På spor efter kanin

24-10-2017 12:31, af Maja Schmidt-Mogensen

Maja har været til kaninslæb med sin finske lapphund sammen med Spidshundeklubben. En sjov og udfordrende tur for både menneske og hund. Læs hendes beretning fra spordagen her

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat

Jeg har min finske lapphund Silke på 2 1/2 år. Hun har altid været utrolig god til at fange mus eller finde fært af hare, rådyr eller egern i skoven. Jeg har også gået til nosework i 1/2 års tid i Brobyværk, som hun nyder, og hun opfangede hurtigt, hvad det gik ud på, da hun er en klog hund og elsker at bruge næsen.

Jeg følger med på Spidshundeklubben Officielt og Spidshundeklubbens Sporgruppe på Facebook. En dag bliver der lagt et opslag op med at Michael Thomsen og Michael Krog, som sidder i Spidshundeklubbens Sporudvalg, afholder en spordag i Sollerup Skov, hvor de vil medbringe kaniner, så det passede med det antal, som havde tilmeldt sig, og så ville de forklare på dagen omkring kaninslæb.

Hvad er kaninslæb?
Vi prøvede både at være sporlægger og at gå et spor med sin hund. Kaninen får en snor eller kæde rundt om halsen, og når man i fællesskab har fundet et godt startsted, så bliver kaninen slæbt frem og tilbage på startstedet, og der bliver lagt lidt hår fra kaninen, med en gren eller sten over til at holde hårene fast, så der er god fært til at hunden kan påbegynde sit spor. Så trækker den ene person kaninen, mens den anden sætter tøjklemmer, hvor vi går. Når der er et knæk på sporet, sættes der 2 tøjklemmer. Når de valgte meter er gået, så finder man et godt sted at lægge kaninen og går tilbage af en anden vej rundt om det spor, man lige har gået. 

Så går starten for første kaninslæb
Det var en rigtig god dag, og jeg blev overrasket over, hvor hurtig Silke var. Jeg havde en 8 meter line på hende og startede omkring 1/2 meter fra hende, men der gik ikke længe før, at jeg næsten ikke havde mere line. Da når hun først fik vist hvor starten af søget var, så var hun allerede afsted og det gik næsten for stærkt, da hun lige nåede at løbe forbi kaninen til sidst,men hun fulgte så fint tilbage til sporet og fandt kaninen, som hun fik lov at snuse grundigt til og bide i, samt at hun fik masser af ros. Der var en hundeskov, hvor et par stykker af os, som havde deltaget på dagen gik i, så hundene kunne lege, og så kørte vi hjem efter at have spist noget frokost og lige fået snakket omkring selve dagen. Silke var rigtig dejlig træt, og jeg holdt øje med hvornår, at der kom en mulighed for at prøve igen.

Meget mere kaninslæb
Silke fik prøvet det af 2 gange i Sollerup Skov, inden vi meldte os til en 400 meter kaninslæbsprøve i Sdr. Stenderup Midtskov d. 23.september 2017.

Der gik det ikke helt så hurtigt, og vi skulle over en masse små åer, og jeg blev virkelig i tvivl, om det nu også var den rigtige vej, da jeg synes, at vi havde haft mere end 2 knæk, men jeg stolede på min hund, indtil jeg kunne se, at her havde sporlæggerne i hvert fald ikke gået, og Silke stoppede op for at kigge på mig. Jeg pegede ned mod jorden igen og sagde 'søg' til hende, og så begyndte hun så fint at søge igen. Silke kunne ikke helt finde sporet lige med det samme, men så pludselig kunne jeg se og mærke på hende, at nu var vi på rette vej igen, og så lå kaninen rigtigt nok over den sidste lille å, som vi skulle over.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat

Jeg nåede slet ikke at holde øje med klemmer eller andre ting, da jeg fokuserede så meget på Silke og var opmærksom på hendes kropssprog. Så da hun blev usikker, kiggede jeg først op, men havde ingen idé om, hvor jeg skulle sende hende hen. Da hun så kom på sporet igen, var jeg ikke længere i tvivl om, at vi nok skulle komme i mål.

Vi endte også med at få en 1. præmiering med hjem. Så nu hedder det 1000 meter spor til næste år, som jeg er meget spændt på. Jeg fik lov at få kaninen med hjem i fryseren, da så kan jeg gå et spor i skoven tæt på mig og lige tø den op dagen før.

På selve dagen skulle vi mødes kl. 9.00 i Sdr. Stenderup Midtskov, og så skulle de første sporlæggere ud at gøre de første spor klar. Jeg var med ude på det sidste spor og sætte klemmer, hvor en anden trak kaninen. Da de sidste spor var gået, skrev dommeren Benny Christiansen diplomer ud, som blev læst op og gennemgået, imens vi gjorde klar til at spise frokost.

En anderledes og sjov måde at træne sin hund på
Jeg kan kun anbefale andre at starte op med spor, da det er en god måde at få brugt sin hund, og det er virkelig hyggeligt samværd med de personer, som deltager. Silke er rigtig klog og kan hurtigt det, man beder hende om, så hvorfor lave den samme øvelse igen og igen. Hun er desværre ikke ret madglad. Derfor bliver almindelig lydighed hurtigt kedeligt for hende, så jeg er så glad for, at jeg har fundet en anden måde at træne og belønne på, og jeg kan mærke og se på hende, at hun synes, at det er sjovt. Silke er tændt og meget stolt, når opgaven er løst. Spidshunden er meget mere end bare en køn hund. De nyder samarbejdet og at blive brugt.

Læs også

Sommersjov: Hvis Vingegaard var en hund

20-07-2023 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i

EDS: We´ll meet again

22-05-2023 09:18, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Nyt studie fastlægger hundes søvnmønster

12-01-2021 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra North Carolina State University I USA kan i fremtiden blive brugt som normen for hundes søvnmønster. Herved håber man, at man hurtigere kan se, når en hund har et unormalt søvnmønster og måske kan have fysiske eller mentale problemer

22 hunde til Bastian

29-03-2021 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sygdomsramt familie søgte om weekendhund. Hele 22 mennesker tilbød deres hund inden for den første time

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?

Fire gode råd: Sådan sikrer du hunden i juletrafikken

22-12-2020 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ofte glemmer vi alt om hundens sikkerhed, når vi tager den med på køretur i bilen. Men det er vigtigt, at du sørger for, at Fido er spændt ordentligt fast, særligt når turen går ud på de glatte og trafikerede veje i dagene op til jul og nytår. Læs her hvordan du bedst sikrer hunden på køreturen

Se billederne: Dirty Paws løb i Aarhus

17-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Søndag var der Dirty Paws løb i på og omkring Moesgaard Strand. Hunden.dk var naturligvis på plads. Her får du et galleri fra det flotte løb

Tyggegummi kan være livsfarligt for hunde

02-01-2018 08:37, af Astrid Gerd Holtet

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde

 

Malia vandt juniorhandling søndag

19-09-2021 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

16 juniorhandlere blev søndag eftermiddag reduceret til otte, da finalen i juniorhandling skulle afgøres. I den unge kategori stillede 10 juniorhandlere til start, mens seks handlere stillede op i den ældre kategori

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.