Hvorfor fælder hunde?

24-07-2022 10:30, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunderacer fælder – nogle gange til stor frustration for den der skal svinge støvsugeren til dagligt. Mange hundeejere oplever også at problemet er særligt udtalt i foråret og efteråret. Men hvorfor sker det, og hvordan kan man begrænse mængden af hundehår derhjemme?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De fleste hunderacer fælder – nogle hunde fælder lidt hele tiden, mens fældningen hos andre er mere årstidsbestemt. Hos disse hunde topper mængden af pels der falder af, i foråret og efteråret. Fældningen sker, da håret ikke kan leve for evigt og de derfor jævnligt skal udskiftes og fornys. Hos nogle racer, ser man også en tydelig forskel i tykkelsen af hundens sommer- og vinterpels, hvor den tynde sommerpels udskiftes med en varmere og tættere vinterpels, når temperaturen begynder at falde.

God pelspleje begrænser problemet

Fældning er en naturlig og uundgåelig proces, som man som hundeejer må lære at leve med. Der er dog lidt man kan gøre for at begrænse problemet. Ved god pelspleje og daglig strigling – især i perioder hvor hunden fælder meget – kan man fjerne de løse hår fra pelsen inden de spredes i hele huset, og dermed begrænse hvor meget hår hunden smider indenfor.

Fælder din hund meget?

Der er stor forskel på hvor meget hunde fælder og det afhænger til dels af deres genetik – således ser man, at nogle hunderacer smider store mængder af pels, mens andre kun fælder ganske lidt eller slet ikke.

Øget fældning kan dog også ses ved eksempelvis stress, allergi eller hormonelle ubalancer. I sådanne tilfælde vil man også ofte se en dårlig pelskvalitet og en tynd pels – nogle gange med skallede områder.

Derudover kan hundens pelskvalitet og fældning også påvirkes af hvilket foder den får. Gennem foderet får hunden de byggesten, den skal bruge til opbygge og vedligeholde kroppen, og herunder også pelsen. En mangel i eksempelvis vigtige proteiner, fedtsyrer og vitaminer, kan påvirke hundens pels. Fælder din hund meget, og har den eventuelt også en mat og tynd pels, er det derfor en god idé at få hunden undersøgt for sygdomme og få set på, om den får det den har brug for igennem sit foder.

 

 

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Hundens dag: Masser af pels på i sommervarmen

05-06-2018 08:00, af Birte Fromberg

Vi har modtaget denne lille fine historie fra Hundens dag i Skagen fra Birte Fromberg.

HUNDEN I FOKUS: En lykkepille i pels

25-08-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden den 28. og 29. august får menneskets bedste ven, hunden, lov til at tage sine flinke mennesker med til årets hunde-event på Vilhelmsborg syd for Aarhus. I stedet for hestevrinsk vil det nationale hestesportscenter fyldes af kække bjæf, logrende haler og glade smil, når Dansk Kennel Klub afholder HUND I FOKUS med udsigt til hundekunster, danmarksmesterskaber, masser af hunde-hygge og inspiration til køb af – den rigtige – hund

Forebyg HD med den rigtige kost

17-06-2012 08:22, af Tine Luther
De fleste ved, at en velafbalanceret kost giver hvalpen klare øjne, blank pels og masser af energi til leg og læring. Men ikke alle ved, at den også forebygger ”vokseværk” – invaliderende lidelser som hofteledsdysplasi.

Hunde, høj musik og højt humør i Herning

31-10-2019 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende weekend, den 2. og 3. november, afholdes årets sidste hundeudstilling. Knap 8.000 hunde af 289 forskellige racer vil lægge poterne forbi Messecenter Hernings store haller og giver dig mulighed for at opleve alt fra stor til lille, fra jagthund til selskabshund og fra kort til lang pels. Det bliver kort sagt en sand hundefest med pomp og pragt

Pels eller ikke pels

18-09-2021 11:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

A Star Is Born er en Xoloitzcuintle Standard på to og et halvt år. På trods af den lave alder, er hun allerede både dansk og svensk champion og i Store Ring i eftermiddag

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Pedigree lancerer sit hidtil bedste foder

04-09-2012 12:49, af Tine Luther
Pedigree har 40 års erfaring med udvikling af hundemad og ved via studier, at der er fire universelle behov hos hunden, som er essentielle for hundens sundhed: stærke tænder, god fordøjelse, et naturligt forsvar samt sund hud og pels. Den nye Pedigree Vital Protection hjælper til at opfylde disse behov.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.