Hotspot i sommervarmen

18-07-2017 14:23, af Anne Ekenberg

”Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig”. Sådan indledes en af vores elskede sange nemlig ”Sommervisen” fra 1923 af Thøger Larsen. Og sådan tegner denne sommer da også til at blive. Det ene øjeblik skinner solen, men det næste øjeblik står det ned i stænger. Alligevel tager vi til stranden med vores hunde og nyder en dejlig dukkert. Og så kan der efterfølgende opstå problemer med ”hotspots”. 

Copyright Ridehesten.com

”Kært barn har mange navne”, og således også med hotspots. Disse navne siger så noget om, hvornår på året, hotspots typisk opstår: Sommersår, fugtig eksem og retrievereksem er blot nogle af de navne, vi støder på. Og som navnene antyder, hænger hotspots altså sammen med fugtighed og varme. Og det er just det, vi finder om sommeren.

Hvordan spotter man et hotspot?

Et hotspot er et lille område, hvor der opstår et sår, som ikke vil hele. I starten er huden blot rød og måske på størrelse med en to-krone, og hunden har tabt lidt pels her. Der kommer også en grim lugt fra området. I takt med at det klør, vil hunden så kradse hul, og der opstår et reelt sår. Smerten vil få hunden til at kradse sig endnu mere, og området vil blive endnu mere betændt.

Kradseriet er desværre med til at sprede de bakterier, som startede hele miseren, og hvis man ikke griber hurtigt ind, vil hotspottet vokse i diameter og kan blive rigtig stort og meget smertefuldt.

Hvor på hunden findes hotspots?

Det korte og enkle svare er: overalt. Hunden kan nemlig få det på rumpen, i nakken, i lysken, på halen og mellem huden på poterne. Altså: overalt. Der kan være forskellige årsager til det, således at et sår i lysken kan skyldes loppebid, mens et sår mellem poterne kan skyldes allergi.

Hvorfor opstår hotspots?

Her i sommermånederne er det især saltvandet, som er synderen. Når dagen ved stranden er slut, bruger vi andre et håndklæde, mens hunden ofte må nøjes med at ryste sig. Det saltvand, som bliver tilbage i de nederst lag af pelsen, kan sætte gang i et hotspot. Især hunde med lang og tæt pels er udsatte.

Men hotspots kan også skyldes helt andre ting såsom småsår efter trimning, allergi, lopper, skab, ja, sågar problemer med analkirtlerne kan skabe et hotspot!

Hvordan behandles et hotspot?

Dyrlægen vil tage et lille hudskrab for at kigge nærmere på bakteriefloraen. Derefter er kuren at bade hunden i en særlig sæbe, at smøre antibakteriel creme på, samt i svære tilfælde at give antibiotika og binyrebarkhormon.

Hvad du selv kan gøre

Af egen erfaring ved jeg, hvor rædselsfuldt det er at skulle behandle et hotspot, så jeg har stor respekt for lidelsen og vil gøre alt for at undgå det. Her er, hvad du selv kan gøre:

-Hvis din hund har semilang- eller hellang pels, er det meget vigtigt, at pelsen er gennemredt, så der kan komme luft ned til huden. Så sørg for, at din hund er veltrimmet.

-Efter en tur i saltvandet skal hunden skylles i almindelig vand og tørres helt.

-Hold den fri for lopper, flåter og skab.

-Hvis din hund lider af foderallergi, sørg da for det rette foder. Hvis din hund lider af andre former for allergi, sørg da for at få allergien behandlet.

-Søg dyrlæge hurtigt, hvis du spotter et hotspot!

Kilde: Netdyredoktor.dk, akc.com, agria.dk

Læs også

Afstemning: Hvilken race er Vingegaard

21-07-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går spurgte vi, hvilken race Jonas Vingegaard ville være, hvis han var en hund. Det kommer der en del forslag til. Her får I en afstemning, så vi kan få det afgjort. Beskrivelserne efter racerne er de begrundelser, der er skrevet i opslagene

Sommersjov: Hvis Vingegaard var en hund

20-07-2023 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i

Hvilke råd, synes du, er bedst

19-06-2023 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags efterlyste vi gode råd til sommervarmen. Nu skal vi finde de bedste 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.