Må min hund spise porre?

09-08-2017 18:20, af Anne Elisabeth Ekenberg

Forstil dig følgende: Du har en rest porresuppe til overs og overvejer, om du skal tilbyde din hund en skål. Porre er jo en sund grøntsag for os mennesker, så hvorfor skulle det ikke også være det for vores hunde.

Porre menes at have været anvendt i mere end 4000 år, og der findes en del historier om berømte mennesker, der var store tilhængere af planten på grund af dens mange gode egenskaber.

Porre er rig på C- og K-vitamin samt folinsyre, og så har den også et højt indhold af kalium, calcium, magnesium, jern og mangan. Så det er vist ikke for meget at sige, at det er en sund grøntsag.

Læs også: Må min hund spise ærter?

Den skarpe smag, som især sidder i plantens grønne dele, skyldes den antioxidante og bakteriedræbende svovlforbindelse allicin, der fremkommer, når cellerne ødelægges.

Desværre hører porre til løgfamilien, som også rummer almindelige løg og hvidløg, og det er en giftig familie for vores hunde. Porreforgiftning kan nemlig forårsage moderat til svær forgiftning og bør derfor ikke indgå i hundens mad. Ved forgiftning ødelægges de røde blodceller og forårsager hæmolytisk anæmi, dvs. blodmangel.

Skulle det ved et uheld ske, at din hund får en forgiftning efter at have spist porre, skal du holde øje med følgende symptomer:

Savlen

Opkast

Kvalme

Mavesmerter og diarré

Forøget puls og åndedræt

Intolerance over for motion

Blege gummer

Endvidere bør du søge dyrlægen med henblik på den videre behandling.

Kilde: petpoisonhelpline.com, vetary.com, netdyredoktor.dk

__________

Læs også:

Må min hund spise tomater?

Hvad du måske ikke ved om fransk hjertelungeorm

Løse hunde i bilen