Pas på de giftige pinse- og påskeliljer

30-03-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Foråret nærmer sig med hastige skridt.  Blandt blomsterne ses pinse- og påskeliljerne som nogle af de første, der spreder farve i de danske haver - men har man hund, skal man være forsigtig, for de er nemlig giftige 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Påske- og pinseliljen er flerårige løgplanter der tilhører narcisfamilien, ligesom vintergækken og amaryllis. Påskeliljen genkendes let på dens seks sammenvoksede kronblade og gule tragtformede bikrone. Pinseliljens kronblade er lysere og bikronen fremstår mere gulligorange. Begge, der bliver omkring 30 til 40 centimeter høje, og har lange smalle blade, er almindelige danske forårsblomster og vokser i mange danske haver fra starten af april.

Både påske- og pinseliljen indeholder giftstofferne narcissin og narcipoetin. Stoffet findes i hele planten, men i højeste koncentration i plantens løg, der ligger under jorden. Hunden skal ikke spise særligt store mængder af planterne, før det kan være dødeligt. De første symptomer, der ses ved en forgiftning er opkast og dårlig mave. Senere kan hunden måske begynde at lingre, og i sidste ende kan den udvikle lammelsessymptomer og falde om.

Da den giftigste del af planten er blomsterløget, er hunde, der graver meget og som har tendens til at tygge i de ting de finder, i særlig risiko for at blive forgiftet. I denne kategori af hunde, hører især hvalpe og unghunde, der har en særlig tendens til tygge i, og spise, de ting de finder på deres vej. Har man en hvalp i huset og en have fyldt med narcisser, bør man derfor være særlig opmærksom på at de ikke er tilgængelige for hunden. Afblomstrerede blomsterløg, der gaves op og ligger gemt i haveaffald, kan også forårsage forgiftninger.

Er uheldet ude, og du mistænker at din hund har spist planter fra narcisfamilien, herunder pinse- eller påskeliljer, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen med det samme. I nogle tilfælde kan man give hunden et brækmiddel, der får den til at kaste det op den har spist. Det kræver dog at det gøres umiddelbart efter indtagelse. Er giftstoffet først blevet optaget fra tarmen, er der ikke nogen modgift til rådlighed, og det eneste man kan gøre, er at hjælpe hunden med væsketerapi og anden støttende behandling.  

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Jul uden chokolade

18-12-2011 08:19, af Tine Luther
Julens fristelser er mange. En af dem er chokolade. Fald ikke for fristelsen til at stikke din 4-benede ven en stang chokolade, for gudespisen er giftig for hunde. Chokolade er den største kilde til forgiftning blandt de danske hunde, og selv meget små doser forgifter.

Greve: Forgiftninger meldt til politiet

23-10-2020 12:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fem mistænkelige dødsfald på 15 dage har fået politikerne i Greve Kommune til at reagere, og sagen er nu meldt til politiet

 

Charlotte Hoog Møller: Dybt berørt af de tre dødsfald

21-03-2023 09:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser

Politiet tager sag om døde hunde alvorligt

29-10-2020 08:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Greve tager politiet nu affære for at opklare sagen om de døde hunde i området

Vindruer og rosiner kan give nyresvigt

03-10-2021 11:12, af Astrid Holtet

Hunde der spiser vindruer og rosiner, kan udvikle livstruende nyresvigt – derfor bør de søde frugter holdes væk fra vores hunde

Top 10 over produkter, der kan forgifte hunden

07-06-2021 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den amerikanske kennel klub har udgivet en top 10 over, hvad hunde bliver forgiftet af. Du får listen her

Hvalp forgiftet: Smid aldrig nikotinposer i naturen

12-10-2021 15:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag 28. september kunne det være gået rigtig galt for den seks måneder gamle hvalp, Dexter. Heldigvis reagerede ejeren hurtigt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.