Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Der er ingen tvivl om, at vores hunde har godt af at bruge deres kroppe – men vi kan til gengæld også gøre meget for at sikre, at de er bedst muligt forberedte til at yde deres bedste – og ikke mindst: sørge for at undgå skader og for at vores hunde kan holde sig på toppen i mange år.

Derfor vil jeg denne gang og i de kommende indlæg i min blog gerne skrive lidt om alle de ting, der kan hjælpe med til at optimere hundens præstation, reducere risikoen for skader og som øger chancerne for en ”langtidsholdbar” hund.

Nemlig opvarmning, restitution/”nedkøling”, styrke/koordination og skadesforebyggelse via behandlinger såsom massage, fysioterapi og kiropraktik.

I dag skal det handle om opvarmning. ”Pity the fool that doesn’t warm up” sagde en klog person engang. Og de fleste sportudøvere ved nok godt, at opvarming er en god ide. Alligevel er jo ikke ualmindeligt blot at tage hunden ud af bilen og gå i gang. Men som sagt er vores sportshunde også sportsudøvere og opvarmning kan – ligesom hos os mennesker – hjælpe til at mindske skadesrisikoen, øge effekten af træning, forbedre ydeevne samt koordination/balance. Opvarmning øger blodcirkulationen og giver bedre reaktionsevne og større smidighed. Så personligt er jeg blevet meget opmærksom på opvarmning af Frida, når vi skal ud og præstere. Som løber ved jeg, hvor meget det betyder ikke at ”koldstarte”: Kroppen er klart bedre forberedt og oplevelsen undervejs bliver altid meget bedre.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Men hvor meget skal man så varme op?

Ja, først og fremmest skal opvarmningen tilpasses til turens længde og intensitet – og hvilken type aktivitet man skal i gang med. Hvis Frida og jeg skal på en almindelig rolig canicross-tur starter vi som regel blot med at gå lidt. Skal vi derimod i konkurrence i højt tempo – og skal vi måske endda over forhindringer eller laves hurtige retningsskift, ja så bruger vi længere tid på opvarmning. Det kunne fx være en lunteløbetur, derefter lidt stigningsløb (roligt løb – der efter øges tempo op til spurt fx over nogle 100 m) eller bakkeløb. Og vi fokuserer også på opvarmning af fx ryggen og forskellige smidighedsøvelser fx volter/zigzag (se video). Så tænk over, hvilken type sport og hvilke øvelser I skal lave og tilpas opvarmningen til jeres behov.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Et par generelle ting om opvarmning:

  • Jo hurtigere/højintenst - jo længere opvarmning.
  • Tag højde for vejr/årstid, hundens alder.
  • I pauser kan hund varmes med dækken (effekt af opvarmning aftager allerede efter ca. 10 min).

 

Forslag til øvelser ift. opvarmning :

  • Gåtur - først alm gang derefter let trav - så øvelser (5-10 min):
  • Små vendinger, 8-taller, zigzag, cirkler, volter.
  • Stillingsskift (sit, dæk, stå).
  • Bakkeøvelse
  • Giv pote/high five.
  • Cavaletti, gå på ujævnt underlag.
  • Vælg gerne øvelser der ligner konkurrencen, læg de sværeste sidst.

Og husk så også opvarmning af dig selv, hvis I begge skal ud og præstere. God fornøjelse.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.