Kan din hund aflæse dit ansigtsudtryk?

30-01-2021 14:23, af Astrid Gerd Holtet

Som hundeejer får man ofte følelsen af at hunden kan aflæse ens sindsstemning, om den er god eller dårlig. Ny studie har set nærmere på hvordan hunde reagere på billeder af menneskeansigter, der udviser forskellige følelser – det har fundet en forskel i hundens reaktioner

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Flere studier har inden for det sidste tid vist at hunden formentlig bearbejder følelsesrelaterede signaler fra mennesker på en asymmetrisk måde i deres hjerne. For at få en bedre forståelse for hvad der sker, har et forskerhold fra Italien set nærmere på hundes reaktioner, når de blev sat over for billeder af menneskeansigter, med forskellige ansigtsudtryk.

Hunden kunne kende forskel på forskellige ansigtsudtryk

I studiet fik hundene vist forskellige menneskeansigter, der udtrykte forskellige følelser. Forskerne fandt at hundene kiggede til venstre, et tegn på at hundens højre hjernehalvdel påvirkes, når de så følelserne frygt, vrede og glæde. Derimod kiggede hundene til højre, når de så ansigter der udtrykte overraskelse. Derudover fandt holdet bag undersøgelsen at hundene reagerede både med ændret adfærd og en øget puls, når hundene så tydelig tegn på en følelsesmæssig tilstand i ansigtsudtrykket.

Bevis for at hunde kan aflæse vores ansigter

Forskerne mener, at deres studie understøtter idéen om at hunde er følsomme over for de følelsesmæssige tegn det menneskelige ansigt kan vise, og at det peger på at de, i hvert fald til en vis grad, evner at aflæse vores ansigtsudtryk, og at disse indtryk bearbejdes på en asymmetrisk måde i hundens hjerne. Det peger på, at hunden ligesom mennesket, bruger i det hjernehalvdele til at bearbejde forskellige følelsesmæssige indtryk.

KILDE:
Siniscalchi, M., d’Ingeo, S. & Quaranta, A. Orienting asymmetries and physiological reactivity in dogs’ response to human emotional faces. Learning and Behavior (2018)

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nu skal vi lære hundens smertetegn at kende

04-05-2018 13:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke altid til at se på hunden, at den har smerter. Dansk dyrlæge håber, at hun med nyt forskningsprojekt kan kortlægge hundes “pain face”. Det skal hjælpe hundeejere med at forstå hundens signaler, når den har ondt.

Allergi hos hunde

03-05-2014 09:14, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og en del hundeejere er ikke klar over, at hunde kan være allergiske. De sidste små ti år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agria Dyreforsikrings skadestatistik. Allergisymptomer kan f.eks. være kløen i ørerne, poter, i lysken, armhuler, ansigt og bagdel.

Tillykke Svend

15-02-2021 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fylder Svend Løvenkjær 70 år. Svend er et kendt ansigt på hundeudstillingerne i Danmark, hvor han har haft rigtig mange hunde gennem sine kyndige hænder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.