Et værre loppecirkus!

15-09-2017 15:38, af Astrid Gerd Holtet

Har man haft lopper i huset, ved man også at de kan være svære at komme af med igen – men hvorfor er det egentligt sådan? Svaret ligger i loppens livscyklus 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde kan være frygteligt generet hvis de får lopper, og nogle reagerer så voldsomt, at de ender med at klø sig selv til blods. Grunden til alle generne er at finde i loppens snabel. Når loppen stikker, sprøjter den et stof ind i hundens blod, der forhindrer blodet i at størkne. På den måde kan loppen suge blodet op, uden af det størkner på vej igennem snablen. Problemet er bare, at stoffet medfører en slem kløe hos hunde, som varer ved længe efter at loppen er færdig med måltidet.

Katteloppen driller danske hunde

Der findes mange forskellige undergrupper af lopper. Hundene har deres egen loppe, der er særligt udviklet til at leve på dem, men den er forholdsvis sjælden herhjemme. Faktisk er det katteloppen, der er den mest almindelige loppe hos de danske hunde. Katteloppen har tilpasset sig et liv både på hunde og på katte, og stortrives derfor i Danmark. Heldigvis for kattene, oplever de ikke altid voldsomme gener, når lopperne suger blod, men det gør hundene til gengæld ofte. Derfor kan man opleve at katten ugeneret kan trække lopperne med hjem, hvorefter de hopper på hunden, som så begynder at klø – og er de først kommet indenfor, kan det vare lang tid før huset er helt fri for de små insekter igen.

En snedig livscyklus

Grunden til at lopperne kan være så svære at få brugt med, skyldes at lopperne har en snedig livscyklus. Som del af deres naturlige cyklus har lopperne en dvaletilstand, og denne tilstand kan de ligge i meget længe, og først vågne når der kommer et dyr forbi.

Loppens livscyklus starter med at lopperne suger blod fra et dyr, såsom en hund. Når de har fået en god portion blod, parrer de sig, og få dage efter begynder de at lægge æg. Æggene kan ses i hunden pels som små, glatte, hvide strukturer på omkring en halv millimeter. De kan ses med det blotte øje, hvis man kigger godt efter. Æggene drysser ud af pelsen når hunden går rundt, og på den måde spredes de til omgivelserne.

Når ægget er mellem to og ti dage gammelt klækker det, og ud kommer loppelarven. Loppelarven gemmer sig hurtigt i revner, sprækker og tæpper, hvor de lever af de voksne loppers afføring. Efter en uges tid, bliver larven til en lille puppe, og inde i denne lille puppe undergår den en forvandling. Loppen går fra at være larve til at være en voksen loppe. Umiddelbart herefter, kan puppen klække og loppen kan hoppe ud. Loppen kan være ude af puppen ganske hurtigt efter forvandlingen har fundet sted, men loppen kan også ligge i dvale i puppen i flere måneder. Den kan altså vente med at komme ud af puppen, hvis der ikke er dyr tilstede, som den kan suge blod fra. Loppen kan komme ud af dvaletilstanden, hvis den mærker vibrationer, varme eller udåndingsluft fra et pattedyr i nærheden. Når loppen så vågner, kan den hoppe på et nyt dyr, og endnu en cyklus kan begynde.

En bliver til mange

En hunloppe kan, i de rette betingelser, lægge op til 50 æg om dagen, og de hunlopper, der klækker herfra kort tid efter, kan så igen lægge op til 50 æg om dagen, og sådan kan det fortsætte. Dermed kan få lopper hurtigt blive til mange – og under de rette betingelser kan 5 lopper, båret hjem efter nærkontakt med en kat eller en anden hund, bliver til sekstusind lopper på blot tre uger.

Hvad skal man gøre?

Det er loppens dvaletilstand, der gør den så svær at få bugt med. Ved loppeangreb kan man behandle sin hund med loppekure, og der findes en lang række produkter, der alle dræber lopperne så snart de hopper på hunden. Problemet er bare, at loppekuren kun klarer en lille del af problemet, nemlig de voksne lopper. Larve og pupper skal man til livs, der hvor de findes, altså i dyrenes omgivelser, og dermed bliver loppebekæmpelse en krig på flere fronter.

Lopperne kan blive ved med at klække fra deres pupper længe efter man har konstateret problemet og behandlet hunden, og derfor er hele processen også langvarig. Man kan blive nødt til at behandle hunden gentagne gange med loppekure, for at dræbe de lopper, der måtte vågne og hoppe på den efter effekten af den første loppekur er væk. Derudover skal omgivelserne støvsuges grundigt ad flere omgange, og man skal være særligt opmærksom på de områder hvor hunden ligger meget, såsom dens kurv, sofaen eller yndlingstæppet. Alt der kan vaskes ved 60 grader eller derover, kan med fordel proppes i vaskemaskinen, og lopper, der gemmer sig i dyner og puder, kan, hvis man er heldig, dræbes ved at komme det hele i fryseren. Uanset hvor grundig man er, kan processen dog være langvarig.

Så er man uheldig at trække bare ganske få lopper med hjem, kan man altså, som følge af loppens smarte livscyklus og utrolige overlevelsesevne, ende med en hel del arbejde inden huset igen er loppefrit område.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelse

Læs også

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.