Det får hunden ud af at se TV

27-09-2016 16:13, af Kasper Larsson
Mange hundeejere har bemærket, at deres hund viser interesse i, hvad det er der foregår på tv skærmen, computeren eller tabletten – men hvad får kræet ud af det?
Copyright Ridehesten.com
Mange hunde hunde følger med på skærmen, hvis de ser noget interessant, men hvad foregår der inde i hovedet på hunden, når den ser tv? (Modelfoto: Shutterstock)

Ved hjælp af ny teknologi, der registrerer øjenbevægelserne, har forskere fundet ud af, at hunde foretrækker nogle billeder frem for andre. Desuden indikerer forskning, at hundene viser særlig interesse, når andre hunde er på skærmen. De nyeste studier viser imidlertid, at det er lyden fra apparaterne, der tiltrækker hundenes opmærksomhed. Hunde der piber, gør eller hyler, mennesker der giver kommandoer eller ros, og lyden af legetøj, der laver rasle- eller pibelyde har særligt høj appel hos de firbenede tv-seere. Vi ser forskelligt Hunde og mennesker ser tv på meget forskellige måder. I stedet for at sidde stille, bevæger hundene sig gerne helt hen til skærmen, for bedre at kunne undersøge det mærkelige aggregat og de underlige lyde. Det, de kan se på tv’et, er også vidt forskelligt fra det, vi mennesker kan se. Måden de forskellige medier bruger farverne på, er afgørende for hundene, hvorfor tv-kanaler som DogTv prioriterer nogle farver frem for andre. Hunde ser ikke så mange farver som vi mennesker. Man mener, at hunden har et syn, der svarer til et menneske, der ikke kan skelne mellem rød og grøn. Derimod ser hundene ud til at opfatte blå og gul bedst. Samtidig er hundens syn bedst til at se bevægelse, i modsætning til stillestående objekter. Mange dyrlæger har også en mistanke om, at moderne skærme der viser mange billeder pr. sekund, har gjort livet nemmere for de tv-interesserede hunde. Hvad får de ud af det? Forskere har brugt flere skærme på en gang for at se, om hunden har en præference i forhold til det viste tv-show. Resultaterne har vist, at hvis hunden bliver præsenteret for tre forskellige skærme, så vælger de at fokusere på én, uanset hvad der bliver vist på de andre to. Selv om forskningen har vist, at hundene kan forholde sig til skærmene, og at de har visse præferencer for det de fokuserer på, har man endnu ikke udforsket spørgsmålet om, hvorvidt de får udbytte af tv-kiggeriet. Deres motivation Vi mennesker ser ikke blot tv for vores nydelses skyld. Ofte er det nedslående og triste nyheder der møder os, når vi tænder for tv’et. Hvad hundene derimod forholder sig til har vist sig at være meget individuelt fra hund til hund. Det afhænger af hundens personlighed, erfaringer og præferencer. Fordi hunde følger ejeren blik og anden kommunikation, så som gestikulation og andre bevægelser, gætter man på ejerens præferencer også har en indvirkning. Ofte – og i modsætning til mennesker – har hunde kun meget korte interaktioner med øjenkontakt. Oftest kortere end tre sekunder. Derfor foretrækker de også blot at kaste et blik på tv’et, og ikke at fokusere som vi mennesker gør. Det perfekte hundeprogram Hunde ser oftest på ”ingen ting”, og bruger størstedelen af tiden foran skærmen således – også selv om programmet der bliver vist er skabt specifikt til dem. Det ideelle tv-program til hunde vil derfor bestå af mange ganske korte sekvenser med lyd og billede i specielle farver, der appellerer til hundenes syn. Kilde: Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.