Sygdommen bag vaccinationen – Herpesvirus

16-10-2017 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Herpesvirus er en af årsagerne til tidlig hvalpedødelighed, og der findes ingen behandling for sygdommen – så hvordan kan den undgås? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Herpesvirus er en forholdsvis ufarlig sygdom hos den voksne hund, med milde symptomer som hoste og næseflåd eller små blødninger i kønsorganernes slimhinder. Hos nyfødte hvalpe er den derimod næsten altid dødelig, oftest inden for få timer efter fødslen. Hos den nyfødte hvalp ses der symptomer som nedstemthed, nedsat dielyst, piben, skrigen og uro. Der kan også ses ubehag når den trykkes på maven, flåd fra næsen, kramper eller blødninger og blistre i slimhinderne.

Smitten kan ske ved parring, gennem spyt og tårevæske eller fra tæven til de ufødte hvalpe. Voksne hunde smittes oftest når deres immunforsvar er svækket, som for eksempel under drægtighed eller hvis de er stressede, eksempelvis i forbindelse med kennelophold, stævner eller udstillinger. Hos den voksne hund forsvinder symptomerne oftest hurtigt, og i nogle tilfælde ses de slet ikke. Efterfølgende kan smitten dog lægge sig i hundens celler, og sygdommen kan bryde frem, hvis hundens immunforsvar igen bliver svækket. Smittede hunde, der ikke viser symptomer, kan stadig smitte andre hunde som de kommer i kontakt med.

Der er ingen helbredende behandling, og hos hvalpene kan man kun forsøge at hjælpe dem gennem sygdommen ved støttende tiltag. Det kan være varme (39 grader celsius), væskebehandling og behandling af tilstødende bakterieinfektion med antibiotika. Derudover kan man støtte hvalpens immunforsvar gennem en særlig behandling, hvor man tilfører antistoffer (del af immunforsvaret) mod sygdommen fra en donor. Voksne hunde har sjældent brug for behandling, hvis de bliver syge.

Det er muligt at vaccinere mod herpes, og dette kan gøres hvis man ønsker hvalpe. Det kræver én vaccination omkring parringen, og igen én i de sidste uger af drægtigheden. Vaccinationen holder kun i omkring tre måneder og revaccination ved hver drægtighed er derfor nødvendig. Hvis tæven opnår beskyttelse gennem vaccination, kan hun videregive denne beskyttelse til hvalpene gennem råmælken, så de er beskyttet mod sygdommen i de første kritiske uger af deres liv.   

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge 

Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på borreliose. 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Giv din hund en fyrværkerifri nytårsaften

08-12-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du en af de mange hundeejere som ikke ser frem til at skulle holde en nytårsaften med krudt og kanonslag? Clarion Copenhagen Airport har løsningen til den perfekte nytårsaften for både dig og din hund. Invitér din bedste ven på et hotelophold bag tre-lags-tykke ruder med gulv til loft mørklægningsgardiner, så alle kan nyde årsskiftet

Uhyggelig hundemishandling i USA

06-12-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange bliver man bare chokeret over menneskers mangel på empati. Her er et eksempel på ufattelig mishandling af en hund i USA

Fredagsquiz: Hvad ved du om rottweiler

07-12-2018 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Den smukke rottweiler. Hvad ved du om den

Tæt på dansk dyrepoliti

05-12-2018 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den nye finanslov er der afsat penge til at oprette tre specialiserede dyreværnsenheder i politiet. Dansk Folkeparti jubler

Hobros umageste par

10-12-2018 11:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den hvide pudel, Luna, skulle naturligvis have en selfie med den store stjerne

Hvad er navlebrok?

08-12-2018 07:54, af Astrid Gerd Holtet

Navlebrok er en lille udposning ved navlestedet. Tilstanden er som regel ufarlig, og for mange hvalpe forsvinder den med alderen, men den kan også i nogle tilfælde volde problemer

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

USA: Ny lov mod eksport af hundekød vedtaget

12-12-2018 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der måske burde være en selvfølge er netop blevet besluttet i USA, hvor man nu vil lægge pres på andre lande i kampen for bedre dyrevelfærd

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

Populær juleplante er farlig for din hund

02-12-2018 14:34, af Astrid Gerd Holtet

I mange danske hjem, vil julestjerner pynte i den kommende juletid. Planten indeholder dog nogle giftstoffer, som kan give problemer, hvis hunden spiser den