Hestepærer på menuen - farligt for hunde?

18-10-2017 12:33, af Cecilia Lindahl

Spiser din hund også hestepærer, når den er med i stalden? Hestepærer indeholder da bare græs, korn og hø, så hvorfor skulle det være farligt – men det kan faktisk være giftigt for hunde at spise hestegødning

Copyright Ridehesten.com

Af en eller anden grund elsker mange hunde at dykke ned i en nyanlagt hestepære og snuppe en lille bid. I de fleste tilfælde er den knap så attraktive vane mere et problem for hundeejeren end for hunden – men kan det kan faktisk være farligt, hvis gødningen indeholder ormemidlet Ivermectin.

Ivermectin er meget giftige for hunde, hvis de indtages i mængder, der er tilstrækkeligt høje til at krydse blod-hjerne-barrieren. I de tilfælde kan det forårsage neurologiske symptomer så som ukoordineret bevægelse, udvidede pupiller, savlen, opkast, blindhed, rysten, kramper og ændret adfærd, der spænder fra forvirring til koma.

Ivermectin gives normalt til hunde, men i den rigtige dosis, til behandling af hjerteorm, demodectic skab og sarkoptesskab. Det vigtige er derfor at sikre, at hunden ikke spiser, hvad din dyrlæge vil kalde en koncentration, der kræves for at frembringe tegn på forgiftning.

Hvor meget ivermectin er der i min hests gødning?
Test af hestegødning er måske ikke det mest efterspurgte job, men et team af forskere tog udfordringen op. Forskerne undersøgte mængden af ivermectin, der passerer gennem hestens fordøjelseskanal og dermed kan ligge klar i hestepærer rundt om i stalden til sultne hunde.

Det viser sig, at niveauet af ivermectin-indholdet i gødning topper 2,5 dag efter hesten er behandlet med ormemidlet. Efter tre dage er mængden af ivermectin, der passeres gennem gødningen for lav til at forårsage forgiftning hos hunde.

Hvor meget gødning skal min hund spise?
En hund på omkring 27 kilo skal spise, hvad der svarer til 1,4 pund gødning eller rettere 631 gram. Ved en afvejning af hestepærer fra en lille hest betyder det, at hunden skal spise 14 små hestepærer for at blive forgiftet. Er der derimod tale om en lille hund eller hvalp på 2,3 kg skal der blot spises 2 små hestepærer for en mulig forgiftning.

Ved mistanke om forgiftning kontakt da altid dyrlægen

/equimed.com

Læs også

Nu er den heldige vinder af Henne Petfood konkurrencen fundet

02-06-2014 11:14, af Vibe Madsen
Den heldige vinder af 13,5 kg Kronch Grain Free foder samt 500 ml. Kronch koldpresset lakseolie fra Henne Petfood er nu fundet.

Må min hund spise kartofler?

18-07-2017 11:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

De almindelige kartofler – dem, som vi selv grave op i disse dage, og som smager himmelsk med smør til – kan vi give dem til vores hunde?

Min hund er kræsen – Hvad gør jeg?

12-12-2017 16:28, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Findes der kræsne hunde, eller er det noget man som ejer selv får sin hund til at være? En klar foderstrategi eller et foderskift er ting, man kan overveje for at komme kræsenheden til livs

Må min hund spise porre?

09-08-2017 17:56, af Anne Ekenberg

Forstil dig følgende: Du har en rest porresuppe til overs og overvejer, om du skal tilbyde din hund en skål. Porre er jo en sund grøntsag for os mennesker, så hvorfor skulle det ikke også være det for vores hunde.

Må min hund spise rødbeder?

31-07-2017 22:13, af Anne Ekenberg

Rødbeder stammer fra bede-familien, som ud over rødbeder omfatter sukkerroer, bladbeder og foderbeder. Smagen og farverne er et helt kapitel for sig, så vi nøjes med at kigge på rødbeden, som er en elsket grøntsag, hvad enten den bliver serveret rå, kogt eller syltet 

Må min hund spise hindbær?

21-07-2017 06:28, af Anne Ekenberg

Hindbær – de skønne, røde bær sammensat af bittesmå frugter, som hver især indeholder et frø, er vidunderlige her i juli måned, hvor de er lige til at plukke. En herlig ingrediens i tærter og marmelade eller blandet med andre frugter til en lække smoothie. Vi mennesker nyder hindbær – nogle gange udtalt himbær, hvilket stammer fra gammel tid – men er de sunde for vores hunde?

I Istanbul hjælper de gadehunde

06-07-2016 18:00, af Kasper Larsson
Et firma ved navn Pugedon hjælper gadehunde i Istanbul med at få mad og vand. De har opfundet en genial flaskeautomat, hvor emballage bliver omsat til foder for de hjemløse hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.