Skabmiden på spil igen – pas på din hund

11-06-2018 08:02, af Lene Boysen

Ræveskab er en smitsom sygdom, hvor en mikroskopisk lille mide, skabmiden, smitter hunde, katte og andre dyr. Den kan også kortvarigt leve på mennesker. Hos nogle dyr giver ræveskab kraftig kløe og sår, og man skal være opmærksom på at komme til dyrlægen, hvis ens hund pludselig viser disse symptomer

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

På Hudklinik for hund og kat har vi i øjeblikket langt flere hunde med skab end tidligere. Og det til trods for at mange hunde regelmæssigt behandles med midler mod flåter og lopper, som også tager skab.

Det er særligt hunde, som ved direkte kontakt med rævene bliver smittet. De kan også få miderne på sig ved f.eks. at rulle sig i græs eller løbe gennem et krat, hvor der er mider fra ræven. Skabmider kan nemlig overleve i naturen i kortere tid. Hundene kan også smitte hinanden.

 

Hvad skal man som dyreejer være opmærksom på?
Ser du, at din hund pludselig begynder at klø, kradse eller bide sig mere end almindeligt i huden, skal du tænke på skab. Der er nogle områder som f.eks. ansigt, ørerande, bryst, albuespidser og hasespidser, som i særlig grad angribes, men miden kan i princippet slå sig ned hvor som helst og give kløe. Kløen er som regel kraftig, hundene klør sig tit om natten, og de kan være svære at aflede. Ræveskab hos kat kan vise sig som kløe og sår i ansigt og på ryggen.

Hos mennesker giver infektion med skabmiden ofte små kløende knopper f.eks. på armene.

 

Hvordan påvises skab?
Hos dyrlægen vil der typisk blive taget nogle hudskrab for at finde skabmiden ved en mikroskopisk undersøgelse af materialet. Er miden der, er diagnosen klar.

Finder man ikke miden vælger mange dyrlæger at behandle ved en mistanke om skab. Dette fordi man godt kan have skab, selvom de ikke findes i skrabet. Selv meget få mider kan give kraftige symptomer, og man skal ofte være ”heldig” at finde dem ved skrab.

Der kan også tages en blodprøve for at måle antistoffer for skab. Der går omkring 3 uger fra infektionen er sket til et brugbart antistofniveau kan måles, og det kan for mange hunde være længe at vente.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Behandling
Ligesom lopper og skovflåter, er ræveskab forholdsvist let at behandle med et antiparasitært middel f.eks. et spot-on produkt, hvor lægemidlet trykkes ud af en pipette på huden i nakken. De nye ”tyggetabletter” mod flåter og lopper dræber også skab. Der er tale om receptpligtige lægemidler.

Ofte vil en enkelt behandling være nok, men nogle gange skal der 2 eller tre behandlinger til afhængigt af lægemiddel. Erfaringen har nemlig vist, at der er stor forskel på hundenes evne til at reagere på behandlingen.

På Dyreklinik for Hund og Kat tager vi som regel hundene ind til undersøgelse efter et par uger for at kontrollere behandlingen. De fleste hunde er på det tidspunkt stort set fri for symptomer og helt friske igen, klar til nye narrestreger.

Lene Boysen er dyrlæge i Virum. Fremover vil hun fra tid til anden skrive om aktuelle problemstillinger, hun møder i dyrlægeklinikken

Læs også

Skabsmiden – et kløende bekendtskab

21-11-2017 08:52, af Astrid Gerd Holtet

Skabsmiden graver gange i hundens hud, og giver anledning til alvorlig kløe – vi ser lidt nærmere på den lille parasit

Det bekymrer hundeejere sig over

18-05-2013 08:19, af Tine Luther
En svensk undersøgelse viser, at hundeejeres bekymringer for, hvad der kan ske deres hund er urealistiske. Langt flere, end der tilsyneladende er grund til, frygter f.eks. ulykker fremfor sygdom.

Parvo–virus fundet i Skjern

23-12-2013 12:56, af Tine Luther
Efter at en kun 11 måneder gammel hundehvalp var smittet med Parvo-virus, advarer dyrlægerne nu om den farlige sygdom.

Leo er i bedring og ønsker sig en grand danois

31-01-2023 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Nu starter højsæson for kennelhoste

12-12-2022 11:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Første skridt mod bekæmpelse af dødelig sygdom

29-03-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den dødelige Acrodermatitis, der er kendt for at ramme hvide bullterriere på hvalpestadiet er på nuværende tidspunkt ikke mulig at behandle. Ny forskning har dog opdaget den mutation, der udvikler sygdommen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.