Spytcyste hos hund

31-10-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Spytcyster hos hunde kan opstå som følge af skade eller tilstopning af spytkirtlens udførelsesgang – oftest ses cysten som en hævelse på siden af hovedet eller langs hundens tungebånd

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunden har flere spytkirtler, der ligger omkring mundhulen, og som står for hundens spytproduktion. Når kirtlerne har dannet spyttet, føres det fra kirtlerne og ud i mundhulen via nogle udførelsesgange. Sker der en skade eller en tilstopning af disse udførelsesgange, kan der dannes en sækformet spytansamling – også kaldet en spytcyste. Spytcyster dannes oftest i de spytkirtler, der ligger på undersiden af tungen eller lige bag underkæben. Der ligger også en spytkirtel under øret, men denne giver ikke så ofte problemer.

Hvorfor får hunde spytcyster?

Spytcyster er forholdsvis ualmindelige hos hunde, men alle hunde kan være uheldige og få en cyste i en af spytkirtlernes udførelsesgange. Skyldes cysten en tilstopning af udførelsesgangen, kan det for eksempel ske, hvis en spytsten dannes og sætter sig fast. Bidsår eller andre stiksår kan skade udførelsesgangene, og derefter få dem til at tilstoppe.

Symptomer på en spytcyste

Hvordan det ser ud, når en hund får en spytcyste, afhænger af hvilken udførelsesgang, der er involveret. Det kan ses som en hævelse mellem hundens hals og hoved. Hævelsen vokser ofte langsomt. Mærker man på hævelsen er den ikke varm, og den virker heller ikke øm. Er det udførelsesgangen fra spytkirtlen under tungen, kan cysten give en rød-blå hævelse ved hundens tungebånd.

Hvad kan man gøre hvis ens hund har en spytcyste?

Mistænker du at din hund har en spytcyste, bør du altid kontakte dyrlægen. Spytcyster hos hunde kræver nemlig at hunden opereres.

Dyrlægen kan stille diagnosen ved at undersøge hævelsen og ved at trække lidt sekret ud fra cysten og undersøge det nærmere. Har dyrlægen konstateret at hunden har en spytcyste, vil man typisk vælge at tømme cysten og fjerne den involverede kirtel. Oftest kommer hunden sig fuldstændig efter en spytcyste.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hvor meget sover hunde?

18-03-2014 13:13, af Tine Luther
Søvnbehovet varierer fra hund til hund, for de flestes vedkommende er det mellem 12 og 18 timer. Hvalpe sover langt mere.

Se alle vinderne fra Vejen!

01-07-2014 13:10, af Tine Luther
På HUNDE PÅ TOPPEN kan du se alle vinderne fra DKK-udstilling i Vejen - og du kan selv lægge din egen hunds resultater + foto på. Det gælder ikke bare denne udstilling - men masser af andre hundearrangementer!

Voldsomst reaktion på smerte hos ”søde hunde”

06-10-2012 07:46, af Tine Luther
Med smerte følger typisk aggressioner. Ny forskning viser, at det er de blide hunde, der reagerer med mest aggression, når de bliver smertepåvirket.

Hunde og hundeejere er udsatte i den mørke tid

26-11-2011 08:47, af Tine Luther
Sæt masser af reflekser og lygter på både hunde og ejere!

Hundesag fra Jammerbugt kommune er nu afgjort

25-09-2019 11:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hundeejer fra Jammerbugt kommune er nu dømt til at betale en bøde på 10.000 kroner for at have holdt et større antal hunde under uforsvarlige forhold. Sagen er efterforsket af politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed

Demens hos hunde

01-09-2012 07:50, af Tine Luther
Mere end halvdelen af alle hunde på 11-16 år har demenssymptomer

Nyt våben mod hundelorte

01-02-2012 10:39, af Tine Luther
Politikerne i en engelsk kommune er trætte af, at hundeejere lader deres hunde besørge på gader, så snart mørket falder på. Derfor udstyres kommunale medarbejdere med natkikkerter, så de kan afsløre hundeejerne og udstede bøder for svineriet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.