NOSTALGI: Forfatterens uvidenhed

11-07-2019 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som journalist på HUNDEN kan man godt komme til at lave en fejl eller to. Det gode er, at man altid får det at vide, når det sker. Dette er ikke nyt. Læs bare dette læserbrev fra HUNDEN nr. 3 1969

Copyright Ridehesten.com

I HUNDEN’s feburar udg. Bliver der under artiklen ”Lidt om retrievere” skrevet om golden retrieverens oprindelse. Det ville nu have været bedre, om forfatteren havde været bedre underrettet.

Myten om den russiske hunds indflydelse blev aflivet i 1952, da nogle avlsbøger, ført af den første Lord Tweedmouth, blev offentliggjort af lordens grandnevø, Jarlen af Ilchester.

Den engelske kennel klub anerkendte dem, så der er ingen grund til, at man ikke kunne gøre det herhjemme også.

Af avlsbøgerne fremgik det, at Lord Tweedmouth i 1865 købte en gul retriever af en skoflikker i Brighton. Retrieveren var opdrættet af Jarlen af Chichester. Gule retrievere menes at være mutationer, der ikke så sjældent dukkede op. Blandt flat- eller wavy coated retrievere og for den sags skyld også blandt curly-coated. Disse mutationer blev kaldt leverfarvede, men farven dækkede alle nuancer fra sandfarvet til brun. Denne gule retriever blev i 1867 parret med en tweed water spaniel (En meget sjælden race, der dengang fandtes i grænselandet mellem England og Skotland. Den beskrives som lignende en krøllet leverfarvet retriever). Af den parring kom der fire hvalpe, man har billeder af de tre af hvalpene. De ligner meget vore dages goldens. Middelstore, mellemgyldne og med en kraftig bølget pels. Ved indkrydsninger med en sort retriever (antagelig en flatcoated), en irsk setter, nok en tweed water spaniel, samt en for den tid usædvanlig linieavl, lykkedes det Lord Tweedmouth at fastlægge racen om golden retriever. Fra 1865-1890 blev dette arbejde udført. En sandfarvet blodhund blev også brugt, men det var efter 1890.

I 1913 anerkendte den engelske kennel klub goldens som en selvstændig race. Før da blev de udstillet sammen med flat-coated og kun adskilt ved farven.

I lensbaron Juel Brockdorff’s bog, Retrieveren, vil de kunne læse udførligt om samtlige retrieveres oprindelse.

Med venlig hilsen

Lizzie Brodersen

………

Artiklen om retrieverne var skrevet, det indrømmes rødmende, - på grundlag af en række håndbøger, da det ikke er red. ”egen” race, men det syntes rimeligt at give lidt baggrundsorientering i anledning af den krøllede retrieveres entre i landet.

Det er en kendt sag, at der går grumme lang tid, inden den videnskabelige erkendelse smitter af på de håndbøger, som menigmand, herunder red., er henvist til. Det gælder ikke kun her, men overalt. Den ærede læser bedes blot tage en af de skolebøger hans poder undervises efter. Der er sikkert anledning til at korse sig.

RED.  

Info

Vi er gået på opdagelse i Magasinet HUNDEN 1969 altså for 50 år siden. Det kommer der lidt sommerartikler ud af

Læs også

NOSTALGI: De konservative udstillinger

18-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er mange meninger om udstillinger. Det var der også tilbage i 1969, hvor Karin Fonsholm ytrede sin holdning gennem følgende læserbrev

NOSTALGI: Et stormfuldt formandskab

16-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 1969 kunne revisor Hans Dønvig fejre 25 års jubilæum som formand for Boxerklubben. Her får du hyldestskriftet, der vidner om en ret så livlig klub

NOSTALGI: Ærligt dommerreferat

15-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi bringer her et ærligt referat fra DKK’s internationale udstilling i Aalborg 18-19 oktober 1969 af dommer Alexander Krasilnikoff

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?

Hold seniorhunden frisk

14-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Stor forvirring om mulig hvalpefabrik i Hadsund

08-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da den nye dyreværnsenhed i Nordjyllands Politi slog til mod en adresse i Hadsund, mente man, der kunne være tale om en hvalpefabrik. Leder af enheden holder fast i opfattelsen

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

NOSTALGI: Ærligt dommerreferat

15-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi bringer her et ærligt referat fra DKK’s internationale udstilling i Aalborg 18-19 oktober 1969 af dommer Alexander Krasilnikoff

Hjælp - min hund vil ikke spise!

09-12-2017 10:21, af Astrid Gerd Holtet

Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?