Hver anden hvalp kommer til skade - Sådan gør du hjemmet klar til din nye hvalp

05-05-2015 10:28, af Tine Luther
En hvalp kommer nemt galt af sted. Nye hundeejere kan med små ændringer i hjemmet undgå de værste ulykker. Selvom hvalpe har et blødt skelet, hører knoglebrud til de mest almindelige skader, når hvalpen er yngre end et år. Nysgerrige hvalpe kan også nemt få spist objekter, der ikke egner sig til deres sarte mave. Her er lidt gode råd fra Agria Dyreforsikring til, hvordan du kan forebygge skader.
Copyright Ridehesten.com
Om foråret forlader mange hvalpe de trygge omgivelser hos deres opdrætter. (Foto: Jan Buk)

Foråret er den årstid, hvor flest hvalpe bliver hentet af deres nye familie. Det er en dejlig tid, hvor hvalpen og familien kan lære hinanden at kende. Hvis den kommende hundeejer inden hvalpens ankomst kaster et kritisk blik på hjemmet, kan man undgå ulykker og unødige besøg hos dyrlægen. En svensk undersøgelse, Agria Dyreforsikring foretog i 2012 viser, at hver anden hvalp ender hos dyrlægen, inden den er fyldt to år. Begynd i køkkenet Vil man sikre sig, at hjemmet er parat til at modtage et firbenet medlem, kan en rundtur begynde i køkkenet. Mange fødevarer og snacks, mennesker gerne spiser i løbet af en dag, kan være farlige for hvalpe. “Det handler først og fremmest om vindruer og rosiner, rå løg, dej der hæver og gourmet chokolade med højt kakaoindhold. Disse ting kan være direkte livsfarlige for vores små firbenede venner,” siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring. Mange opbevarer husholdningskemikalier som acetone, plantegødning, pudsemiddel og opvaskemiddel under vasken i køkkenet. Kemikalierne kan gøre stor skade i hvalpens mave. I skraldespanden kan nysgerrige hvalpe stjæle gamle madrester - men kyllingeben, kapsler og skarpe genstande skal ikke i nærheden af små hvalpemaver. Sørg for, at skraldespand og kemikalier er gemt væk bag en forsvarligt lukket låge, gerne sikret med en ekstra krog. Fald fra møbler I stuen skal man tænke over, om hvalpen kan komme til skade, hvis den hopper ned fra møbler. Det er hyggeligt at putte med en lille basse i sofaen, men hjælp hvalpen med at komme ned på gulvet igen, så den ikke kommer til skade og brækker et ben. Børnelegetøj og hvalpe Hunde og børn kan blive rigtig gode venner, men legetøj kan udgøre en fare. Små dimser fra eksempelvis Lego kan nemt havne i hvalpens gab og sætte sig fast i halsen. Større stykker legetøj kan skarpe hvalpetænder gnaske i stykker og sluge. Kontakt omgående dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hvalp har slugt noget, den ikke kan tåle. Symptomerne kan være træthed, opkast, eller at den viser tegn på at have ondt i maven. AGRIAS TO VIGTIGSTE HVALPETIPS • Lad ikke den helt lille hvalp være alene. Forlad den kun i korte stunder, hvis du eksempelvis skal på toilettet. Den skal med tiden gradvist lære at være alene hjemme. • Fjern alle farlige genstande i hjemmet. DE MEST ALMINDELIGE SKADER I HVALPENS FØRSTE ÅR • Knoglebrud og skader på skelettet, eksempelvis et brækket ben. • Sår. • Ukendte genstande, der sætter sig fast i hals eller mave. • Forgiftning. • Skader på poterne. • Bid fra insekter. • Skader efter påkørsel af bil. /Pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.