Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AniCura

Endelig står de lune måneder for døren, hvor størstedelen af os bruger mere tid udendørs. Det gælder også vores firbenede venner, som nyder godt af ekstra gåture og leg i naturen. Men i takt med forårets indtræden er der også en række farer, som vores kæledyr kan støde på udendørs, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis:

– Selvom foråret og sommeren er en skøn tid for både kæledyr og mennesker, er det også en tid, hvor hunde- og katteejerne skal være ekstra opmærksomme, da dyrene i de lune måneder kan støde på en række farer i naturen, som i værste fald kan være livstruende, forklarer Hanne Friis, som kommer med en opfordring til, hvad man bør være særligt opmærksom på i foråret.

Giftige forårsblomster

I foråret pibler det frem med fine blomster, som pynter i naturen og i haven. For kæledyrene kan det dog være en knap så spændende affære at komme for tæt på forårsblomsterne, i særdeleshed løgplanter, som blandt andet tæller erantis, vintergækker, tulipaner, påskeliljer, liljekonvaller og almindelige liljer.

– Mange er ikke klar over, at flere af de smukke forårsblomster indeholder giftstoffer i både stængel og blomsterløg. Selv en mindre andel af løget fra en påskelilje er nok til at tage livet af en middelstor hund som for eksempel en golden retriever, og det er derfor vigtigt, at man ikke har opgravede løg liggende tilgængeligt, og at man generelt holder øje med hundens færden, forklarer Hanne Friis.  

Farlige flåter

Flåten er en lille mide med otte ben, der til forveksling minder om en edderkop, men som kan være yderst farlig for vores kæledyr. Den lever af at suge blod fra fugle og pattedyr, og på den måde kan den let overføre sygdomme.

– Når flåterne har bidt sig fast og suger blod, kan de overføre sygdomme, som kan være farlige for hunde og katte. På apoteker og dyrehospitaler kan man heldigvis få flere forskellige præparater, som kan beskytte dyrene mod flåtbid. Det er desuden en god idé altid at børste pelsen grundigt igennem, når dyret har været ude, siger Hanne Friis.

Pas på med gødning

Udover forårsblomster og flåter er det ifølge Hanne Friis også vigtigt at være opmærksom på gødning, som kan udgøre en alvorlig fare for kæledyret. For eksempel kan indtagelse af gødning forårsage mave-tarmproblemer, forgiftning eller i værste fald død hos kæledyr, og derfor anbefales det at opbevare gødning utilgængeligt for kæledyr og rydde grundigt op efter brug.

Skulle uheldet i løbet af foråret være ude, og dit kæledyr støder på nogle af forårets farer, opfordrer Hanne Friis til at reagere hurtigt og kontakte dyrlægen, således dyret kan blive tjekket og få den rette behandling.

Læs også

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Kølervæske er giftigt for hunde

27-06-2018 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Kølervæske findes flere steder, og bruges blandt andet i bilernes kølesystem. Væsken smager sødt, og derfor vil mange hunde drikke væsken, hvis de får mulighed for det – desværre er væsken meget giftig for hunde      

På jagt efter hundemishandler i Malmø

02-02-2024 10:16, af Anne Cecilie Sohl

I den sydsvenske by Malmø har man i årevis jagtet en eller flere personer, der tilsyneladende ikke bryder sig om hunde. I december kom man tæt på at afsløre gerningsmanden, men sagen er desværre ikke slut endnu. 

Hjælp – min hund har spist noget giftigt

10-09-2021 15:01, af Astrid Holtet

Hvad kan man gøre, hvis ens hund har indtaget noget potentielt giftigt

IGEN: Hund finder pølse med skrue

06-08-2021 08:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu er det desværre sket igen. En hund har fundet en godbid, som viste sig at indeholde en skrue. Heldigvis skete der ikke noget med hunden

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Ni farlige forårsblomster

11-03-2022 13:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret nærmer sig, og det er skønt. Men med foråret lurer også mange farer. Her får du en liste over nogle forårsblomster, som er giftige for hunden

Munkebo: Hund døde af tumor - ikke gift

19-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hunds død i Munkebo skabte for et par uger siden overskrifter. Ejerne var sikre på, den blev forgiftet, men døden havde en helt anden årsag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.