. Den lille gris trak ikke vejret, da den blev født, og hun startede straks med førstehjælp både med massage af hjertet, gnide på den og puste luft i den. Jeg tog mig selv i FLERE gange at tænke, at nu måtte hun da snart stoppe, for den var jo stendød, men hun blev og ved med at arbejde på den. Og pludselig tog den selv det første åndedrag……… Hold da op tænkte jeg, kunne vi så have reddet den sidste hvalp fra vores sidste kuld, hvis vi ikke var stoppet så hurtigt? Og hvor længe er FOR længe egentlig? For jeg har virkelig ikke lyst til at arbejde FOR længe, og risikere at hvalpen tager skade.

Det bliver jeg nok aldrig klog på, men videoen blev ved og ved med at køre i mit hoved, da første hvalp blev født tidlig næste morgen. Den fine tæve trak nemlig heller ikke selv vejret, så jeg gik straks i gang og jeg blev ved og ved, også selv om hvalp nr. 2 meldte sin ankomst hurtigt efter. Jeg var i kæmpe konflikt med mig selv, for først sagde jeg til mig selv ”stop nu, den er død” men så kom den anden stemme bagefter ”nej der er en chance endnu, for grisen klarede det”.  Det gjorde, at jeg ikke var klar til at give op. Og lige pludselig trak hun vejret – hold nu op jeg var lettet, jeg blev så rørt, at tårerne trillede ned ad kinderne. Det var den største forløsning, at det var lykkedes, eller også var jeg lettet over, at jeg rent faktisk godt selv kunne.
Det havde virkelig været en anelse stressende, da jeg imens alt det her stod på, prøvede at ringe både til Allan, min dyrlæge og Maria, min veninde, der ville komme og hjælpe. Men ingen af dem tog telefonen.
Efter den første tæve, kom der tre helt perfekte hvalpe, som straks var klar til livet og fandt vej til mælkebaren med det samme – det er altså bare en fantastisk oplevelse. Se hvor naturligt det er for en tæve at føde, den gør bare det den skal, ikke fordi den har gået til fødselsforberedelse eller fordi den har læst en masse om hvordan en fødsel er, men ganske simpelt bare fordi dens instinkter tager over. Femte og sidste hvalp, en han, kom med numsen først og trak heller ikke vejret, så i gang med alle de ting jeg gjorde ved første hvalp. Og efter et par minutter var han klar. Fem dejlige, perfekte hvalpe, tre tæver og to hanner blev det til, og ikke mindst en tæve, som tog det hele i stiv pote og selv efter fødslen var super frisk. Om det så var skæbnen, der gjorde at jeg så den video, aften før, skal jeg lade være usagt, men en ting er helt sikker. Havde jeg ikke det, så havde der været stor chance for, at der kun havde været tre hvalpe i dag.

Copyright Ridehesten.com
Alle er glade hver gang, der kommer et lille nyt vidunder

Jeg bliver tit spurgt. når jeg fortæller hvor smukt jeg synes det er, når hunde føder, om ikke det er ulækkert med alt det blod, fostervand og hvad der ellers kommer af diverse ting ved sådan en fødsel. Og her må jeg sige at det tænker man OVERHOVEDET ikke over.
Ikke et sekund tænker jeg ”ad jeg fik noget på mig”, man ser det overhovedet ikke, hvis man synes, det er en ulækker oplevelse, så er jeg helt sikker på man ikke ville gøre det igen og igen.

Tænk sig, at det allerede er fem uger siden, tiden går så stærkt. Jeg begynder allerede at kunne se de små individer og hvordan de er i forhold til hinanden. Det er nu, jeg synes det er helt utroligt spændende, nu man skal prøve at se, hvem de er, og hvilken familie de vil passe perfekt ind i. Det er også nu vi får præget dem på en masse ting. De skal køre bil, lære forskellige lyde at kende, prøve at være udenfor, finde ud af hvor man skal tisse og hvor man ikke skal. Hvad er legetøj, og ikke mindst skal de lære at spise almindelig mad.
Der bliver ikke set meget fjernsyn i de to måneder, jeg har hvalpene, for der er altså bare ikke noget bedre end hvalpe-tv, bare sidde sammen med dem og lege, eller lige tage en lille lur sammen med dem, man sover altså bare godt når man er pakket ind i fem små bløde uldbolde.
Denne gang har jeg været en tur i Aarhus med hvalpene. De var forbi Jacob ved Nordre Dyrehospital for at få tjekket, at de alle var ok, og ikke mindst få tjekket Impi efter fødslen. Godt jeg gjorde det, for hvalp et og fem havde nogle ting, de skulle have rettet, og det samme havde Impi. En fantastisk oplevelse, og så dejligt, at der er tid til hver eneste hvalp – og selvfølgelig er der tid til en stor omgang hvalpenus. Dejligt, at de kan komme til dyrlæge og bare få en god oplevelse til at putte i livets rygsæk. 

Copyright Ridehesten.com
Dejligt at Jacob giver hvalpen tid til at føle sig 100% tryg inden han går i gang.

Nu er der jo næsten bare tilbage at sørge for, at de får en stor rygsæk fyldt med positive oplevelser, så de er så godt rustet til de spændende ting, de kan møde på deres vej, videre frem i livet. 

Når jeg nu sidder der med hvalpene og nusser dem og nyder deres helt specielle hvalpelugt, så er det jeg spørger mig selv, ”var det egentlig så forfærdelig en fødsel?”. For nu da det er lidt på afstand, var det måske ikke helt så slemt.
Nu tælles der i stedet for ned. Der tælles ned til den dag de skal rejse hjemmefra, en dag jeg bestemt aldrig glæder mig til.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Dagens Læserfoto: Dejlig sne

18-12-2020 09:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Mange børn længes efter sne. Denne schæfer har det sikkert på samme måde lige nu. Billedet er taget af Susanne W. Søgaard

Gilpa

 

To champions på én dag

20-08-2017 14:42, af Anne Ekenberg

Det blev en rigtig god dag for Susanne og Roine Lindberg fra Finland, som udstillede deres to pyrenæiske mastiffer.

BLOG: Når lysten svigter

05-12-2022 08:31, af Susanne Møller Randeris

Hvad gør man egentlig når lysten svigter? Lysten til at træne med sine hunde og lysten til at deltage til konkurrencer. Når man hele ens hundeejerliv har været aktiv træner og konkurrencehundefører, så er det som at miste en stor del af en identitet, når man ikke kan finde glæde i det mere – og hvad gør man så?

BLOG: Kan man overhovedet holde ferie med mange hunde?

09-08-2021 12:04, af Susanne Møller Randeris

Jeg bliver tit spurgt om vi nogen sinde kommer på ferie og om det overhovedet er afslappende med så mange hunde

Kom til hundefest i Hjallerup 1. oktober

21-09-2022 11:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle sejl er sat til når Susanne og Rasmus Bøgsted, som står bag Tranekærets Foder & Hundeudstyr, efter mere end 5 år på små 40m2 butik, nu slår dørene op for en ny butik på hele 140m2 i Hjallerup

BLOG: Er det okay at lade hunden flytte hjemmefra?

09-08-2021 08:27, af Susanne Møller Randeris

Min holdning har altid været lidt firkantet på dette punkt. Når man anskaffer sig en hund, så beholder man den, til man desværre må sige farvel til den pga alderdom

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.