Folketinget har vedtaget forslag om revision af hundeloven

11-06-2014 14:08, af Tine Luther
Den vigtigste ændring af hundeloven sker i forhold til skambidningsbestemmelserne, som berører alle og har skabt stor bekymring hos mange hundeejere. Her har lovgiverne fulgt en enig indstilling fra den arbejdsgruppe om skambidning, som Dansk Kennel Klub har deltaget i sammen med bl.a. Københavns Universitet, Den Danske Dyrlægeforening, DcH og Retslægerådet.
Copyright Ridehesten.com

Fremover får man som hundeejer sikkerhed for, at der ikke blot bliver set på den "tekniske" bidskade (er der et hul, som skal sys?). Der skal også indgå en vurdering af de omstændigheder, hvorunder der blev bidt. Var den bidende hund bange? Havde den ingen chance for at komme væk? Var den anden hund trængt ind på dens territorium? Vurderingen af situationen skal foretages af sagkyndige dyrlæger fra Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi (DSKVE) udpeget af Fødevareministeriet. Det er dyrlægen, som vurderer, om der er behov for at se nærmere på gerningshunden eller om selve beskrivelsen af situationen kan danne grundlag for beslutningen. Forbudslisten bevares Forbudslisten opretholdes uændret. Op til loven fra 2010 skal man huske, at DKK og DcH havde krævet, at der blev grebet ind over for hunde, som var eller kunne risikere at indeholde pitbull, fordi de havde vist sig alt for farlige for andre hunde. Det mener DKK stadig. Kennelklubbens daværende bud var, at den type hunde skulle føres i snor og bære mundkurv. Det foretrak DKK frem for en forbudsliste. Der kunne imidlertid ikke skabes opbakning til forslaget, og der blev i stedet vedtaget en model med raceforbud - herunder forbud af en række FCI-racer, som DKK jfr. Høringssvaret (kan ses via link under billedet til højre) ikke ønsker på forbudslisten. Med det fremsatte forslag ophæves den såkaldte observationsliste. Visse hundetyper tegner sig for mange skader Der savnes statistik over hundesager frem til lovens vedtagelse i 2010. Efter 2010 viser Rigspolitiets opgørelse, at der er har været 157 skambidningssager. Heraf tegner de forbudte racer sig for over 40% af sagerne, selv om de kun udgør 2-3% af hundene i Danmark. Det tyder på, at visse hunde udgør en større risiko for omgivelserne end andre. Langt den overvejende del af de hunde-individer, som er omfattet af forbudslisten, udgøres af pitbulls eller hunde, som kan risikere at indeholde pitbull (som det også blev fremført af en tilhører med denne type hund ved høringen på Christiansborg), mens en række af de øvrige forbudte racer er meget sjældne i Danmark.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.