Antibiotika er en gruppe lægemidler, der meget effektivt dræber bakterier, og derigennem har reddet mange liv siden det først blev opdaget i starten af 1900-tallet. Uden antibiotika ville infektioner, som vi i dag anser for harmløse, være potentielt livstruende.
Der er dog et problem! Bakterier kan udvikle resistens overfor antibiotika, så de ikke længere dræbes ved en behandling – og et overforbrug af antibiotika øger risikoen for resistensproblemer.
Antibiotikaresistens i dyreklinikker
Der har de seneste år været stor fokus på antibiotikaresistens i landbruget og på landets hospitaler, men det er også en problemstilling, der skal tages alvorligt i landets dyreklinikker. I behandlingen af kæledyr, herunder også hunde, bruges der meget antibiotika, og for at mindske risikoen for resistensproblemer, er det vigtigt at det bruges fornuftigt.
Resistente bakterier kan give den enkelte hund problemer, da det kan være svært at behandle den infektion bakterierne giver – men de udgør også et større samfundsmæssigt problem, da de resistente bakterier også kan smitte mennesker.
Symptomer på infektioner med antibiotikaresistente bakterier
Får hunden en infektion med antibiotikaresistente bakterier, vil det give samme symptomer, som en infektion med en ikke-resistent variant af bakterien ville give. Når hunden sættes i behandling med antibiotika, vil man dog opleve, at infektionen ikke forsvinder som man havde forventet.
Det er ikke altid at antibiotikaresistente bakterier giver sygdom, når hunden smittes – og dermed kan hunden blive det, der kaldes en rask smittebærer. En sådan hund, vil kunne give smitten videre til andre hunde eller mennesker – og hvis de har et svækket immunsystem, kan de blive syge med en infektion, der er svær at behandle.
Bakterierne udvikler typisk resistens overfor en bestemt type af antibiotikum eller en bestemt gruppe af antibiotika. Det er derfor vigtigt at lave en undersøgelse, der viser hvilken type resistens, der er tale om, hvis en hund har fået en infektion med antibiotikaresistente bakterier. Det gør det muligt at vælge en ny type antibiotika, der forhåbentlig kan komme infektionen til livs.
Hvordan forhindrer man antibiotikaresistens hos hunde?
For at mindske risikoen for antibiotikaresistens, når hunde skal behandles, er det vigtigt at antibiotika kun bruges, når det er højst nødvendigt. Det betyder, at dyrlægen ikke udskriver antibiotika til en hund, uden først at have set og undersøgt den grundigt.
Det er muligt for dyrlægen at lave en undersøgelse, der viser om der er bakterier tilstede, og hvis der er, hvilken type bakterie det er, samt om der eventuelt er problemer med resistens. Ud fra en sådan prøve, kan dyrlægen vælge om hunden skal have antibiotika, og hvis den skal, hvilken type, der er bedst. På den måde kan brugen af antibiotika begrænses til de hunde, hvor det er nødvendigt, og det rigtige antibiotikum kan vælges i første forsøg.
Når ens hund får udskrevet en antibiotikakur, er det også vigtigt at kuren gives præcist som dyrlægen anviser. Oplever man at en infektion ikke forsvinder, når hunden behandles, er det vigtigt at man kontakter sin dyrlæge igen.
Det er også vigtigt at hundeejere ikke fristes til at gemme rester af antibiotika fra tidligere sygdomme, og bruge dem senere uden at konsultere dyrlægen.
Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.
Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde
Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk
Boehringer Ingelheim har undersøgt, hvad der skal til, før hundeejere vælger en ny dyrlæge. Det handler hverken om pris eller åbningstider. Den moderne hundeejer vil først og fremmest have tryghed
Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok
I dag træder en ny forordning fra EU i kraft. Den betyder blandt andet, at du ikke længere kan få fornyet din medicin til hunden uden et besøg hos dyrlægen
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.