Nye studier viser, at hunde altid har været elsket – selv i oldtiden

26-10-2016 13:16, af Kasper Larsson
Et antropologisk studie viser, at hunde har været menneskets bedste ven i meget længere tid, end først antaget
Copyright Ridehesten.com
Billedet viser en moderne siberian husky - men forskerne mener, at de ældgamle hunde har lignet meget. (Modelfoto: Shutterstock)

Den gamle antagelse om forholdet mellem mennesker og hunde er, at det var udelukkende arbejdsrelateret, og at mennesker brugte hunde til at assistere dem i jagt. Den antagelse bliver nu udfordret af nye fund og studier. Det ser nemlig ud til, at tidlige sibiriske samlere for 7- 8000 år siden havde et ømt punkt for præhistoriske Plet. Ved at analysere 17 hundegrave i Sibirien, har et hold antropologer fået ny viden omkring forholdet mellem de ældgamle sibiriske samlere og deres pelsede følgesvende, hvem forskerne mener har lignet en meget stor siberian husky. Antropolog ved University of Alberta og ledende forfatter på studiet Robert Losey siger, at hundeejerne almindeligvis levede nær vand, og at regionen omkring Baikal søen og området omkring floderne Angara og Lena, synes at have passet perfekt. Ved at undersøge disse områder, fandt Losey og hans hold ud af, at disse samlere og deres hunde stort set spiste det samme; en diæt bestående af masser af fisk og sæl. – Begravelser af hunde synes at være mere almindelige i områder, hvor diæten var rig på fisk, fordi disse områder også havde den tætteste menneskepopulation – og derfor flest gravsteder, siger Losey til Discovery News. Mennesker fra hyrdesamfund begravede sjældent deres hunde, hvorimod hunde fra jæger/samler samfund, som dem i Siribien, delte et tættere og mere personligt bånd til deres ejere og derfor ofte fik en ceremoniel begravelse – og beviserne tyder på, at det ikke kun var på grund af hundens jagtegenskaber. – Hvis begravelserne af hunde udelukkende var relateret til deres centrale rolle i jagten, burde vi have set sådanne begravelser langt tidligere i historien, forklarer Losey. Niveauet af omhu med hvilke disse hunde var begravet – med genstande som hunden brugte til hverdag i levende live – og nogle gange i selskab af deres menneskelige følgesvend, peger på et specielt bånd, der må have eksistereret mellem disse urmennesker og deres firbenede venner. En hund blev stødt til hvile, med hvad der lignede en lille, rund sten i dens mund. Antropologerne antager, at dette har været en slags legetøj eller en speciel betydningsfuld gestus. Andre præhistoriske hunde er blevet begravet med genstande som skeer og knive. En anden grav viste en mand begravet med sine to hunde, der sirligt var blevet placeret på hver sin side af deres ejer. Måske den mest interessante – og endda rørende – grav indeholdt de ældgamle rester af en hund, hvis ejer kærligt har givet den en halskæde, lavet af fire røde rådyrtænder, omkring halsen. Halskæden var udformet på samme måde og med samme omhu, som halskæder til mennesker dengang blev lavet. Måske denne halskæde, denne sidste gestus, var en måde for dette urmenneske at ære sin bedste ven på. – Jeg tror at jægerne og samlerne på disse kanter så deres hunde som ligeværdige, sågar på et spirituelt niveau, siger Losey. – Menneskene så dem som unikke individer, slutter han. Kilde: Dogtime.com

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.