Blinde Winnies vilde hundeliv

29-08-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Winnie Vestergaard har været blind det meste af sit liv. Alligevel hopper hun gang på gang ud i nye sportsgrene og udfordringer med sine hunde. Begrænsningerne skal udfordres, siger hun

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens solen stadig bagte Danmark dejlig varm, samledes tusindvis af mennesker til hundedage på Valdemars Slot på Tåsinge.

En af de mange mennesker skilte sig tydeligt ud fra mængden. Det var 36-årige Winnie Vestergaard, der til publikums store forbløffelse optrådte rutineret i hyrdning. Sagen er nemlig den, at selvom Winnie Vestergaard godt er klar over, hun skiller sig ud, kan hun ikke se det. Hun er nemlig blind.

På trods af handicappet styrede hun sin hund Data, mens den styrede fårene i indhegningen. Det var et imponerende syn. Selv er hun dog ikke voldsomt imponeret.

– Jeg fik rigtig mange positive tilkendegivelser efter hyrdningen, men faktisk drillede Data rigtig meget. Han kunne ikke helt finde ud af, at der var så mange tilskuere, så det er noget, vi har trænet på siden, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Altid hund
Øjnene har stort set hele livet været et problem for Winnie Vestergaard. De begyndte at svigte fra 0 til fem år, og stadig ved man ikke, hvad der skete dengang. Derfra gik det kun en vej med synet, og da Winnie blev 19, var hun stærkt svagtseende. Da hun blev 24, fik hun sin første førerhund. På det tidspunkt var der kun lyssansen tilbage, og sådan er det også i dag, selvom hun bilder sig ind, at hun kan se lidt.

– For eksempel kan jeg godt se, at der står et bord her. Jeg kan se omridset af det, siger hun og tager fat i bordkanten.

– Problemet er bare, at hvis man flyttede bordet, ville jeg stadig kunne se det her, indrømmer hun og griner.

Lige siden hun som lille trissede rundt i det jyske barndomshjem har hun haft hund. Kun i de fem år, hun studerede til dyrepasser, har hun holdt pause som hundeejer.

– Jeg kan ganske enkelt ikke undvære dem, siger hun, mens hun aer en af sine hvide schweiziske hyrdehunde, som hos hende hedder hvide schæfere.

Selvom, der er mange hunde omkring hende, kan hun sagtens kende forskel på dem.

– Jeg kan høre forskel på, hvordan de gør, og hvordan de går. Derudover har jeg også forskellige halsbånd på dem, men det er mest for andres skyld, så de kan kende forskel på dem. Nogle gange kan jeg godt finde på at bytte om på halsbåndene bare for at drille de andre, erkender hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Sporten
Winnie Vestergaard startede på sit første hundehold, da hun var 14. Siden har hun dyrket både agility, rally og spor, og nu altså også hyrdning. Det er ikke alle sportsgrenene, der er gået lige godt.

– Jeg må indrømme, at agility blev en lille smule farligt for mig i længden, når jeg ikke kunne se forhindringerne, griner hun.

Hyrdningen kom hun i gang med ved et tilfælde, da en træner sagde, at hendes hvide hunde godt kunne hyrde, men det krævede meget arbejde, og det ville være svært.

– Ja jeg ville jo vise ham, at han tog fejl. Derfor gik jeg i gang med at hyrde i blinde med mine hunde, og det er faktisk gået godt. En af grundene til, jeg godt kan lide at hyrde er, at det er hundens egne instinkter, man dyrker, mens man i andre sportsgrene går ind og lærer hunden noget, som måske ikke ligger naturligt til den, siger hun.

Hyrdning er stadig en forholdsvis lille sport i Danmark. Hvert andet år bliver der holdt en konkurrence hos Winnie Vestergaards træner, ellers foregår de fleste konkurrencer i Holland og Tyskland. Og det er faktisk ikke ret nemt at arrangere en konkurrence.

– Det er rigtig svært at låne får til konkurrencer, og jeg tror det skyldes uvidenhed. Ejerne af fårene er sikkert bange for, de kommer til skade, men vi passer jo rigtig godt på dem. Jeg har ikke oplevet, at et får er blevet skadet til en konkurrence, og der bliver altså også taget hensyn til dem. For eksempel får hver hund nye får, så fårene ikke bliver overbelastede, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Tilbage til hundedage
For Winnie Vestergaard er det vigtigt, at hundene har et formål. De skal ikke bare være sofahunde, men det skal de også have lov at være.

Derfor elsker hun at træne med dem, og hun er ikke bange for at kaste sig ud i nye udfordringer trods sit handicap.

– Selvfølgelig har jeg nogle begrænsninger, men de skal da prøves af og udfordres, inden jeg giver op, siger hun.

Netop nye udfordringer kommer hun også til at stå med, når der næste år er hundedage igen. Her har arrangør Lotte Höhrmann nemlig engageret den blinde hundeejer til en ganske særlig udfordring.

– Jeg har sagt ja til at lave to forhindringsbaner til biathlon. Her er det meningen, at hundeejerne skal have bind for øjnene, mens de klarer sig igennem forhindringerne, fortæller hun og afslører, at hun udover det også skal hyrde til hundedagene.

– Det er et fantastisk arrangement. Der er simpelthen ikke noget bedre end 3 dage, hvor alt handler om hunde, siger hun.

Og spørger man hende til hendes fremtid med hunde, er horisonten nærmest ikke til at få øje på selv for en normaltseende med kikkert for øjnene.

– Jeg skal have hund resten af livet. De skal begraves sammen med mig, fastslår hun

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Udover sporten træner Winnie Vestergaard førerhunde og en af en af hendes tæver er også godkendt som besøgshund hos Trygfondet

Læs også

Dansk border collie blandt verdens bedste

10-11-2011 17:23, af Tine Luther
Den danske border collie Jumping Joe ejet af Erik Holmgaard blev nr. 5 ved VM i hyrdning for border collier.

2 dage med vuf i Hillerød

28-05-2018 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I november er der premiere på et helt nyt hundetiltag i FrederiksborgCentret i Hillerød. D. 17-18. november inviteres alle hundeelskere nemlig indenfor til den helt nye Alt til Hund messe, som afvikles sammen med DogCoach.dk

Ny bog: Hundedage

06-09-2013 12:29, af Tine Luther
Per Lau Jensens fortælling er inspireret af forfatterens oplevelser med sin schæferhund.

Actionfyldte Hundedage i 2019

28-08-2018 13:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De succesfulde Hundedage fortsætter som tidligere nævnt i 2019 på Rosenholm Slot ved Aarhus. Arrangementet bliver denne gang endnu større, vildere og sjovere

Arrangør af hundedage jubler

22-05-2018 14:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundedagene på Valdemars Slot blev endnu en succesoplevelse for arrangør og idekvinde Lotte Höhrmann Lund, der dog allerede mandag aften betalte prisen for det hårde arbejde

Rejseglad hund

06-11-2012 12:23, af Tine Luther
Hund rejste som blind passager på toget frem og tilbage mellem Vemb og Tim.

Når hunden bliver blind

08-12-2017 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan hjælper man bedst hunden, hvis den mister synet? 

En god ven i nøden

28-12-2017 08:17, af Iben Thybo, veterinærsygeplejerske v. Familiedyrlægerne

De fleste af os har set eller oplevet en førerhund med sin ejer, som har et fysisk handicap, typisk i form af at være blind eller stærkt svagsynede. Men knap så mange har set en psykiatrisk servicehund – der er nemlig ikke så mange af dem – endnu

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

ADVARSEL: Parvovirus i Vestsjælland

20-01-2019 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

SCT. Jørgensbjerg Dyreklinik i Kalundborg advarer om, at der er udbrud af Parvovirus i området

 

Neutralisation? Ny vejledning til landets dyrlæger

12-01-2019 08:30, af Astrid Gerd Holtet

Fordele og ulemper ved kastration og sterilisation har været til debat længe. Den Danske Dyrlægeforening har nu lavet en vejledning til landets dyrlæger

Hund dræbt af elledning

17-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund mistede livet, da den kom i nærkontakt med en nedrevet el-ledning i Frederikssund

Quiz: Genkender du racen

18-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Hermed en ny slags fredagsquiz. Vi giver dig billedet, kan du genkende racen. God fornøjelse

Brexit får konsekvenser for hundefolket i Danmark

15-01-2019 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften skal briterne stemme om brexit-aftalen. Stemmer de nej, hvilket meget tyder på, kan konsekvensen blive, at det bliver vanskeligere at have hunde med fra England til Danmark

Hundens tarmbakterie kan påvirke dens adfærd

19-01-2019 08:03, af Astrid Holtet

Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde

BLOG: Mit sted

18-01-2019 15:24, af Charlotte Laursen

Det er blevet Charlotte Laursens tur til at blogge for hunden.dk igen. Og man må sige, at hun leverer en rørende og dejlig tekst, som alle kan bruge. 

Wilfred Olsen er genvalgt

16-01-2019 13:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Stemmerne fra DKK's bestyrelsesvalg er nu talt op og resultatet ses i denne artikel

Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

17-01-2019 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde kan leve op mod 2,5 år kortere sammenlignet med normalvægtige hunde. Det er resultatet af en ny undersøgelse fra University og Liverpool og Mars Petcares WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.