Gamle hunde kan godt lære nye tricks

30-10-2017 18:37, af Astrid Gerd Holtet

Bare fordi man er blevet gammel, må der stadig godt ske noget i hverdagen!   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I takt med at vores hunde bliver ældre, bliver de typisk roligere end de var, da de var unge. Det betyder dog ikke at hverdagen for seniorhunden skal være kedelig og uden udfordringer. Jo bedre vi er til at holde dem i gang – både fysisk og mentalt – jo bedre vil deres livskvalitet være.

Motion er vigtigt for seniorhunden

Fysisk aktivitet er vigtigt for alle, også for seniorhunden. Fornuftig motion er med til at holde din hund frisk og sund langt ind i dens otium. Det er med til at styrke led, sener og knogler, samt vedligeholde hundens muskulatur. Har hunden ledproblemer, er det vigtigt at den har en stærk muskulatur omkring leddene, da det er med til at stabilisere dem og mindske eventuelle smerter. Det er dog ikke sikkert at hunden kan klare den samme type motion som tidligere, men i stedet for helt at droppe det, kan man finde alternativer. Eksempelvis kan længere rolige gåture eller svømning være med til at holde kroppen frisk og stærk. Det er dog vigtigt, at holde godt øje med hundens signaler, og stoppe inden den bliver for træt. Manglende lyst til bevægelse, kan være et tegn på smerte i led, knogler eller muskler. Hunde, der trækker sig fra fysisk aktivitet, bør derfor altid tjekkes hos dyrlægen.

Lær hunden nye ting hele livet

Den ældre hund har ofte for længst lært det, der var nødvendigt indenfor grundlydigheden, men det betyder ikke at den ikke kan lære mere. Kan hunden alt det man har brug for, kan man blot lære den små, nye tricks i stedet. Hunden har godt af at bruge sin hjerne, og det at lære noget nyt, giver god mental stimulering. Det afgørende er ikke hvad den lærer, men at den lærer.

Man kan også udfordre hundens næse og problemløsningsevner ved at lave forskellige typer af søgelege, hvor hunden skal finde frem til gemte godbidder. At lede efter gemte godbidder udfordrer hundens næse og hjerne, og man kan komme langt med at gemme godbidder rundt omkring i hjemmet, eller i busken på den daglige gåtur.

3 gode tips til aktivering af seniorhunden

1) Svømning: Bor du tæt på vandet, kan en kort svømmetur, et par gange om ugen, skånsomt styrke hundens muskulatur. Alternativt findes der en række steder i landet, der tilbyder hundesvømning eller vandløbebånd.

2) En beriget gåtur: Når I går tur, så tænk på at gøre den lidt mere spændende med lidt næsearbejde. Kast eksempelvis en håndfuld godbidder i noget højt græs og lad hunden finde dem.

3) Lær nogle nye tricks: Find på nogle sjove tricks, som hunden ikke kan i forvejen. Hvis I blot træner fem til ti minutter hver dag, vil din hund hurtigt blive god til dem. 

Et sjovt og spændende otium

Selvom der ikke er helt så meget fart på som tidligere, er det altså stadig vigtigt at dagligdagen byder på oplevelser og udfordringer. Med lidt omtanke og en forståelse for seniorhundens behov, kan de sidste år, sagtens blive lige så sjove og spændende som de første.  

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Det bedste til dine kæledyr

06-10-2023 15:13, af Louise Trabjerg

Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.

Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Fagligt: Fodring af hunden gennem forskellige livsfaser

15-04-2020 08:09, af Rikke Risum

Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund

Hvornår er hunden gammel?

16-02-2011 15:58, af Anne Kristine Tollestrup
Alderdom er en vej, vi alle må gå, men hvornår er alderdom så hård ved hunden, at det er på tide at hjælpe den til de evige jagtmarker? Det giver Fagdyrlæge Finn Boserup et svar på.

Ny bog til hundefolket

15-12-2010 10:41, af Tine Luther
I bogen ”Hundeaktivering” giver hollænderen Jan Nijboer nye idéer til aktivering af din firbenede ven.

Ny bog om labrador

22-04-2011 13:10, af Tine Luther
”Labrador retriever – udvælgelse, pasning, træning, aktivering” er titlen på den nye bog forfattet af Brigitte Rauth-Widmann.

Sådan har hunden det under coronakarantænen

24-04-2020 11:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TV2.dk har kigget på, hvordan vores kæledyr har det i disse tider med ejeren hjemme hele tiden. Her kan du læse, hvad de skriver om hunde

 

Dirigering som sjov hverdagsaktivering

24-05-2017 16:00, af Anne Ekenberg

En god måde at etablere kontakt og øge motivationen for samarbejde imellem dig og din hund er at supplere den mere seriøse træning med sjove øvelser

Hold seniorhunden frisk

22-08-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt

BLOG: Er det okay at lade hunden flytte hjemmefra?

09-08-2021 08:27, af Susanne Møller Randeris

Min holdning har altid været lidt firkantet på dette punkt. Når man anskaffer sig en hund, så beholder man den, til man desværre må sige farvel til den pga alderdom

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.