Jes Dorph? Hans Pilgaard? Hvad ser hunde i fjernsynet

13-03-2019 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er, ligesom mennesker, glade tv-kiggere, men hvad får hundene egentlig ud af at kigge på skærmene i huset? Det har forsker kigget på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I takt med at vores hjem i stigende grad bliver fyldt med skærme, opdager flere og flere hundeejere, at deres hunde er interesserede i, hvad der sker på skærmene. Men hvad sekr der egentlig inde i hovedet på hunden, når den kigger på en skærm? Det har ph.d. kandidat fra University of Central Lancashire, Ilyena Hirskyj-Douglas kigget på.

Ved hjælp af eye-tracking-udstyr, der registrerer øjenbevægelserne, og som ligner det udstyr, man også benytter til mennesker, har forskerne tidligere fundet, at hundene foretrækker at se visse billeder og videoer fremfor andre.

– Tidligere forskning indikerer desuden, at hundene bedst kan lide at se andre hunde, men vores studier har også afsløret, at det ofte er lyden fra tv'et eller computeren, der tiltrækker hundenes opmærksomhed. De mest fortrukne lyde er fra hunde, der gør, piber eller hyler, mennesker der giver hundevenlige ordrer eller ros og lyden af legetøj, der laver pibelyde, lyder det fra forskeren.

Forskellige tv-kiggere
I stedet for at sidde stille bevæger hundene sig ofte helt tæt på fjernsynet for at tage et nærmere kig.

De bevæger sig igen og igen mellem deres ejer og tv'et. De er rastløse, urolige og interaktive seere.

Dét, hundene kan se på tv-skærmen, er også helt forskelligt fra det, mennesker opfatter.

Den måde, de forskellige medier benytter farverne, er afgørende for hundene, og det er også derfor, at tv-kanalerne for hunde som DogTv prioriterer brugen af netop disse farver.

Ukritisk seer
Forskning har fundet, at hundene, selv med programmer, der er skabt specifikt til dem, tilbringer størstedelen af tiden med at se på ingenting. Derfor vil det ideelle hunde-tv-program nok bestå af en masse ganske korte klip og ikke en lang sammenhængende historie.

– Selvom vi ved, at hunde foretrækker at se korte klip af andre hunde i særlige farver, er der dog stadig mange mysterier, der venter på at blive opklaret. Teknologien har potentiale til at underholde hundene og til at forbedre deres velfærd, mens de tilbringer tid alene hjemme eller i forskellige kenneler. Men jeg tror, at det kommer til at vare længe, før vi kan forvente at se tv-anmeldelser specielt fremstillet for hunde, lyder det fra Ilyena Hirskyj-Douglas

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

BLOG: Adfærd før signal

02-02-2021 11:53, af John Frank Ahm

Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet.  Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende

Dansker i Papirhuset

03-09-2021 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der premiere på femte sæson af Papirhuset eller La casa de papel, som den hedder på spansk. Denne gang er der scener fra Danmark og en dansker på rollelisten

Se rottehunde på job

26-03-2019 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TV2 Lorry sendte mandag aften et program i serien Med dyr på job. Her mødte man de ihærdige rottehunde Panda og Amigo

Dejlig positiv hundetræning hos Hunde tv

04-09-2021 16:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Hunde tv kan man blive trænet af nogle af deres dygtige trænere. Det prøvede Alberte Marnfeld og Molly

Læsehund på tv

09-12-2015 13:00, af Tine Luther
I mandags bragte Aftenshowet et indslag om den seje pige Victoria, der modigt stod frem på TV og fortalte om, hvor svært det kan være at have læseudfordringer - og hvordan en læsehund kan hjælpe. Se indslaget via denne nyhed.

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/HUNDENS NEGLE

11-03-2016 13:40, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om hundens negle.

Hund på løbehjul får eget tv-program

17-02-2013 11:27, af Maja Golles
En to-årig sheepdog er blevet så god til at køre på løbehjul, at den nu er blevet stjerne i sit eget tv-program.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.