Forskning: Ulven blev menneskets bedste ven flere gange

16-06-2016 09:02, af Kasper Larsson
Forskere har kortlagt det første genom fra en fortidshund, der levede i Irland for godt 5000 år siden. Dette er blevet sammenholdt med arkæologiske fund samt DNA-undersøgelser og viser, at domesticeringen af ulven ikke var et enkeltstående tilfælde.
Copyright Ridehesten.com
Forskningen tyder på, at hundens oprindelse ikke kun kan spores tilbage til Europa, som ellers antaget. I Asien har de også domesticeret ulve. (Foto: Shutterstock).

Forskningen viser, at den hidtidige teori om ulvens domesticering som en enkeltstående begivenhed kan afskrives. – Det ser ud til, at urmennesker uafhængigt af hinanden når til den samme konklusion i hver sin del af verden, siger Laurent Frantz fra Oxford University til Videnskab.dk. Ulv blev hund De første ulvehunde har været uvurderlige partnere for vores forfædre, mens de levede som jægere og samlere for mere end 15.000 år siden. Med ulvehundenes overlegne sanser har de bistået mennesket i jagt og i beskyttelsen af lejren. Samtidig har ulvehundene nydt godt af sikkerheden og en mere stabil fødekæde. Domesticeringen af ulven introducerede også ideen om, at makkerskaber mellem dyr og mennesker kan eksistere, og banede på den måde vejen for de senere domesticerede dyrearter så som grise, heste, kvæg og geder. Fossilt DNA – et nyt værktøj Hunde udfører i dag flere af de samme opgaver som datidens ulvehunde. Det er derfor heller ikke underligt, at spørgsmålet om hundens oprindelse har så stor interesse. Der har været megen uenighed om, præcist hvor og hvornår ulven blev domesticeret – om det var i Europa eller Asien. Dog er forskere kommet et skridt nærmere en konklusion via et nyt værktøj – fossilt DNA. De nye resultater tegner således et mere nuanceret billede af hundens oprindelse og afslører både Europa og Asien som mulige oprindelsessteder. Et blik tilbage i tiden Via fossilt DNA kan forskere se tilbage i tiden og kortlægge, hvem de første hunde var, og hvor de kom fra. Med DNA fra ældgamle knogler og genomet fra nulevende hunde har forskerne tegnet det hidtil mest udførlige slægtskabstræ for hunde. Kilden er den såkaldte "sten-knogle", som sidder lige bag øret, og er den hårdeste knogle hos pattedyr. Her sidder DNA'et beskyttet mod mikroorganismer og er derfor af utroligt høj kvalitet. Og konklusionen er klar - både Europa og Asien kan være arnesteder for den hund, vi kender i dag. Kilde: Nordjyske.dk/Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.