Vidste du at…om at give sin hund et kram.

19-07-2017, af Anne Elisabeth Ekenberg

Der er næsten ikke noget bedre, end at få et kram af én man holder af. Eller at give et kram til én man holder af. Derfor har vi også lyst til at kramme vores hund, men er det egentlig smart?

Nej, siger professor i psykologi Stanley Coren. Ved siden af sine mange år som forsker inden for neuropsykologi har han skrevet prisvindende bøger om hunde og hundesprog. Han siger, at hunde næste altid udviser tegn på stress, når de bliver krammet.

Coren kunne dog ikke finde beviser for sin påstand til at begynde med, så han ledte efter forskning af dette område, men fandt ikke meget. Derfor gik han selv i gang med at indsamle 250 tilfældige billeder på internettet af mennesker, som krammer en hund.

Hans undersøgelse viste, at 81,6% af hundene viste tegn på stress, når de blev krammet, mens 7,6% ikke viste tegn på stress.

”Mere end 4 ud af 5 hunde bryder sig ikke om denne menneskelige tilkendegivelse af kærlighed,” skriver Coren. Hundene viste deres ubehag ved at vise et eller flere af disse dæmpende signaler: vise det hvide i øjnene, lukke øjnene halvt, lægge ørerne fladt tilbage, slikke sig om munden, gabe, løfte en pote samt vende hovedet væk.

Hans begrundelse for, at hunden ikke kan lide det, er, at det er hundens mulighed for at tage flugten, som bliver indskrænket, når den bliver holdt fast i krammet. Det gør den utryg.

I et modsvar skriver professor emeritus i evolutionær biologi Marc Bekoff, at man godt kan give sin hund et kram. Dog skal man kende hunden godt og respektere dens grænser. Nogle hunde kan godt lide det, mens andre vil tolerere det, mens endnu andre slet ikke bryder sig om det, siger han.

”Og hvis du er det mindste usikker på hunden, er det bedre at lade være”, skriver han endvidere.

Læs den fulde artikel her.

Kilde: psychologytoday.com

__________

Læs også:

Seminar med forlaget Tro-fast

Danskernes kur mod ondt i sjælen går på fire ben

Matadoravl – foredrag v. Helle Friis Proschowsky