Hvordan undgår man hot spots?

06-07-2023 09:07, af Astrid Gerd Holtet

I varmt og vådt vejr er risikoen for hot spots høj – men hvad er det egentlig, og hvordan undgår du problemet?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere vil opleve at hunden en gang imellem pludseligt udvikler et vådt og væskende sår uden nogen synlig grund. Hunden kan blive meget generet af såret, og vil ofte begynde at kredse, slikke og klø i såret. Denne form for sår kaldes hot spots, og kan udvikles når som helst, men ses især i varmt og fugtigt vejr, eller hos hunde, der bader meget og derigennem bliver våde.

Hvad er et hot spot?

Hot spots er en hurtigt udviklende, overfladisk hudbetændelse, der også går under navnet retriever eksem, sommersår og fugtig eksem. Det opstår typisk som følge af en mindre, undseelige skade på huden, som en rift, et insektstik. Når hunden kløer sig i området ødelægges hundens barrierer, og de ellers harmløse hudbakterier kan slå sig ned og udvikle en ubehagelig hudbetændelse. Jo mere hunden slikker, kløer og kradser i området, jo større bliver problemet, og betændelsen kan vokse og det påvirkede område blive større og større.

Hot shops er ikke farlige, men utroligt smertefulde og generende for hunden. Allergier, og andre underliggende sygdomme, kan medvirke til at udvikle et hot spot.

Hvordan ser hot spots ud?

Hot spots ses som et afgrænset område på hundens hud, hvor pelsen tabes og hudens overflade ødelægges, så der kommer et vådt, overfladisk sår. Såret er rødt, og huden omkring er hævet. Det vil typisk væske så meget, at pelsen omkring er våd og fedtet. Såret vil ofte udvikle sig hurtigt – nogle gange kan såret gå fra en let rødmen i huden til et stort væskende sår i løbet af en dag eller to.  Hos hunde med lang pels, kan det nogle gange være svært at se omfanget af betændelse, og ejeren opdager kun såret som følge af det våde sekret, der udskilles.

Hvordan forebygger du problemer med hot spots?

1. Hold hunden fri for lopper og flåter

Loppe- og flåtbid kan være kløende og dermed udløse udviklingen af et hot spot. Har din hund ofte problemer med lopper og flåter, kan forebyggende behandling mindske risikoen for problemer med hot spots

2. Vask hunden efter en tur på stranden

Saltvand kan udtørre huden og den tørre hud kan begynde at klø, og dermed være årsag til udviklingen af et hot spot. Vasker du din hund efter at den har badet i havet, kan du fjerne saltet og mindske udtørringen af huden.

3. Tør hunden, når den er blevet våd

Våd eller fugtig pels, kan gøre huden våd. Hud der er vådt i længere tid kan begynde at klø, og det kan foranledige et hot spot. Tør derfor din hund grundigt efter bad, svømmeture eller gåture i regnvejr.

4. Børst din hund

Tyk og matteret pels, kan have sværere ved at tørre og huden under kan let blive irriteret. God pelspleje kan derfor mindske risikoen for udvikling af hotspots

 

 

 

 

Læs også

Højsæson for hot spot - hunde med lang pels i risikogruppen

15-07-2022 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hot spot er inficerede sår der dukker op i varmt og badevenligt vejr. Hunde er især udsat, der hvor pelsen er tæt - på kinder, under ører, ved hals og på lænden

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Hotspot, retriever eksem eller fugtig hudbetændelse?

20-06-2018 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Hotspot, retriever eksem, sommer eksem eller fugtig eksem er allesammen navne på en akut fugtig hudbetændelse, der kan være særdeles plagsom for hunden   

Undgå problemer med hot spot

16-06-2013 08:37, af Tine Luther
For nogle hunde betyder badesæsonen desværre også hudproblemer i form at hot spot - også kendt som sommer- eller retrievereksem.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.