Hjælp – min hund har spist noget giftigt

10-09-2021 15:01, af Astrid Holtet

Hvad kan man gøre, hvis ens hund har indtaget noget potentielt giftigt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere oplever at deres hunde på et eller andet tidspunkt spiser noget de ikke bør, og en gang imellem kan det medføre alvorlige forgiftninger. Heldigvis er der hjælp af hente hos dyrlægen, men det kræver at der handles hurtigt, hvis forgiftningerne skal undgås.

Undgå at giften bliver optaget
Når hunden har spist noget, der er giftigt, er det vigtigt at man hurtigt kontakter dyrlægen. Ved at handle hurtigt kan man i mange tilfælde forhindre giften i at blive optaget fra tarmen og ind i kroppen – og kan man det, kan man undgå de problemer forgiftningen ellers kan give. Når man skal undgå at en forgiftning udvikler sig, er der flere muligheder, dyrlægen kan benytte sig af.

Hvis det giftige, som hunden har indtaget, stadig ligger i mavesækken kan dyrlægen give hunden et brækmiddel, der får den til at kaste op. Når hunden kaster op, tømmes mavesækken for indhold, og alt det giftige bliver på den måde forhindret i at komme ned i tarmen, hvor det ellers ville kunne optages. For at sikre at alt giften kommer op med opkastet, er det vigtigt at brækmidlet gives så hurtigt som muligt – og altid indenfor de første to timer efter indtagelse. I enkelte tilfælde kan det også give mening at lave en udpumpning af mavesækken. Dyrlægen kan også vælge at give hunden aktivt kul, der hæmmer optagelsen af giftstofferne over tarmen.

Hvad kan dyrlægen ellers gøre?
Ved nogle forgiftninger findes der en behandling eller modgifte, der kan bremse de skadelige effekter af forgiftningen. I andre tilfælde kan dyrlægen ikke gøre andet end at hjælpe hunden med at klare sig igennem forgiftningen, eksempelvis ved at give den væskebehandling og anden støttende behandling. I alvorlige tilfælde, kan en forgiftning være livsfarlig på trods af dyrlægehjælpen eller hunden kan overleve, men få alvorlige, vedvarende organskader.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har indtaget noget giftigt, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme.

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.