Pavlovs hunde – om klassisk indlæring

02-11-2017 13:30, af Astrid Gerd Holtet

Savler din hund, når den hører lyden af madskålen, der bliver taget frem? Hvis den gør, skyldes det begrebet klassisk indlæring. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Klassisk indlæring er en form for indlæring, der finder sted hele tiden og uden at hunden er bevist omkring det. Det handler kort sagt om, at to oplevelser ubevist kobles sammen – for eksempel det at få mad og lyden af madskålen, der bliver taget frem.

Denne form for indlæring blev beskrevet af den russiske forsker Ivan Pavlov, der blandt andet undersøgte spytdannelse hos hunde. I den forbindelse målte han hvor meget et hold forsøgshunde savlede, når de blev fodret. Hurtigt opdagede Pavlov, at hundene med tiden begyndte at savle uden der var mad tilstede, eksempelvis når de så de personer, der normalt fodrede dem. Opdagelsen gjorde Pavlov nysgerrig, og han kiggede nærmere på, hvad det var der skete. Det førte ham til det forsøg, der gav ham en plads i historiebøgerne og gjorde hans hunde verdenskendte.

Pavlov opdagede, at han kunne koble synet af mad, der fik hundene til at savle, med lyden af en klokke, blot ved at ringe med klokken hver gang hundene fik deres mad. Efter noget tid, savlede hundene bare ved lyden af klokken. Pavlov havde altså overført den adfærd, der var forbundet med fodring, nemlig det at savle, til en ny oplevelse, nemlig lyden af klokken.

Denne form for indlæring sker hele tiden hos vores hunde, og kan altså forklare hvorfor din hund måske savler, blot ved lyden af skålen, der bliver taget frem – den har nemlig gentagne gange oplevet at lige efter lyden, dukker den fyldte madskål op. Det kan også forklare hvorfor din hund måske bliver glad hver gang du tager ”hundejakken” på – for når du gør det, er gåturen lige om hjørnet.

Klassisk indlæring sker alle steder og hele tiden uden at vi tænker over det – og kan altså være med til at forklare en masse af de reaktioner vi ser hos vores hunde. 

Dette er anden artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på operant indlæring!

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.