Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Copyright Ridehesten.com
Jo varmere vejret er, jo bedre levevilkår har flåterne. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr i den kommende tid, opfordrer Agrias dyrlæge Mogens Brix. Foto: Presse

Vejret er blevet varmere, og det betyder, at flåterne er vågnet fra deres vinterhi og begynder være meget aktive. De kan leve og suge blod fra dyr i op til tre år, og derfor udgør de en stor risiko for at kunne videregive sygdomme som f.eks. borreliose og anaplasmose. Det gør flåten til en af verdens værste smittespredere, kun overgået af malariamyggen.

– Jo varmere vejret er, jo bedre levevilkår har flåterne. Som følge af det generelt varmere klima stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Danmark. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr i den kommende tid, mener Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Forebyggelse betaler sig

– Den bedste måde at undgå bakterier eller vira, som er båret af flåter, er ved at minimere antallet af flåter på kæledyret og fjerne eventuelle flåter så hurtigt som muligt. Flåterne behøver kun at sidde 24-48 timer på et dyr, inden sygdommen er overført, så jo før den fjernes jo bedre, understreger Mogens Brix.

Han forklarer, at fælles for de bakterier og vira, som flåterne bærer – f.eks. borrelia og anaplasma - er, at det først er flere måneder efter biddet, at sygdommene viser sig, men at flåtbiddet i sig selv også kan give problemer for dit kæledyr.

– I Danmark er det stadig relativt sjældent med flåtbårne sygdomme på hunde og endnu mere usædvanligt hos katte. Men vi ser alligevel en del sager hvert år – og hvis symptomerne ikke opdages og lidelsen derved ikke behandles i tide kan det få fatale følger for vores kæledyr, understreger Mogens Brix.

Symptomer på flåtbårne sygdomme

– Hos hunde og i sjældnere tilfælde hos katte ser man typisk symptomer som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at dyret begynder at gå usikkert eller halte, forklarer han.

I sjældne tilfælde kan hunde rammes af virusinfektionen TBE (Tick Borne Encephelitis). I modsætning til sygdommen borreliose, hvor hunden kan undgå smitte, hvis ejeren når at fjerne flåten i tide – senest et døgn efter, at den har bidt sig fast – vil flåten overføre TBE-sygdommen til hunden i det øjeblik, den bider.

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

To sjældne babyer

14-05-2022 13:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Odderhunden er en ældgammel race. Alligevel er den uhyre sjælden og faktisk er den tæt på at forsvinde helt. Står det til Lin og Svend Mackenzie Gasbee kommer det ikke til at ske

Dyrekassen Danmark og OLIVER’S Petfood indgår samarbejde

15-03-2013 10:55, af Tine Luther
Nu kan Dyrekassen Danmarks kunder få kvalitetsfoder til fordelagtige priser, idet der er indgået en aftale med OLIVER'S Petfood, som betyder 25 % rabat på hunde- og kattefoder.

Stor hundegruppe lukket af Facebook

05-08-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

19. juli fik Tenna Nielsen en besked fra Facebook om, at hendes gruppe om hunde var blevet lukket, da den ikke levede op til Facebooks fællesskabsregler. Tenna har endnu ikke fået anden forklaring

Rekordstort hundemøde i Fredericia

07-02-2018 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend danner Messe C i Fredericia rammer for årets første hundeudstilling organiseret af Dansk Kennel Klub. Med denne udstilling skydes hundeåret i gang med manér med et rekordhøjt antal tilmeldinger for årets første udstilling. I alt når udstillingen op på næsten 3.500 tilmeldinger fordelt over to dage

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

70 hunde døde af amerikansk hundefoder

18-01-2021 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i Danmark, hundefoder bliver tilbagekaldt. I USA har man netop tilbagekaldt foder, som har kostet mindst 70 hunde livet

Vindruer og rosiner kan give nyresvigt

03-10-2021 11:12, af Astrid Holtet

Hunde der spiser vindruer og rosiner, kan udvikle livstruende nyresvigt – derfor bør de søde frugter holdes væk fra vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.