Undgå at støtte hvalpefabrikker

27-04-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I onsdagens udgave af Kontant på DR1 så vi, hvordan hunde mistrives i såkaldte hvalpefabrikker og hos avlere, hvor opgaven var steget dem over hovedet. Kennelklubben har nogle råd til, hvordan man undgår at støtte en hvalpefabrik

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Så længe der er penge i det, vil der være folk, der enten af ond vilje eller af uvidenhed opdrætter hunde helt forkert. Derfor er det vigtigt, at vi som hundeejere ikke går ind og støtter den slags opdrættere.

Dansk Kennel Klub har nogle gode råd til, hvordan man undgår at give penge til de forkerte opdrættere.

– Køb af hund er en tillidssag, siger Lise Lotte Christensen, pressekontakt i Dansk Kennel Klub (DKK).

– Du skal være en kritisk forbruger som både holder hovedet koldt og hjertet varmt. Du skal leve med dit valg af hund i 10-15 år og derfor fortjener både du og hunden, at den ikke impulskøbes og afhentes på en rasteplads med tvivlsomme oplevelser og papirer i bagagen. Ja, det kommer nok til at tage lidt tid at finde den rigtige hvalp, men det betaler sig, fastholder Lise Lotte Christensen.

 

Her får du DKK´s 9 gode råd til hvalpekøb

  1. Køb hund af en opdrætter i Dansk Kennel Klub.
    DKK´s opdrættere er engagerede og uddannede, de anvender DKKs købsaftaler og de kan modtage kennelbesøg. Besøg gerne flere opdrættere og brug tid på at finde en opdrætter, som du har tillid til og en god dialog med.
  2. Se tæven og hvalpene i hjemmet
    Du skal hjem hos opdrætteren og se både hundemor og hvalpe i det miljø de er vokset op. Tæven skal være tillidsfuld og venlig og hvalpene skal være nysgerrige og frimodige og se trivelige ud.
  3. Det kan være dyrt at købe billigt
    Det er tillokkende at købe en rigtig billig hund, men det er et tosset sted at spare penge, det kan nemlig vise sig at blive en dyrt valg. Virkeligheden er jo, at det koster kr. 6000-8000,- årligt at have hund (med forsikringer, dyrlægebesøg, vaccinationer, udstyr, træning og foder mv.), så anskaffelsesprisen er forsvindende lille.
  4. Hunderacer er meget forskellige
    En DKK stambogsført racehund, giver dig større sikkerhed for at du får en hund af den race og type, som du forventer. Altså at den både ser ud og opfører sig som og ser ud, som den race du er faldet for og som passer til netop jer. Hvis der mod forventning viser sig at være noget galt med DKK hvalpen, så har du adgang til juridisk hjælp i DKK.
  5. Sundhedsattest og ID-mærkning
    Der bør altid være en nyere sundhedsattest på en hund du køber. Hunden skal også være lovpligtigt ID mærket med en mikrochip og dette nummer skal være påført sundhedsattesten, ligesom hunden skal være tilmeldt Dansk Hunderesgister.
  6. Pas på bondefangeri
    Køb aldrig hund af en person, som du ikke kan finde på offentlige vejvisere f.eks. KRAK. Du skal være sikker på, hvor du skal henvende dig, hvis der efterfølgende viser sig at være noget galt med hvalpen.
  7. Pas på illegalt importerede hvalpe
    Hvis hvalpen er lovligt importeret, skal den have et EU-pas fra det land, den kommer fra (altså ikke et pas udstedt i Danmark). Den skal være ID-mærket med en elektronisk chip, og ID-nummeret skal passe med nummeret i passet. Du bør insistere på at få det tjekket hos en dyrlæge, inden I handler.
  8. Køb aldrig hvalp af medlidenhed
    Du skal ikke redde hvalpen ved at købe den. Det belønner desværre bare opdrætteren og giver dem mod på at lave flere hvalpe. Hvis du har en dårlig mavefornemmelse i forhold til hundenes trivsel eller en opdrætters adfærd, så kontakt Dyreværnsorganisationer eller DKK (hvis det er en DKK opdrætter), så vores kennelkontakter kan tage fat i sagen.
  9. Er du i tvivl
    Så gå hjem og tænk efter. Søg råd, evt. hos DKK, og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. 


Læs mere på www.købhund.dk og www.dkk.dk

 

Læs også

Giardia hos Kennel Dittmer ved Ulstrup

04-03-2023 09:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har fulgt sagen med Kennel Dittmer, som har floreret på nettet den sidste tid. Nu er der nyt

Se dig for i hvalpejunglen

06-02-2023 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags var vi til stede i Retten i Randers, hvor to personer er tiltalt for at have solgt ikke mindre end 85 hvalpe på to år uden at have tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at drive erhvervsmæssig handel med hunde. Men hvordan genkender man sælgeren, som alene har profit for øje

Dagens retsmøde om hvalpefabrik i Randers aflyst

17-01-2023 05:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag skulle et par fra Randers i retten anklaget for at have drevet en hvalpefabrik i deres bolig i den kronjyske hovedstad. Men dagens møde er aflyst

Ulrikke og Wilfred rørte over opdrætterpris

17-02-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Dansk Kennel Klub sidste lørdag uddelte opdrætspriser i Fredericia, var Kennel Surtsey en af modtagerne. Det var en rørende oplevelse, fortæller Ulrikke Olsen, som er en af kennelens to ejere

BREEDERS' INSIGHTS oplyser og underholder opdrættere i hele landet

23-04-2021 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den internationale webinarserie, BREEDERS' INSIGHTS, havde en succesfuld dansk lancering den 7 april med et oplæg af Astrid Holtet, Cand. Med. Vet, som delte hendes indsigter om "Hvalpens første tid, den betydningsfulde første fase af hvalpens udvikling"

Bøde 18.000 kr.: 33 hunde levede under kummerlige forhold

08-09-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

60-årig mand fra Farsø blev i går idømt en bøde i en sag om  hunde. Det er ikke første gang, manden overtræder reglerne

Ny tragisk drejning på ”Randers-sagen”

20-02-2017 15:52, af Kasper Larsson
Efter et tip fra en ansvarlig borger er der nu fundet yderligere hunde i sagen fra Randers – mere end 60 hunde, døde som levende, er nu involveret i Danmarks andenstørste hundesag nogensinde

Fredagsquiz: Hvad ved du om boxeren

29-03-2019 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Ugens fredagsquiz handler om boxeren. Er du bedre end din opdrætter?

Nægter sig skyldig i terpentinsag

13-12-2019 13:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En spektakulær hundesag får sin afslutning på mandag, når retssagen om de såkaldte terpentinhunde afgøres

Billig hvalp endte med at koste 95.000 kroner

07-07-2021 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

England er mere end Wembley og EM i fodbold. Også i England oplever man problemer med mennesker, der køber hunde af dårlige opdrættere. Det kan Jane Broomfield skrive under på

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.