Gizmo, en smuk hvid blanding af en labrador og en dansk svensk gårdhund på 9 år, ligger på operationsbordet i Frynseklinikken i Randers og kæmper mod bedøvelsesmidlet stærke kræfter.
Rundt om ham står hans ejer, der i denne artikel gerne vil være anonym, veterinærsygeplejerske Sofie Pless, Dyrlæge Pia Nielsen og Dyreværnets udrykningsleder Nina Amdi.
Alle venter de på, at Gizmo lukker sine øjne og slapper af. Hans ejer står roligt i baggrunden og stiller enkelte spørgsmål til dyrlægen. Hun bliver forsikret om, at det er helt normalt, hendes hund spjætter lidt, inden den falder helt i søvn.
Vi står i Danmarks første mobile nonprofit dyreklinik. Den er i disse dage på vej rundt i landet for at møde de mennesker, som ikke har råd til at sende deres dyr til dyrlæge.
– Vi skal ikke være en konkurrent til den private dyrlæge. Vi skal derfor have fat i de helt rigtige mennesker, og det er dem, der ellers ikke ville have råd til at besøge dyrlægen. I andre lande, hvor man har en lignende klinik, oplever man, at flere kommer til deres egen dyrlæge, når først de har været i den mobile klinik, fortæller Nina Amdi.
Fætter tandløs
Gizmos ejer er en af de mennesker, som man gerne vil have fat på med den nye klinik. Hun har fået Gizmo undersøgt ved en dyrlæge, da hunden ikke rigtigt ville spise. Det viser sig, at den har et par dårlige tænder, og det ville koste 6000 kroner at få lavet.
På operationsbordet lukker Gizmo sine øjne. Han overgiver sig for den bedøvelse, der langsomt trykkes ind i hans ene forben.
– Man bliver simpelthen så stolt over, at han er så dygtig, lyder det fra hans ejer.
Gizmo er blevet undersøgt i Frynseklinikken tidligere på eftermiddagen og her vurderede Sofie Pless og Pia Nielsen, at tænderne var så dårlige, de skulle rykkes ud med det samme.
Da den smukke hund er faldet i søvn får den en slange ned i halsen. Fra nu af høres hvert af hans åndedrag som bip fra en maskine.
Sofie Pless går i gang med at rense Gizmos tænder med en ultralydsrenser. Imens klipper Pia Nielsen dens kløer, selvom den ikke trænger voldsomt til det.
– Vi kan lige så godt gøre det, når han nu er i narkose, siger hun og ejeren er enig.
Da Sofie Pless har renset tænderne i den ene side, træder Pia Nielsen til og hiver med største lethed to af hundens tænder ud, en kindtand og en fortand. Det er tydeligt, at tænderne er dårlige.
Gizmo vendes rundt, Sofie Pless renser resten af tænderne, hvorefter Pia Nielsen igen trækker et par tænder ud. Denne gang med lidt mere besvær.
– Det er altså bare lige de her tænder, den er gal med. Resten af tænderne ser rigtig fine ud, forsikrer Pia Nielsen ejeren om.
Godmorgen Gizmo
Herefter følger en længere seance, hvor Gizmo skal ud af den dejlige narkose. Den har det tydeligvis fint med at sove lidt fra det hele, så det tager lidt tid at overbevise den om, at øjnene egentlig bør åbnes.
Ejeren sætter sig på hug foran dens hoved og snakker sødt til den. Kærligheden til hunden lyser ud af hende, et billede man gerne ville tage, men må holde sig fra på grund af hendes ønske om at være anonym.
Gennem det lille vindue øverst i døren slår solen sine forårstråler ind i hovedet på Gizmo, der langsomt kommer til sig selv.
Nina Amdi henter et tæppe og pakker ham ind i det.
Gizmos tunge kører lidt rundt om snuden. Det føles vist ikke, som det plejer.
– Vil du betale for det i dag, spørger Pia Nielsen
– Ja vi har tjekket budgettet og fundet ud af, at vi kan undvære 600 kroner. Dem vil jeg gerne give til jer, fordi de går til så godt et formål, svarer hundens ejer.
Kvinderne fra Dyreværnet takker for det generøse bidrag. Herefter mangler ejeren bare at skrive under på, at hun er i en situation, som gør, at hun ikke ville kunne betale en almindelig dyrlæge.
– Vi bliver simpelthen nødt til at stole på folks ærlighed. Vi kan jo ikke gå ind og tjekke deres økonomi. Derfor beder vi dem skrive under på dette, lyder det fra Nina Amdi.
En travl hverdag
Mens Gizmo er blevet opereret som den første hund i Frynseklinikken, er der mødt flere mennesker op udenfor den mobile klinik.
Nina Amdis kollega Bonnie Brill har været ude at hente nogle hunde hos en familie, som ikke selv kan komme ind til klinikken og som ikke har råd til at komme til dyrlægen.
– Det er en familie, vi kender, og så tager vi gerne ud og henter dem, når vi nu er i området. Vi ved, at hundene i familien har nogle hudproblemer, som skal tjekkes og så har de også nogle katte, der skal tjekkes efter, siger Nina Amdi.
Som udrykningsleder for Dyreværnet er hun vant til at se lidt af hvert, og hun oplever, at der bliver flere og flere sager.
– Vi er kun Bonnie og mig i udrykningsafdelingen, og vi dækker hele landet, så vi har ret travlt. Der bliver nemlig flere og flere, der ikke kan passe deres dyr, fordi opgaven simpelthen vokser dem over hovedet, siger hun og fortsætter:
– Og det kan jo ramme hvem som helst. Vi ser jo også de gode opdrættere, som pludselig er kommet i økonomiske vanskeligheder, og så vælter læsset bare. Det er vigtigt, at pointere, at det ikke er dårlige mennesker, vi er ude til. Det er altid en grund til, det er endt, som det er endt, siger hun.
Læs mere om Frynseklinikken her
6.794 kæledyr har allerede fået hjælp: Nu udvider Dyreværnet hjælpeindsatsen til socialt udsatte borgeres kæledyr med endnu en Frynseklinik
Mens Danmark langsomt åbner op, er der nu igen mulighed for, at de udsatte borgere kan få deres dyr tjekket i Frynseklinikken
Frynseklinikken er Dyreværnets tilbud til udsatte borgere, der ikke selv har råd til at tage deres dyr til dyrlæge. Den sociale indsats har båret frugt, og mandag åbnede klinik nummer to
Allerede inden verdensmesterskaberne for schæferhunde er gået i gang i Randers, er mesterskaberne blevet ramt af en frygtelig trist hændelse. En amerikaner har fået stjålet sin hund
Dyr kan bo på internat i op til et år, fordi ejer er fængslet og ikke vil overdrage dyret. DF vil se på loven
Dus med Dyrene-legenden, Poul Thomsen, overdrager protektor-titlen hos Dansk Dyreværn Århus til kendisfrisøren Dennis Knudsen, hvis hjerte banker varmt for dyr. Foreningen har netop holdt 70-års jubilæum og udvider snart med en hundepark på 20.000 kvadratmeter. Dennis Knudsen foretrækker dog stadig at style tobenede kunder
Selvom turen til Danmark har været noget speciel for amerikaneren Mark Saccoccio, er han glad for den måde, danskerne har behandlet ham på
VM for schæferhunde er godt i gang i Randers. Her til formiddag har seks hunde været i ilden til forsvarsarbejde på Randers Stadion
Kommunikationen mellem politiet og dyreværnsorganistaionerne blev styrket onsdag formiddag
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.