Når samarbejdet testes, klarer ulve sig bedre end hunde

19-02-2022 10:18, af Astrid Holtet

Sat over for en opgave, der kræver samarbejde, klarer ulve sig væsentlig bedre end hunde, viser forskningen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde og ulve har en fælles forfader, men siden deres veje deltes, har hunde og ulve udviklet sig, så der nu findes væsentlige forskelle mellem de to arter. Ulve lever i flokke, hvor de blandt andet jager og nedlægger stort vildt – og det kræver at flere ulve jager sammen og at de evner at samarbejde. Vildtlevende hunde lever derimod i høj grad af affald og selvdøde dyr, hvilket ikke på samme måde kræver at hundene hjælpes ad.

For at blive klogere på forskellen mellem hunde og ulves evne til at samarbejde, undersøgte forskere fra ”Wolf Science Center” i Wien hunde og ulves evner til at løse en simpel opgave. For at få fat i noget foder, skulle to dyr trække i hvert sit reb på samme tid – en opgave som blandt andet elefanter, papegøjer og chimpanser førhen har vist, at de kunne løse.

Forskerne fandt, at ulvene klarede sig lagt bedre end hundene. Uden forudgående træning lykkedes det for fem ud af syv ulvepar at få fat i maden, mens kun et af hundeparrene gennemførte opgaven. Efter træning, hvor dyrene blev guidet gennem opgaven, var ulvene fortsat langt bedre end hundene.

Forskerne mener at deres resultater er et klart udtryk for forskellen mellem hunde og ulves måde at jage og leve på, hvor hunde i mindre grad af afhængige af at samarbejde med andre.

Hunde har dog en udtalt evne til at samarbejde med mennesker, og andre studier har da også vist at hundes evne til at samarbejde med hinanden kan styrkes gennem træning. Blandt andet har man fundet, at hunde, der gennemgik meget træning i forskellige typer af opgaveløsning, også var langt bedre til at løse samme test, som forskerne fra ”Wolf Science Center” brugte, sammenlignet med hunde der ikke blev trænet til dagligt. Dermed tyder det altså på, at hunde som udgangspunkt ikke har så god en evne til at samarbejde som ulve har, men at deres evne dog kan forbedres gennem træning.

Læs også

Hvorfor har nogle hunde hængeører?

16-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?

 

Ulvedrab betyder flere ulvehunde i Kroatien

28-06-2021 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Kroatien er der så stor utilfredshed med ulvebestanden, at der visse steder er startet ulovlig jagt på dyret. Det kan vise sig at være noget af et selvmål

 

Ulve, udstationeringer og hvalpekøb på vej til postkassen

17-04-2021 10:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende uge udkommer det nyeste nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til

Genial hundejulekalender

29-11-2019 08:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Johanna Allanach har i samarbejde med Hurtta kreeret en julekalender, som nok skal få hundefolket til at glæde sig

Lille dims giver luft i parkerede biler

31-07-2012 21:36, af Tine Luther
Ingeniørstuderende har i samarbejde med Dansk Dyreværn Århus opfundet en lille dims, der monteres i bilens bagklap, så den kan stå på klem, selvom bilen er låst. Det giver luft til hunde, der opholder sig i parkerede biler, og bevirker et lidt mere komfortabelt ophold – men selvfølgelig er det ikke noget aircondition, og man skal stadig være særdeles varsom ift., hvor og hvor længe bilen parkeres.

AniCura og Donnas Dyreklinik i Grønland indgår samarbejde

23-10-2018 14:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

AniCura Dyrehospitaler i Danmark har indgået et samarbejde med den eneste praktiserende dyreklinik på Grønland, Donnas Dyreklinik, i Nuuk. AniCuras vision om at skabe fremtidens dyrlægebehandling kommer nu også de grønlandske kæledyr til gode

Coop og Dyreværnet i givtigt samarbejde

13-08-2020 11:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Coop har netop åbnet en onlinebutik med produkter til hunde og katte, og det kommer Dyreværnet til gode

Hunde fremmer samarbejdet

25-11-2017 17:19, af Astrid Gerd Holtet

Har I en kontorhund på din arbejdsplads? Hvis ikke, så kan det være I skulle få én – et nyere amerikansk studie har nemlig vist, at tilstedeværelsen af en hund fremmer samarbejdet hos mennesker 

Nyt foder på det danske marked

13-01-2013 08:40, af Tine Luther
Ontario kvalitetsfoder produceres i samarbejde med dyrlæger og ernæringseksperter.

Tjek hvalpen, før du køber den

05-07-2012 08:19, af Maja Golles
Et stigende antal hundehvalpe kommer illegalt over grænsen. Det er der mange problemer med – især i forhold til sygdomme og dyrevelfærd. Derfor har Fødevarestyrelsen, Dansk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening indgået et samarbejde om at bekæmpe ulovlig import af hundehvalpe

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.