Røntgenundersøgelse – hvordan og hvorfor?

17-05-2022 09:05, af Astrid Gerd Holtet

Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere vil opleve at få taget røntgenbilleder af deres hund – enten som del af et sygdomsforløb eller blot for at tjekke, om alt er som det skal være.

Hvad er røntgen?

Røntgenstråler er en form for elektromagnetiske stråler, der har den særlige egenskab, at de kan trænge igennem kroppens væv. Der er dog forskel på hvor mange røntgenstråler forskellige typer af væv lader slippe igennem. For eksempel er det lettere for strålerne at trænge igennem muskelvæv end knoglevæv. Forskellen kaldes også for forskelle i vævets røntgentæthed, og det er netop denne forskel, der udnyttes, når der skal tages et røntgenbillede.

Når der skal tages et røntgenbillede af en hund, placeres hunden ovenpå en særlig plade, der kan registrere mængden af stråler, der rammer den. Derefter sendes der røntgenstråler igennem hunden og ned på pladen. Der hvor strålerne skal passere igennem knogler, vil kun få røntgenstråler nå frem til pladen, mens der hvor strålerne passerer gennem organer eller områder med meget luft, vil flere stråler nå frem til pladen. Områder hvor mange stråler rammer pladen bliver mørke, og områder hvor færre stråler rammer bliver lysere. Dermed vil der dannes et billede i grå nuancer af hundens knogler og organer, når røntgenstrålerne sendes gennem hunden. 

Hvordan tages et røntgenbillede?

Når en hund skal have taget et røntgenbillede, placeres den kropsdel, der skal undersøges, under røntgenapparatet og ovenpå pladen. Optagelsen tager nogle få sekunder, og det er vigtigt at hunden ligger stille. Bevæger hunden sig under optagelsen, vil billedet blive sløret. I nogle tilfælde vil det derfor være nødvendigt at bedøve hunden inden billederne tages.

Da røntgenstråler er kræftfremkaldende, vil man ikke udsætte hverken dyr eller mennesker for unødige mængder af strålingen. Derfor tages der kun røntgenbilleder af de områder på hunden, som dyrlægen mener er nødvendige, og der tages ikke flere billeder end højst nødvendigt.

Under optagelsen vil nogle af røntgenstrålerne spredes ud i rummet, og derfor deltager ikke mere personale end højst nødvendigt. Personalet bærer også beskyttende handsker og forklæder af bly, når de arbejder med røntgen. Derudover har personalet en lille måler, der tjekker at de ikke udsættes for alt for store mængder af stråling, når de arbejder. Skal man som ejer deltage i en røntgenundersøgelse, skal man også bære det beskyttende udstyr.

Hvad bruges røntgenbilleder til?

Røntgenbilleder er en effektiv og forholdsvis let måde at se hvad der sker inde i en hund. Røntgenbilleder er især velegnede til at se problemer med knogler, som eksempelvis brud eller gigtforandringer. Det er også muligt at se nogle problemer i hundens organer, herunder blandt andet forstørret hjerte og nogle typer af kræftknuder. Det er dog ikke alt, der kan ses på et røntgenbillede, og nogle gange kan det være nødvendigt at udvide undersøgelsen med for eksempel en scanning.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

For meget græs kan gøre din hund syg

23-05-2016 08:57, af Tine Luther
Mange hunde elsker smagen af græs, men man skal holde øje med, hvor meget hunden græsser. Et for stort indtag kan give mave-tarm-problemer. Agria Dyreforsikring giver her gode råd, hvis din hund har haft snuden for langt nede i græsplænen.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Kristine købte hund hos berygtet sælger

26-04-2020 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund

Pas på med papirløse hundehvalpe

12-08-2015 08:30, af Tine Luther
Agria Dyreforsikring har hvert år flere hundrede sager, hvor hundeejere, der har købt hundehvalp uden papir, bliver ramt af en tragedie, der både bliver smertefuld og dyr. Alt for ofte ender købet med, at hvalpen ikke har det godt, bliver alvorligt syg eller i værste fald ikke overlever.

Døden nær efter uskyldigt hundenap

24-10-2019 09:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

44-årige Rune Ilsted var forleden tæt på at dø efter en uskyldig leg med sin hund. Nu vil han advare andre

Kæl med din hund – kys den ikke

09-01-2016 10:02, af Tonya Bille Nielsen
Hvis du kysser din hund på munden, risikerer du at få en række ubehagelige sygdomme, siger professor Thomas Benfield. Du bliver ikke syg af at klappe og ae den

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader