Gæt året: Japanske spidshunde første gang i Danmark

03-04-2018 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi er dykket ned i de gamle blade og fundet en artikel fra første gang japanske spidshunde satte poter på dansk jord. Artiklen gengiver vi herunder, men hvornår tror du, den er fra

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den japanske spidshund er nu for første gang repræsenteret i Danmark. Søndag den 8. juli stoltserede det første importerede eksemplar af denne smukke spidshunderace i land fra Sverigesfærgen i Frederikshavn. Man kan oven i købet fristes til at påstå, at den nette lille kridhvide hund kunne lide landgangen. For sandt at sige vakte dens ankomst berettiget opsigt. Fri, frank og frejdig gik den gennem tolden - med sundhedsattesten som eneste indrejsevisum.

Så værdig som nogen japansk kejserlig højhed steg den til vogns for at køre direkte til sit fremtidige domicil i det vendsysselske.

Næste japanske spidshund arriverer samme vej en dag i september og engang i december følger tredje og foreløbigt sidste import. Og selv om de tre ”japanesere” skal samme sted hen, er ingen af dem i familie med hinanden.

Det er to hidtidige opdrættere af sommerfuglehunden papillon, Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen i Hellum ved Brønderslev, der har fattet interesse for den japanske spidshund og taget initiativet til et fremtidigt eksklusivt opdræt i Danmark.

Første eksemplar af den japanske spids i Danmark er en han, de to næstfølgende bliver tævehunde, fortæller Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen. Vi faldt pladask for racen, da vi første gang så den under et besøg i Sverige. Hanhunden har vi hentet i Veinge i Halland.

Det er simpelt hen en skøn race, en kvik lille hund, meget lærenem og dygtig til dressur. Det er en spidshund med et roligt temperament, men alligevel en vågen og vagtsom hund, siger de to opdrættere.

Jævnfør racens historie ved man ikke helt nøjagtigt, hvordan den japanske spids er opstået, men i det store hele minder den mest af alt om en samojede en miniature men med mere og flottere pels. Racen er mest lys cremefarvet eller endog hvid. Farver, der er temmelig sjældne hos øvrige spidshunderacer. I Sverige er kun den hvide farve tilladt, bemærker de to nye danske opdrættere. Mankehøjden (skulderhøjden) regnes maksimalt ved 30 cm, og idealforholdet mellem mankehøjden og hunden længde skal være 10-11.

Temperamentet skal, siger bestemmelserne i den nydannede Japanese Spitz Association, der er racesammenslutningen for den japanske spids, være elskværdigt og modigt. Hunden skal have en fast viljestyrke, for ikke at blive et let bytte for fristelser. Den skal også, hedder det videre i bestemmelserne, have en frikostig ren hvid pels af langt hår over hele kroppen, en skarpt markeret næse og triangulære ører, og så skal den bære halen flot svunget over ryggen.

Hele hundens eksteriør skal vise strukturskønhed og harmoni. Yderligere, og det er ikke uvæsentligt, skal hunden være fuld af glæde, godhed og energi, som er enestående for racen. Den skal have noblesse og charmerende værdighed, foruden at den skal have et klogt, livligt og elskværdigt udtryk.

Med netop denne beskrivelse er det værd at lægge mærke til, at første eksemplar af den japanske spidshund i Danmark absolut er en værdig repræsentant for racen.

Velkommen til Danmark!

Læs også

På spor efter kanin

24-10-2017 12:31, af Maja Schmidt-Mogensen

Maja har været til kaninslæb med sin finske lapphund sammen med Spidshundeklubben. En sjov og udfordrende tur for både menneske og hund. Læs hendes beretning fra spordagen her

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

ADVARSEL: Parvovirus i Vestsjælland

20-01-2019 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

SCT. Jørgensbjerg Dyreklinik i Kalundborg advarer om, at der er udbrud af Parvovirus i området

 

Neutralisation? Ny vejledning til landets dyrlæger

12-01-2019 08:30, af Astrid Gerd Holtet

Fordele og ulemper ved kastration og sterilisation har været til debat længe. Den Danske Dyrlægeforening har nu lavet en vejledning til landets dyrlæger

Hund dræbt af elledning

17-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund mistede livet, da den kom i nærkontakt med en nedrevet el-ledning i Frederikssund

Quiz: Genkender du racen

18-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Hermed en ny slags fredagsquiz. Vi giver dig billedet, kan du genkende racen. God fornøjelse

Brexit får konsekvenser for hundefolket i Danmark

15-01-2019 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften skal briterne stemme om brexit-aftalen. Stemmer de nej, hvilket meget tyder på, kan konsekvensen blive, at det bliver vanskeligere at have hunde med fra England til Danmark

Hundens tarmbakterie kan påvirke dens adfærd

19-01-2019 08:03, af Astrid Holtet

Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde

BLOG: Mit sted

18-01-2019 15:24, af Charlotte Laursen

Det er blevet Charlotte Laursens tur til at blogge for hunden.dk igen. Og man må sige, at hun leverer en rørende og dejlig tekst, som alle kan bruge. 

Wilfred Olsen er genvalgt

16-01-2019 13:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Stemmerne fra DKK's bestyrelsesvalg er nu talt op og resultatet ses i denne artikel

Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

17-01-2019 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde kan leve op mod 2,5 år kortere sammenlignet med normalvægtige hunde. Det er resultatet af en ny undersøgelse fra University og Liverpool og Mars Petcares WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.