Gæt året: Japanske spidshunde første gang i Danmark

03-04-2018 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi er dykket ned i de gamle blade og fundet en artikel fra første gang japanske spidshunde satte poter på dansk jord. Artiklen gengiver vi herunder, men hvornår tror du, den er fra

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den japanske spidshund er nu for første gang repræsenteret i Danmark. Søndag den 8. juli stoltserede det første importerede eksemplar af denne smukke spidshunderace i land fra Sverigesfærgen i Frederikshavn. Man kan oven i købet fristes til at påstå, at den nette lille kridhvide hund kunne lide landgangen. For sandt at sige vakte dens ankomst berettiget opsigt. Fri, frank og frejdig gik den gennem tolden - med sundhedsattesten som eneste indrejsevisum.

Så værdig som nogen japansk kejserlig højhed steg den til vogns for at køre direkte til sit fremtidige domicil i det vendsysselske.

Næste japanske spidshund arriverer samme vej en dag i september og engang i december følger tredje og foreløbigt sidste import. Og selv om de tre ”japanesere” skal samme sted hen, er ingen af dem i familie med hinanden.

Det er to hidtidige opdrættere af sommerfuglehunden papillon, Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen i Hellum ved Brønderslev, der har fattet interesse for den japanske spidshund og taget initiativet til et fremtidigt eksklusivt opdræt i Danmark.

Første eksemplar af den japanske spids i Danmark er en han, de to næstfølgende bliver tævehunde, fortæller Karen Marie Hansen og Rose Marie Carlsen. Vi faldt pladask for racen, da vi første gang så den under et besøg i Sverige. Hanhunden har vi hentet i Veinge i Halland.

Det er simpelt hen en skøn race, en kvik lille hund, meget lærenem og dygtig til dressur. Det er en spidshund med et roligt temperament, men alligevel en vågen og vagtsom hund, siger de to opdrættere.

Jævnfør racens historie ved man ikke helt nøjagtigt, hvordan den japanske spids er opstået, men i det store hele minder den mest af alt om en samojede en miniature men med mere og flottere pels. Racen er mest lys cremefarvet eller endog hvid. Farver, der er temmelig sjældne hos øvrige spidshunderacer. I Sverige er kun den hvide farve tilladt, bemærker de to nye danske opdrættere. Mankehøjden (skulderhøjden) regnes maksimalt ved 30 cm, og idealforholdet mellem mankehøjden og hunden længde skal være 10-11.

Temperamentet skal, siger bestemmelserne i den nydannede Japanese Spitz Association, der er racesammenslutningen for den japanske spids, være elskværdigt og modigt. Hunden skal have en fast viljestyrke, for ikke at blive et let bytte for fristelser. Den skal også, hedder det videre i bestemmelserne, have en frikostig ren hvid pels af langt hår over hele kroppen, en skarpt markeret næse og triangulære ører, og så skal den bære halen flot svunget over ryggen.

Hele hundens eksteriør skal vise strukturskønhed og harmoni. Yderligere, og det er ikke uvæsentligt, skal hunden være fuld af glæde, godhed og energi, som er enestående for racen. Den skal have noblesse og charmerende værdighed, foruden at den skal have et klogt, livligt og elskværdigt udtryk.

Med netop denne beskrivelse er det værd at lægge mærke til, at første eksemplar af den japanske spidshund i Danmark absolut er en værdig repræsentant for racen.

Velkommen til Danmark!

Læs også

På spor efter kanin

24-10-2017 12:31, af Maja Schmidt-Mogensen

Maja har været til kaninslæb med sin finske lapphund sammen med Spidshundeklubben. En sjov og udfordrende tur for både menneske og hund. Læs hendes beretning fra spordagen her

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Første biathlon for menneske og hund i Danmark 23. og 24. juni

18-05-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens der gøres klar til at riste hekse på store bål rundt omkring i landet, vil en masse hunde med deres ejere deltage i landets første K9 biathlon i Nærum

Kender du de 3 stadier af demens hos hunde?

15-05-2018 08:29, af Astrid Gerd Holtet

Et nyere studie inden for demens hos hunde, peger på at sygdommen kan deles i tre forskellige stadier    

Hundeudstilling i Roskilde fik tragisk start

11-05-2018 11:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter godt to timer af årets hundeudstilling i Roskilde faldt en hund død om

Ny hundeskov åbner i Aarhus

17-05-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag 18. maj klippes den røde snor til den nye hundeskov på Oddervej i Aarhus

Smukke gravhunde i smukke omgivelser i weekenden

16-05-2018 13:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Gravhundeklub DGK Midtjylland afholder igen i år dobbelt hundeudstilling i de smukke omgivelser Lunden i Silkeborg

Hvordan er det nu med hunde i snor

18-04-2018 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er ikke mange syn, der er mere opløftende end en glad hund, der spurter afsted over grønne græsmarker uden snor om halsen. Men det er langt fra alle steder, det er tilladt at lufte hunden uden snor. Her får du et overblik

Succes i agility er især knyttet til evnen til at lære

20-05-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Som del af et forskningsprojekt om genetikken bag hundes fysiske evner, er forskere blevet lidt klogere på, hvad der skaber en god agilityhund – og det er især evnen til at lære

Dom i Thor-sagen

14-06-2013 12:49, af Tine Luther
I dag faldt der dom i sagen om den meget medieomtalte hund Thor. Betjenten, der bortførte den fra et internat for at redde dens liv, er idømt betinget fængselsstraf.

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Fysisk aktive hunde kan have gavn af antioxidanter

15-05-2018 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter