Tandstillingsfejl hos hunde

19-01-2021 08:00, af Astrid Holtet

Hvis hundens tænder ikke er placeret som de skal i kæben, kan det give anledning til en lang række problemer, herunder blandt andet øget tendens til tandsten

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ligesom mennesker, har hunden to sæt tænder – et sæt mælketænder og et sæt voksentænder. Mælketænderne, hvoraf der normalt er 28, vokser frem, når hvalpen er omkring 3 uger gammel. Ved fire til seks måneders alderen skiftes de ud og bliver erstattet af 42 nye blivende tænder.

Hos nogle hunde sker det, at de blivende tænder ender med ikke at sidde lige og pænt i kæben, når de er vokset frem. Når tænderne ikke sidder som de skal, kaldes det for tandstillingsfejl.

Hvorfor får hunde tandstillingsfejl
Der kan være flere årsager til at en hund udvikler tandstillingsfejl. Nogle hunde er genetisk disponeret for det, og tandstillingsfejl ses blandt andet ofte i racer med meget korte snuder, hvor kæbens anatomi er væsentlig anderledes end andre hunderacers.

Stillingsfejl kan også opstå, hvis hunden ikke taber sine mælketænder. Sidder mælketænderne fortsat i kæben, når de blivende tænder skal vokse frem, kan de presse de blivende tænder ud i uheldige positioner.

Derudover kan tandstillingsfejl også ses som følge af slag eller brud på kæben i hundens vækstfase.

Symptomer på tandstillingsfejl
Har hunden tandstillingsfejl, vil det oftest kunne ses ved at kigge hunden i munden. Derudover kan fejlene medføre at hundens ansigt ser asymmetrisk ud, at den har over eller underbid, eller at hunden ikke kan lukke munden helt. Tandstillingsfejl kan også medføre en øget ophobning af plak, og dermed en øget risiko for tandsten. Hos sådanne hunde kan man ofte opleve at tandstenene medfører at hunden udvikler en dårligt lugtende ånde.

Fremtiden for en hund med tandstillingsfejl
Tandstillingsfejl kan altså give problemer i form af øget risiko for tandsten og dermed også en øget risiko for udviklingen af paradontose – en sygdom, hvor tænderne mister deres fæste i kæben og bliver løse. Derudover kan tænder, der sidder forkert, eksempelvis trykke op i ganen, eller andre steder i mundhulen, hvilket kan være forbundet med udtalt smerte.

Opdages fejlene mens hunden stadig vokser, er det nogle gange muligt at korrigere fejlene, og hjælpe hunden til at få en normal tandstilling.

I nogle tilfælde kan tandstillingsfejl være af mindre betydning og ikke give nævneværdige problemer. Ofte vil fejlene dog betyde at der skal være ekstra fokus på tandhygiejne, og i mange tilfælde kan fejlene medføre, at hunden løbende har brug for at få renset tænder hos dyrlægen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at trække en eller flere fejlstillede tænder ud, hvis de giver hunden for mange problemer.

Læs også

Når tænderne bliver løse

25-01-2023 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Tandløsning, også kaldet parodontose, er en smertefuld tilstand og en af de hyppigste tandlidelser hos hunde i Danmark. For at forhindre at tænderne bliver så løse at de skal trækkes ud, er det vigtigt at tilstanden opdages hurtigt 

Tandbylder hos hunde

05-07-2022 15:30, af Astrid Holtet

Tandbylder er smertefulde og opstår oftest på grund af andre problemer i hundens mundhule

Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Derfor har din hund dårlig ånde

22-01-2022 10:00, af Astrid Holtet

Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges

 

Har din hund tandproblemer

02-02-2018 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Otte ud af ti hunde har problemer med tænderne. Det er et stort tal, og mange opdager ikke, at deres hund har ondt i tænderne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.