NOSTALGI: Forfatterens uvidenhed

11-07-2019 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som journalist på HUNDEN kan man godt komme til at lave en fejl eller to. Det gode er, at man altid får det at vide, når det sker. Dette er ikke nyt. Læs bare dette læserbrev fra HUNDEN nr. 3 1969

Copyright Ridehesten.com

I HUNDEN’s feburar udg. Bliver der under artiklen ”Lidt om retrievere” skrevet om golden retrieverens oprindelse. Det ville nu have været bedre, om forfatteren havde været bedre underrettet.

Myten om den russiske hunds indflydelse blev aflivet i 1952, da nogle avlsbøger, ført af den første Lord Tweedmouth, blev offentliggjort af lordens grandnevø, Jarlen af Ilchester.

Den engelske kennel klub anerkendte dem, så der er ingen grund til, at man ikke kunne gøre det herhjemme også.

Af avlsbøgerne fremgik det, at Lord Tweedmouth i 1865 købte en gul retriever af en skoflikker i Brighton. Retrieveren var opdrættet af Jarlen af Chichester. Gule retrievere menes at være mutationer, der ikke så sjældent dukkede op. Blandt flat- eller wavy coated retrievere og for den sags skyld også blandt curly-coated. Disse mutationer blev kaldt leverfarvede, men farven dækkede alle nuancer fra sandfarvet til brun. Denne gule retriever blev i 1867 parret med en tweed water spaniel (En meget sjælden race, der dengang fandtes i grænselandet mellem England og Skotland. Den beskrives som lignende en krøllet leverfarvet retriever). Af den parring kom der fire hvalpe, man har billeder af de tre af hvalpene. De ligner meget vore dages goldens. Middelstore, mellemgyldne og med en kraftig bølget pels. Ved indkrydsninger med en sort retriever (antagelig en flatcoated), en irsk setter, nok en tweed water spaniel, samt en for den tid usædvanlig linieavl, lykkedes det Lord Tweedmouth at fastlægge racen om golden retriever. Fra 1865-1890 blev dette arbejde udført. En sandfarvet blodhund blev også brugt, men det var efter 1890.

I 1913 anerkendte den engelske kennel klub goldens som en selvstændig race. Før da blev de udstillet sammen med flat-coated og kun adskilt ved farven.

I lensbaron Juel Brockdorff’s bog, Retrieveren, vil de kunne læse udførligt om samtlige retrieveres oprindelse.

Med venlig hilsen

Lizzie Brodersen

………

Artiklen om retrieverne var skrevet, det indrømmes rødmende, - på grundlag af en række håndbøger, da det ikke er red. ”egen” race, men det syntes rimeligt at give lidt baggrundsorientering i anledning af den krøllede retrieveres entre i landet.

Det er en kendt sag, at der går grumme lang tid, inden den videnskabelige erkendelse smitter af på de håndbøger, som menigmand, herunder red., er henvist til. Det gælder ikke kun her, men overalt. Den ærede læser bedes blot tage en af de skolebøger hans poder undervises efter. Der er sikkert anledning til at korse sig.

RED.  

Info

Vi er gået på opdagelse i Magasinet HUNDEN 1969 altså for 50 år siden. Det kommer der lidt sommerartikler ud af

Læs også

Billeder fra de gode gamle dage

24-05-2022 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i arkivet med de sort/hvide fotos. Der har vi fundet tre billeder, som vi har lavet til en lille gætteleg

Nostalgi: Agility – Nu også i Danmark

12-09-2021 10:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 1986 kom agility til Danmark. Det kan man læse i decemberudgaven af HUNDEN fra 1986. Du får artiklen her

NOSTALGI: På tur med ske og plasticpose

06-08-2021 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I tog så godt imod vores lille tur rundt i nostalgien i sommerferien, at vi har valgt at fortsætte med det. Her får I et indlæg fra november 1971, som stadig er aktuelt

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet