Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi siger farvel til det gamle år og velkommen til det nye, sker det med bulder og brag. For os mennesker kan fyrværkeri være flot og fascinerende, men for mange hunde, er det desværre forbundet med stress og angst. For disse hunde, kan dagene omkring årsskriftet være temmelig hårde at komme igennem. Har din hund det sådan, er der heldigvis en del du kan gøre for at dagene omkring d. 31. bliver lidt mere tålelige.

 

Er din hund angst, når fyrværkeriet brager? 

 

Angst for fyrværkeri kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos vores hunde. Det kan være alt fra at hunden savler meget, piber, halser eller ryster, når den oplever at det brager udenfor, til hyperaktivitet, hylen eller gøen.

Nogle hunde bliver mere aktive i et forsøg på at komme væk fra lyden, mens andre bliver stille og passive eller forsøger at gemme sig. Urenlighed, opkast og destruktiv adfærd, kan også være tegn på angst.

Hvad skal du gøre, når de skyder af udenfor?

Når det buldrer og brager udenfor, handler det om at mindske intensiteten af oplevelsen så meget som muligt. Det kan man gøre ved at rulle gardinerne ned, og dermed skærmer man hunden fra lysglimtene. Forsvinder glimtene, bliver oplevelsen en lille smule mindre voldsom. Ligeledes kan roligt, behageligt musik overdøve bragene eller gøre dem mindre tydelige.

Mange hunde vil opleve et stort behov for at gemme sig, og de kan derfor finde på at grave i sofaen eller kravle ind under møblerne. Man må aldrig skælde en angst hund ud, da dette kan være med til at forværre tilstanden. Det er i stedet en rigtig god idé, at lave en hule med en masse tæpper til hunden, hvor den kan gemme sig og grave i tæpperne. På den måde, kan den få udløb for sine behov, uden at det går ud over sofaen.

Bliver man bange, mister man ofte appetitten, og det sammen gælder for hunden. Har den alligevel lyst til at spise, kan noget lækkert at tygge i være en god beskæftigelse, og være med til at gøre oplevelsen en lille smule bedre. Vil hunden tage imod godbidder, kan godbidder også hjælpe hunden. Du kan eventuelt kaste dem ud i dens kurv eller på gulvet, så den skal bruge sin næse til at finde dem. Næsearbejde er stressdæmpende, og kan dermed hjælpe hunden til at falde til ro.

Det er vigtigt at man selv forholder sig roligt, og opfører sig som man plejer, for ikke at bekræfte hunden i at fyrværkeriet er farligt. Angste hunde kan finde på at flygte i et forsøg på at komme væk fra lyden. Luk derfor alle døre, og sørg for at hunden ikke kan komme ud.

En hjælpende hånd

Har hunden brug for lidt ekstra hjælp, kan den i nogle tilfælde få det gennem kosttilskud eller feromoner (duftstoffer med hormonel effekt). Disse kan gives lejlighedsvis eller i perioden omkring nytårsaften. Er hunden slemt ramt, kan behandling med receptpligtigt medicin være nødvendig, og her skal dyrlægen selvfølgelig ind over.

Lider din hund af udtalt lydangst, bør du altid søge hjælp hos din dyrlæge eller hundetræner, der kan vurdere hvad, der vil gavne netop din hund.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Insulinom hos hunde

09-06-2019 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Insulinom er betegnelsen for en form for kræft i hundens bugspytkirtel, der påvirker hundens insulinniveau og dermed dens evne til at regulere blodsukkeret.

Tre Gode råd: Sådan giver du hunden piller

25-11-2022 10:20, af Astrid Gerd Holtet

Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives

Hund reddet ud af murbrokker efter ni dage

05-09-2016 15:51, af Kasper Larsson
En enorm tragedie ramte for fjorten dage siden Italien, da et jordskælv på 6,2 på richterskalaen ramte landet. I ni dage lå golden retrieveren Romeo fanget i kaosset, inden brandmænd til sidst befriede ham fra det sammenstyrtede hus i byen San Lorenzo

Vidste du at…om at give sin hund et kram

19-07-2017 11:34, af Anne Ekenberg

Der er næsten ikke noget bedre, end at få et kram af én man holder af. Eller at give et kram til én man holder af. Derfor har vi også lyst til at kramme vores hund, men er det egentlig smart?

Ny hund flytter ind i Det Hvide Hus

20-08-2013 13:47, af Tine Luther
Det amerikanske præsidentpar har netop øget husstanden med et medlem: Den et år gamle hund Sunny.

Frivillige reddede hund op fra klippeafsats

13-12-2013 13:46, af Tine Luther
Under en vandretur i South Carolina faldt en hund knap 20 meter ned og landede på en klippeafsats, som ejeren ikke kunne få den op fra.

En dyr tur med hunden

09-02-2024 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Torsdag morgen kl. 08.38 ringede en skovfoged til Bornholms Politi og anmeldte en 52-årig hundeejer, som nægtede at tage sin hund i snor i et naturbeskyttet område i Aakirkeby.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.