Schweisshundene skal have arbejdsro

23-11-2011 14:25, af Tine Luther
Det kan se voldsomt ud, når en såkaldt schweisshund har fat i vildt – men hunden gør sit bare arbejde, så det sårede vildt lider så kortvarigt som muligt.
Copyright Ridehesten.com
Schweisshund på opgave. (Modelfoto: hunden.dk/Tine Luther)

Forleden kunne man forskellige steder læse om en nordjysk schweisshund, der var blevet tævet med en stige og et sømbræt af en sommerhusejer for at få den til at slippe et rådyr. Det var selvfølgelig gjort i god mening ift. rådyret, men hunden var tilkaldt for at finde det sårede dyr, så det kunne blive aflivet, og der dermed kunne sættes punktum for dets lidelser. Ifølge Schweissregistret har den pågældende hund det efter omstændighederne godt – og sagen er politianmeldt. Schweisshundene spiller en vigtig rolle, når der påkøres vildt, eller hvis det anskydes. Såret vildt kan lide grusomt, og det kan være umuligt at opspore det uden de dygtige hunde. Derfor er det vigtigt, at de får arbejdsro – og ikke bliver straffet for det, de bliver bedt om at gøre. Det er selvfølgelig vigtigt, at det signaleres, at man er ude i et officielt ærinde. Schweisshunden skal være mærket, så man ikke foranlediges til at tro, at der er tale om en gal hund. Ligeledes skal schweisshundeføreren bære uniform. VED SÅRET VILDT Ingen bliver draget til ansvar for at have kørt et stykke vildt ned. Derfor kan alle med sindsro ringe til Falck på tlf. 70 10 20 30 eller til politiet i nærområdet på 114 for at rekvirere hjælp. Det samme er gældende, hvis det forfærdelige skulle ske, at din hund har bidt og skadet et stykke vildt. HVAD ER EN SCHWEISSHUND? - Ordet ”schweiss” er tysk og betyder ”vildtblod”. - En schweisshund er trænet i at følge et blodspor efter tilskadekommet klovbærende vildt. Det vil typisk være en påkørsel af en bil en anskydning fra en jæger, der er anledningen til, at en schweisshund bliver tilkaldt. - Schweisshundens træning starter allerede i otteugersalderen. Den skal bestå nogle prøver for at kunne kaldes for schweisshund - bl.a. skal den gå et 400 meter langt blodspor, der har ligget i 20 timer (se mere om reglerne via linket under billedet til højre). Begge prøver skal bestås med en førstepræmie. Når hunden har bestået prøverne og ejeren har jagttegn og riffeltilladelse, kan der søges optagelse i ”Schweisshunderegisteret”. Dette register er en landsdækkende sammenslutning af hundeførere og schweisshunde, der udelukkende mod betaling af transportudgifter, kan rekvireres ud til anskydninger og påkørsler. - P.t. er der cirka 165 hundeførere i Danmark (se liste på www.schweiss.dk). En rigtig god idé er at notere sig, hvem der bor i nærheden og gemme telefonnummeret i mobilen. Eller at printe listen ud og lægge den i bilens handskerum. For hvis du en dag skulle få brug for hjælp til at finde et skadet dyr, vil hurtigere hjælp betyde større chance for at finde dyret. Se mere om Schweissregistret via linket under billedet til højre.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

12-06-2019 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 km/t kan en lille hund på 6 kg ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kg.

Anklage: Betjent angreb kollega med hund

18-06-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En betjent i Københavns Politi er under mistanke for at have udsat en kollega for et hundebid, viser aktindsigt fra Rigspolitiet

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Nyt værktøj, når hunden skal være alene hjemme

14-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Radioprogrammet Mads og Monopolet skulle efter sigende være et glimrende værktøj til at berolige hunden, når den skal være alene hjemme

Sommeren er højtid for maveproblemer hos hunde

13-06-2019 08:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være “tudseforgiftning”

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Menneskestress avler hundestress

11-06-2019 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk undersøgelse peger på, at langvarig stress hos hundeejere smitter deres hunde

Verdensstjerner kommer til Viborg

12-06-2019 09:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du og din hund til nosework, så er det nok en god ide at drage til Indog Elite Center i Viborg til august

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Når hunden skal i narkose

15-06-2019 16:17, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?