Dårlig form kan ødelægge jagtsæsonen for din jagthund

03-09-2018 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for din jagthund. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger dyrlæge

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

Der findes ingen sammenligning mellem at tage sin hund med på en lang søndagstur – og så på jagt. Med din bedste ven ved din side nyder I at være i naturen og den fælles spænding ved jagten. Men for at en hund skal kunne følge med på jagt, skal den være i god form.

De fleste er klar over, at jagten kræver et fornuftigt kondital for både dyr og mennesker. Alligevel oplever Agria Dyreforsikring, hvert år, at jægere overvurderer hundens grundform med det resultat, at der opstår overbelastningsskader på muskler og led.

 

177.000 jægere
Ifølge Naturstyrelsens seneste opgørelser stiger antallet af jægere og dermed også jagthunde. I 2015 var der omkring 177.000 jægere i Danmark. Og da jagtloven kræver, at man ved jagt med glatløbet haglgevær på ikke-klovbærende vildt skal medbringe en apporterende jagthund, sendes stadigt flere logrende hunde ud på mark og i skov, når jagtsæsonen skydes i gang.

 

Fornuftigt kondital
Tager du en fysisk utrænet og ivrig hund med, kan den overbelaste muskler og led med en ødelagt jagtsæson til følge.

–Overvægtige hunde er særligt udsatte og kan sågar besvime, fortæller Lena Bjurström, der er dyrlæge i Agria Dyreforsikring.

– Det er en god idé at træne grundformen op med et par ekstra gåture eller en svømmetur. Udholdenhed trænes bedst ved cykelture, hvor hunden har lov til at løbe løs på det meste af turen. Har man en ældre jagthund er det en overvejelse værd at få tjekket hunden hos dyrlægen inden jagtsæsonens start, lyder rådet fra Agrias dyrlæge.

Info

Sådan får du en mere udholdende jagthund:

Opbyg konditionen så hunden er klar til sæsonen
Styrk musklerne, f.eks. ved svømning
Få hunden undersøgt regelmæssigt hos dyrlægen
Skift til højenergifoder

Læs også

På jagt efter hundemishandler i Malmø

02-02-2024 10:16, af Anne Cecilie Sohl

I den sydsvenske by Malmø har man i årevis jagtet en eller flere personer, der tilsyneladende ikke bryder sig om hunde. I december kom man tæt på at afsløre gerningsmanden, men sagen er desværre ikke slut endnu. 

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Se billederne: Forårsmesterskab stående jagthunde

13-04-2023 09:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Skærtorsdag var der forårsmesterskab for stående jagthunde. Vi var med hos de kontinentale racer og her kan du se lidt billeder fra dagen

SE BILLEDERNE: DM i schweiss spor 2020

31-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Søndag var der DM i schweiss spor på Klosterheden ved Struer. Her får du lidt billeder fra dagen

Første DM til stående jagthund

30-08-2020 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alex Nygaard vandt DM i schweiss spor med sin kleiner münsterländer Rimmehuses Siff

Schweisshunde gennem 40 år

12-08-2014 13:35, af Tine Luther
Igennem mange, mange år har de dygtige schweisshunde og deres førere gennemført tusindvis af eftersøgninger af påkørt og anskudt vildt. Deres organisation ”Schweiss–registret” fylder 40 i år.

Agria fornyer mangeårigt samarbejde med Schweissregistret

25-03-2023 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Schweissregistret er et register over ekvipager (hund og ejer), der er specialiserede i at opspore og humant aflive påkørte og anskudte klovdyr, dvs. hovedsageligt rådyr

Conni Jakobsen er død

17-09-2019 16:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dette er ganske enkelt trist. Et fantastisk menneske og en formidabel formidler af kærlighed til hunde er gået bort

Pointeren - en spændstig jæger

08-08-2018 08:27, af Flemming Sørensen

I år kan Dansk Pointer Klub fejrer 100-års jubilæum. Den aktive klub fejrede i april måned jubilæet med prøver og udstilling på Sjælland og Fyn.  Sommeren bød også  på en udstilling, hvor alle stående jagthunde var indbudt til at få deres hunde bedømt. Ligeledes vil der blive ekstra aktiviteter i klubben i efteråret. Generelt har der i skrivende stund været en stor tilslutning til aktiviteterne både fra ind- og udland. Læs om racen der er unik til fuglejagt

Jæger gav hund stød med halsbånd

17-11-2021 12:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En nordjysk jæger er blevet sigtet efter at have brugt stødhalsbånd til at opdrage sin hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.