Biolog maner til besindighed omkring flåt

22-03-2018 14:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engflåten er fundet på en død guldsjakal, men den er endnu ikke fundet i naturen. Derfor mener biolog Martin Sciuto, at hundeejere kan tage det roligt. Er hunden i forvejen beskyttet mod flåter, er der ingen fare ved engflåten

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Martin Sciuto er biolog hos KSL Consulting, der forsker i flåter.  Han er også brugt i BT’s historie om engflåten. Han mener dog, at avisens vinkel er skåret lidt skarpt. Derfor bringer vi her hans syn på, hvorvidt man som hundeejer bør være bekymret over den nye flåt, som måske er kommet til den danske natur.

Han starter med at slå fast, at der ikke er nogen grund til panik.

De engflåter, der blev fundet sidste efterår blev fundet på en guldsjakal, som ved et uheld var blevet skudt af en jæger. Sjakalen kom sandsynligvis fra syd for grænsen, og kan have haft flåterne med sig her fra. Endnu er der ikke fundet en eneste engflåt i naturen i Danmark.

– Men det betyder selvfølgelig ikke, at den ikke kan være her. Flåten er de sidste 15 år langsomt rykket nordpå, og den findes i naturen så tæt på som i den nordlige del af Tyskland, fortæller han.

For 7 år siden var Martin Sciuto med i et forskningsprojekt, hvor der blev taget flåter fra 250 hunde i Danmark. Her fandt man udelukkende skovflåter.

Hvis engflåten beslutter sig for at krydse den dansk/tyske grænse og har held til at forcere grænsevagterne, så mener Martin Sciuto, at man selvfølgelig skal være påpasselig, men stadigvæk vil der ikke være grund til panik.

– Det betyder jo, at dyrlæger skal til at være opmærksomme på en sygdom, der tidligere kun blev fundet ved hunde, som havde været på ferie i udlandet. Men som hundeejer skal man blot beskytte sin hund med et helt almindeligt flåtmiddel, og ellers er det i øvrigt altid en god idé regelmæssigt tjekke sin hund efter for flåter. Engflåten kræver ikke nogen særlig indsats i forhold til almindelige skovflåter, siger han.

Engflåten kan være bærer af parasitten Babesia canis, som kan forårsage sygdommen Piroplasmose eller ”hundemalaria”, som den også kaldes. Det er en sygdom, der kan være dødelig for hunden, hvis den ikke behandles i tide.

– Flåten skal normalt have siddet ret længe, før den overfører parasitten. Faktisk kan der gå op til et par døgn, så hvis man fjerner flåten indenfor et døgns tid, så skulle der heller ikke være nogen farer, fastslår Martin Sciuto.

Flåten er nem at kende, idet den er lidt større end en almindelig skovflåt, og så har den et ornamenteret rygskjold, mens en skovflåt er helt sort. Finder man en sådan flåt, vil KSL Consulting meget gerne høre om det.

– Som forsker kunne man jo godt sige, at det var en ret flot flåt, lyder det fra Martin Sciuto.

 

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet