Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 22:25, af Anne Elisabeth Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

– Hvalpe har selvfølgelig brug for deres mødre, men mødre, som er for omsorgsfulde, giver ikke deres hvalpe mulighed for at responderer på de små udfordringer på egen hånd, siger lederen af studiet Emily Bray fra Canine Cognition Center ved universitet i Arizona. – Hvalpe har brug for at håndtere forhindringerne under at deres mødre altid er tilstede.

Foto: Shutterstock

 

Forskerne kunne med andre ord påvise, at meget omsorgsfulde tæver var en ulempe for hvalpene.

Forsøget blev foretaget på træningscenteret The Seeing Eye i New Jersey, USA, som uddanner servicehunde til blinde og svagtseende mennesker, hvor servicehundene udgjorde en god gruppe til studiet. Før og fremmest blev hvalpene født og voksede op under nogenlunde kontrollerbare forhold. Dernæst var hundenes succesrate givet fra dag ét: Enten bestod de prøven som servicehunde, eller også gjorde de ikke.

Læs også: Hvalpefabrikker og Smiley-ordninger

For at indsamle informationer om hvalpene tog Bray og hendes kolleger videoer af i alt 23 tæver og 98 hvalpe i de første fire uger af deres liv.

– Vi ønskede at finde ud af, om vi kunne skelne mødre fra hinanden baseret på, hvorledes de interagerede med deres hvalpe, fortalte Bray. – Vi dokumenterede ting såsom den position, hun indtog, når hun plejede hvalpene, hvor meget tid hun kiggede væk fra hvalpene, samt hvor meget tid hun tilbragte i tæt samvær med hvalpene, dvs. mens hun slikkede og plejede dem.

Da forskerne genså hvalpene nogle år senere, fandt de, at hvalpe med meget omsorgsfulde mødre var mindre tilbøjelige til at have fuldført servicehundeprogrammet. Faktisk viste deres analyse, at hvalpe med mødre, som lå ned, mens de gav hvalpene omsorg i modsætning til at sidde eller stå op, var mindre tilbøjelige til at gennemføre uddannelsen.

Foto: Shutterstock

 

– Hvis en tæve ligger på siden, har hvalpene fri adgang til mælken, men hvis tæven står op, skal hvalpene arbejde lidt for at få mad, fortæller Brays kollega Robert Seyfart, som er professor i psykologi fra Universitetet i Pennsylvania. – En hypotese er, at man skal give sit afkom små udfordringer, som de kan overkomme, for at få succes senere i livet.

Selvom Brays arbejde understreger forbindelsen mellem tævens adfærd og hvalpenes adfærd senere i livet, er det nødvendigt med mere forskning, udtaler Bray.

Kilde: sciencedaily.com

__________

Læs også:

Stress kan ses i pelsen

Tilstoppede analkirtler

Angste hunde