Forgiftninger: 3 ting du skal passe på om efteråret

14-09-2022 10:04, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nu hvor det for alvor er blevet efterår, selvom sensommeren dog ikke helt vil give slip,  er der nogle planter du skal være særlig opmærksom på, når du har hund.

1. Agern

Agern indeholder stoffet tannin, som kan være giftigt, hvis det indtages i for store mængder. Ved et for højt indtag kan man opleve at hundens mavetarmsystem bliver irriteret, og i nogle tilfælde kan den også udvikle nyre- eller leverskade. Blandt de mest almindelige symptomer ved forgiftning med ageren er træthed, nedstemthed, nedsat appetit, forstoppelse eller diarré.

2. Taks

Taksen vokser som stedesgrønt hele året, men sætter små røde frugter om efteråret, som kan virke fristende for nogle hunde. Hele taksplanten, bortset fra den røde frugtkappe indeholder det giftige alkaloid taxin, men især kernen indeholder meget af giftstoffet. Blandt symptomerne på taksforgiftning ses blandt andet svimmelhed, pupiludvidelse, mavesmerter, opkast, diarré og savlen. Derudover kan hunden udvikle vejrtrækningsproblemer og kramper – og i sidste ende koma og død. Derudover ses det også nogle gange at hunden dør, som følge af forgiftningen, uden at der har været symptomer forinden.

3. Hestekastanjer

Hestekastanjer indeholder det giftige glycosid, aesculin. Spiser hunden kastanjer, vil den blandt andet begynde at savle, kaste op og få diarré. Forgiftningen er også forbundet med mavesmerte, forstoppelse, nedsat appetit, øget drikkelyst og feber. Derudover kan der ses kramper, stiv gang og lammelser. Ved voldsomme forgiftninger kan hunden i sidste ende dø af lammelse af åndedrættet.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har indtaget giftige planter, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme.

/Astrid Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Firbenede trafikanter er ekstra udsatte i efterårsmørket

16-10-2023 09:02, af Anne Cecilie Sohl

Den sidste søndag i oktober skifter vi fra sommertid til vintertid, men allerede nu er det mørkt morgen og aften. Synlighed i trafikken er derfor ekstra vigtig – også for de bløde trafikanter på fire ben, som kan være ekstra udsatte.

Svampe, kastanjer og agern kan forgifte dit kæledyr

20-09-2023 17:27, af Louise Trabjerg

Mange danskere ser netop nu frem til hyggelige efterårsaktiviteter, men det er også nu hundeejere bør være ekstra opmærksomme på giftige svampe, kastanjer og agern. 

Hundekamparrangører afsløret

24-04-2014 11:47, af Tine Luther
I alt 38 hunde blev fjernet fra to hjem i Bordeaux, Tennessee, hvor politiet har gjort en af de største afsløringer af hundekampe i Nashvilles historie.

Forskning i blodpropper i hjernen hos hund

04-07-2012 08:50, af Maja Golles
Ligesom mennesker rammes også hunde af apopleksi (blodprop i hjernen). Et nyt forskningsprojekt stiller skarpt på sygdommen hos hunde med det formål at blive bedre til at behandle

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Hundestemning i påsken

20-04-2011 09:17, af Anne Kristine Tollestrup
I påsken kan du opleve over 1500 fantastiske hunde i Næstved.

Fem gode råd til at få trænet med din hund

29-12-2020 10:46, af Astrid Gerd Holtet

Når det er mørkt og koldt udenfor, kan det være svært at komme afsted til hundetræning, men med lidt træning i hjemmet hver dag, kan du komme langt – her får du fem tips til at få inkorporeret træningen i din hverdag 

Se video: Spørgsmål og svar om hunde og Corona

24-06-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

BT har lavet en ganske glimrende video med spørgmål og svar om corona og hunde. Her har de sat formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, stævne, og bedt hende svare på spørgsmålene

Hvornår er det for koldt at lufte hund

16-01-2022 09:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rygterne siger, at kulden snart rammer Danmark igen. Hvordan er det nu lige med at lufte hund i kulde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.