Boxer ulcus – en sygdom i hornhinden

27-01-2019 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Boxer ulcus er en smertefuld sygdom i hundens øje, hvor en del af hornhindens overflade løsner sig – og sygdommen rammer ikke kun boxerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I øjet findes hornhinden, som er en klar hinde, der dækker den forreste del af øjet. Det er ikke unormalt at hundens hornhinde bliver skadet som følge af fysiske påvirkninger udefra – eksempel kan hornhinden blive ramt af grene, torne eller en hundeklo. Sådanne skader vil ofte ende i et hornhindesår.

Det er dog ikke kun påvirkninger udefra, der kan give sår på hornhinden. Sår kan også opstå fordi en del af hornhinden løsner sig fra det underliggende væv, og dermed dannes der et sår. Hvorfor denne løsning opstår, er fortsat ikke helt forstået.

Boxerne er særligt disponerede for denne sygdom, og har derfor lagt navn til lidelsen, men andre racer kan også udvikle et boxer ulcus. Andre racer som samojeden, corgien og pudlen er, ligesom boxeren, genetisk disponeret for sygdommen.

Symptomer på et boxer ulcus

Sygdommen er meget smertefuld, og derfor vil hunde med en boxer ulcus ofte knibe øjet sammen – og øjet vil være lysfølsomt. Øjet kan også løbe i vand og øjet kan blive rødt og irriteret. Øjet kan klø, og det ses typisk ved at hunden bruger poten til at klø sig omkring øjet og ned på næseryggen. Man kan også se, at hunden gnider siden af hovedet imod møbler eller hen ad gulvtæpper. Nogle gange kan såret på hornhinden ses med det blotte øje, mens det andre gange kræver en grundig øjenundersøgelse for at opdage såret.

Hvad kan man gøre ved et boxer ulcus?

Et boxer ulcus kræver altid behandling hos en dyrlæge. Typisk består behandlingen i af fjerne de afstødte hornhindeceller og efterbehandle med antibiotika. Ofte vælger man også at dække hornhinden i en periode – det kan ske ved enten at sy blinkhinden fast i det øverste øjenlåg eller ved at sy de øverste og nederste øjenlåg sammen.

Behandles lidelsen hurtigt, er prognosen ofte god, og hunden kommer sig oftest helt. I nogle tilfælde kan der dannes arvæv på hornhinden, og det kan påvirke hundens syn på det pågældende øje.

Har din hund tegn på rødme eller smerte i øjet, bør du altid kontakt din dyrlæge

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Ny hund til prinserne

16-06-2011 12:37, af Anne Kristine Tollestrup
Prinserne Nikolai og Felix nyder, sammen med resten af familien, deres nye hvalp Lily.

Vejen: Denne race kan du kun se i dag

20-08-2023 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har kigget på de racer, der kun har en hund med på udstillingen. Her kan du se, hvilken race du kun kan opleve i dag

For tredje gang i træk vælges hund til borgmester

23-08-2016 14:52, af Kasper Larsson
Indbyggerne i en amerikansk by i staten Minnesota vælger for tredje gang i træk en hund som deres borgmester. Og det har givet pote, mener indbyggerne.

Lea Nor: Kiddo blev min healer

14-11-2019 12:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Lea Nor anskaffede sig en border collie var planen, at de skulle konkurrere sammen. Kiddo var dog en helt anden slags hund, og det har sat spor i Lea Nor

Fotografering af DKK-racevindere

20-09-2013 08:18, af Tine Luther
Spring køen i Herning over! Er din hund sikker DKK-racevinder 2013, så kan du få den fotograferet gratis i Ballerup den kommende weekend.

Hund konfiskeret på grund af fedme

03-10-2013 14:44, af Tine Luther
Svenske myndigheder har frataget en hundeejer sin særdeles overvægtige hund, fordi hun ikke efterlevede kravet om at slanke den.

En dag på dyreinternatet (video)

18-12-2017 08:31, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dansk Dyreværn i Aarhus er både et dyreinternat og en hundepension. Her ankommer alle slags hunde med vidt forskellige baggrunde. Hunden.dk tog med en dag på dyreinternatet, hvor de hver dag kæmper for at skabe de bedst mulige livsbetingelser for deres firbenede beboere 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.