MSD besvarer læsernes spørgsmål

04-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bravecto har i den grad sat en masse hundeejeres sind i kog. Men der er ikke noget hold i kritikken, lyder det fra MSD Animal Health, der står bag produktet. Vi har mødt to ledere fra virksomheden. Her får de lov at komme med deres forsvar af produktet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Bravecto er et af de mest omdiskuterede produkter til hunde. Men hvad siger MSD Animal Health, der står bag Bravecto egentlig til kritikken? Vi har stillet dem jeres spørgsmål og givet dem friheden til at svare. Husk, at denne artikel udelukkende er svar fra MSD Animal Health, og derfor er det selvfølgelig et partsindlæg, som senere vil blive fulgt op.

 

1. Hvor mange obduktionsrapporter har Merck betalt for?
Som udgangspunkt er vi ikke i tvivl om, hvorvidt Bravecto er uskadeligt. Men er der i en sag ikke en forklaring på dødsfaldet, der giver mening, så kan vi godt gå ind og betale en obduktion. Men det er måske sket tre gange i Danmark.

 

2. Er obduktionsrapporterne offentlig tilgængelige? Hvis nej, hvorfor?
Rapporterne er ikke offentligt tilgængelige, da de ikke er vores. Rapporterne er dyrlægernes og hundeejernes.

 

3. Hvor mange hunde er brugt til at dokumentere Bravectos sikkerhed?
Lægemiddelfirmaer er forpligtede til at bruge så mange forsøgsdyr som nødvendigt, og samtidig så få som muligt. Det er et område, der er strengt reguleret. Der er både foretaget laboratoriestudier og feltstudier. Vi kan ikke sige et præcist antal, men det er adskillige 1000. Vi har set folk, der har delt information om, at der kun skulle være testet 36 hunde, og det har naturligvis ikke noget på sig. Myndighederne ville naturligvis aldrig godkende noget, der kun var testet på 36 hunde.

 

4. Hvordan er disse testhunde fordelt på alder, race, køn?
Studier som disse skal have en bred repræsentation. Derfor er der både unge, gamle, syge, raske og alle andre slags hunde i feltstudierne.

 

5. Har man ordentlig dokumentation for giftstoffernes virkning i en hundekrop?
Det har man. Stofferne er giftige for lopper og flåter men ikke for pattedyr.

 

6. Hvor lang tid er Bravecto i kroppen på hunden?
Bravecto har en halveringstid på 12 dage. Derfor er der næsten ikke noget tilbage i kroppen efter 12 uger. Ved nogle hunde har man kunnet måle en ganske lille smule i kroppen efter de 12 uger, men det er så lidt, at det næsten ikke kan måles.

 

7. Kommer der på et tidspunkt en mulighed for at man kan dele de store piller, mellem flere små hunde?
Skal man kunne dele en tablet, skal der være en delekærv i. Når der er en delekærv, kan man være sikker på, at dosis er lige stor på hver side af delekærven. Der er ikke delekærv i Bravecto og det er der generelt ikke i tyggetabletter. Derfor kommer det heller ikke i Bravecto.

 

8. Hvordan kan man som seriøs virksomhed, fortsætte med at sælge et produkt hvor der er så mange tvivlsspørgsmål omkring bivirkninger?
Der er ikke nogen tvivlsspørgsmål. Bravectos bivirkninger fremgår af indlægssedlen, og det er et meget ufarligt middel.

 

9. Hvorfor kan nogle hunde tåle det og andre ikke?
Altså der er nogle hunde, der kaster op eller får dårlig mave kort tid efter de har fået tabletten. Det hænger sammen med, at nogle hunde har sart mave, mens andre ikke har. Men det betyder altså ikke, at hundene kaster op i hele perioden. Det betyder heller ikke, at Bravecto nødvendigvis er årsag til opkastet. Det kan skyldes mange andre ting i perioden.

 

10. Hvorfor sælger man noget, som så mange hunde dør af?
Ja hvorfor dog gøre det? Det gør vi altså heller ikke.
Hunde dør ikke af Bravecto. Som hundeejer har man en tendens til at søge en forklaring på sin hunds dødsfald, og det er meget naturligt og helt forståeligt. Når det nogle steder kan se ud som om, hunde kan dø af eller blive meget syge af Bravecto, så skyldes det, at man kigger på nogle tal, der viser tilfælde, som endnu ikke er vurderet. Det betyder, at hvis en hund har taget Bravecto og inden for en overskuelig fremtid derefter dør, så vil dødsfaldet stå på en liste, hvor Bravecto kan være synderen.
Man undersøger derefter sagen, og i den undersøgelse vil Bravecto blive frikendt. Vi havde et eksempel med en hund, der var død ganske kort tid efter den fik Bravecto, men en obduktion viste, at den havde spist sneglegift. Den hund vil for altid stå på en liste over ikke-vurderede tilfælde med Bravecto som skyldig.

 

11. Hvorfor putte gift i kroppen på en hund, som skader dens lever og nyrer?
Det gør du heller ikke. Leveren skal slet ikke anstrenge sig, når en hund får Bravecto. Stoffet ryger direkte med galden ud i afføringen, så det ryger faktisk lige igennem uden at belaste lever eller nyrer.

 

12. Kan hunde få epilepsi af Bravecto?
Har en hund epilepsi i forvejen, kan man ikke udelukke, at de kan få et anfald ved brugen af Bravecto. Men det har man ikke påvist, så her taler vi ud fra et forsigtighedsprincip. Bivirkningsovervågningen viser, at 1,2 ud af 100.000 hunde kan få en eller anden form for kramper i forbindelse med Bravecto. Generelt bliver 0,5 - 0,75 % af alle hunde ramt af epilepsi på et eller andet tidspunkt i deres liv. Dertil kommer, at ikke alle kramper er epilepsi. Derfor kan der i de meget få tilfælde, hvor hunde har fået et epileptisk anfald efter indtagelse af Bravecto, lige så vel være tale om epilepsi eller kramper, som hunden alligevel ville have fået.

Det er derfor, vi ikke kategorisk afviser, at hunde med epilepsi kan få et anfald, men vi kan helt afvise, at hunde kan udvikle epilepsi ved brug af Bravecto.

 

13. Hvordan finder man ud af, hvad der er op og ned i alt det her?
Vi anbefaler, at man taler med sin dyrlæge om det.

 

14. Hvor sikkert er det at bruge Bravecto?
Det er et effektivt, sikkert og gennemtestet produkt, som er solgt i mere end 100 millioner doser til hund og kat over hele verden gennem de sidste 5 år. Så vi kan roligt sige, at det er meget sikkert.

 

Info

Hvad er feltstudier

Det er i bund og grund studier med privatejede hunde. Når alle laboratorieforsøg med hunde, gnavere og cellekulturer er udført, så siger hundeejere, der gerne vil bidrage til udvikling og afprøvning af nye forbedrede lægemidler, ja til at deltage i feltstudier. Det er helt almindelige hunde af alle mulige forskellige racer, aldre, helbredsstatus og som samtidig bliver behandlet med vacciner, ormekur og andre lægemidler, præcis som de plejer. Simpelthen for at få et billede af produktet ude i virkeligheden. Sådanne studier laver man i mange forskellige lande i verden, og heller ikke her kan man bare vælge et antal, der lige passer en. Men det er typisk i størrelsesordenen adskillige hundrede pr. land, så det løber op i rigtig mange hunde, hvis man lægger alle fra hele verden sammen.

Læs også

Spørg Bravecto

11-06-2019 09:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bravecto ringer en klokke hos de fleste hundeejere. Men hvad vil du gerne spørge folkene bag Bravecto om

Højsæson for lopper på vej

06-09-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Regn og fugt er optimale væktsbetingelser for lopper. Forebyg mod lopper på din hund  og undgå problemer i det fugtige efterår. Heldigvis er der både hjælp og gode råd at hente for alle hundeejere

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Hundens plageånd – loppen

07-04-2012 21:45, af Tine Luther
Lopper kan være til stor gene for hunde. Nogle klør bare, når de bliver bidt, andre får eksem og atter andre kan være så uheldige at få overført sygdom fra lopper.

Loppen – hundens værste plageånd

25-08-2016 16:17, af Kasper Larsson
Lopper kan være til stor gene for din hund. Nogle hunde klør blot, mens andre for eksem. Atter andre kan være så uheldige, at blive smittet med sygdomme. Og det er netop nu, at man skal være ekstra opmærksom på problemet

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

Loppen: En vanvittig formeringsmaskine

09-03-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lopper er velkendte hos både hunde- og katteejere, som ofte støder på de små bæster. Her kan du læse lidt mere om kravlet, der formerer sig med en utrolig hastighed

Et værre loppecirkus!

15-09-2017 15:38, af Astrid Gerd Holtet

Har man haft lopper i huset, ved man også at de kan være svære at komme af med igen – men hvorfor er det egentligt sådan? Svaret ligger i loppens livscyklus 

Myter er med til at holde liv i lopperne

25-07-2012 14:20, af Tine Luther
En række myter omkring lopper og loppebekæmpelse står i vejen for en effektiv bekæmpelse af de små kryb. Danmarks førende loppebekæmpelsesekspert afliver her de mest udbredte myter.

Loppeallergi er en kløende omgang

07-04-2018 08:40, af Astrid Gerd Holtet

Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom.Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?

Hold seniorhunden frisk

14-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Stor forvirring om mulig hvalpefabrik i Hadsund

08-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da den nye dyreværnsenhed i Nordjyllands Politi slog til mod en adresse i Hadsund, mente man, der kunne være tale om en hvalpefabrik. Leder af enheden holder fast i opfattelsen

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

NOSTALGI: Ærligt dommerreferat

15-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi bringer her et ærligt referat fra DKK’s internationale udstilling i Aalborg 18-19 oktober 1969 af dommer Alexander Krasilnikoff

Hjælp - min hund vil ikke spise!

09-12-2017 10:21, af Astrid Gerd Holtet

Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?