BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

Copyright Ridehesten.com
Løb med træk (canicross) kan give fantastiske oplevelser sammen med din hund. Men det kræver også træning og det rigtige udstyr for at komme godt i gang. Foto: Tails by Ragno

 

Kender du følelsen?

 Du har måske hørt lidt om "canicross" / løb med hund - og gad egentlig godt komme ud og løbe sammen... men altså hvordan kommer man overhovedet i gang, og så kommer alle "showstopperne" også: "Nej, jeg tror altså ikke jeg kan løbe med min hund.... fordi:

  • Det sikkert får min hund til at trække mere på gåturene
  • Jeg er bange for at hunden trækker mig omkuld
  • Min hund stopper og tisser hele tiden
  • Min hund ikke kan med andre hunde
  • Jeg har hørt, at løb gør hunden "kulret"
  • Og ja først og fremmest: Hvordan kommer vi overhovedet i gang??

Alle disse spørgsmål havde jeg fornøjelsen af at svare på til webinar sammen med Tails by Ragno og DKK i går aftes. Det var en stor fornøjelse at dele vores viden og passion for hundeløb med andre. Vi har i snart tre år været med til at arrangere motionsløbene HPM DIRTY PAWS og stifte vores landsdækkende løbeklub for hund og ejer, hvor alle er velkomne forbi og løbe med.

Og jeg elsker, at flere og flere gerne vil i gang og også lære mere. Jo mere man dyrker denne sport, jo flere nuancer opdager man: Canicross er så meget mere end "bare" en løbetur med ens hund. Det handler om kommunikation, samarbejde, forståelse for hunden - at lære at "læse" sin hund og fornemme hvordan den reagerer i forskellige situationer, sammen med andre hunde og i forskellige miljøer. Så man bliver aldrig færdig med at lære. 

Copyright Ridehesten.com
Løb med andre giver fællesskab for både to- og firbenede. I løbeklubben DIRTY PAWS kan du og hunden løbe med i klubber over hele landet. Foto: Tails by Ragno

Men første skridt er at komme med ud og i gang! - og her vil jeg selvfølgelig anbefale, at man kommer forbi sin nærmeste lokalklub eller til et af vores løb (det næste er 19. marts i Kolding) og får en snak om, hvordan man får en god start og om hvilket udstyr, man skal bruge. Og gerne tilmelder sig et webinar eller en workshop hvor man kan lære mere. Ligesom al anden hundetræning er løb og træk og samarbejde under løb, noget hunden skal lære at forstå. Du finder klubben herinde: https://www.facebook.com/groups/HPMDirtyPawsklubhus/
Jeg håber, at se mange flere hundeløbere herude på stierne til foråret. Alle er i hvert fald velkomne i klubben. 
Og her får du så et par korte svar på "showstopperne" ovenfor. Et af de mange emner, vi kom igennem på DKK webinaret i går:

 

  • Vil hunden trække mere på gåturen?

Mange hunde har naturlig lyst/behov for at trække. At give hunden mulighed for at udleve dette vil ikke få den til at trække mere i andre sammenhænge. Som regel tværtimod. Brug desuden forskelligt udstyr, så hunden lærer at kende forskel

 

  • Vil hunden trække mig omkuld?

En meget stor og stærk hund har mange kræfter, men bruges det rigtige udstyr, så vil du føle en helt anden kontrol end når du fx har linen i hånden. Gennem træning lærer hunden også at tilpasse sit tempo til dig og lytte til dine signaler.

 

  • Hvordan kan jeg løbe med en hund der stopper/tisser?

Træning, træning og træning. Luft altid hunden inden træning. Giv din hund “fri” med jævne mellemrum i starten, så den ikke skal koncentrere sig for længe af gangen. Men når du så beder den løbe, så lær den at holde fokus. Lad ikke hunden stoppe men indlær “videre”, og giv masser af ros, når hunden gør det rigtige. Evt. et kort "nej" - og så igen "videre" og ros. Opmuntring med lys stemme til at løbe.

 

  • Min hund kan ikke med andre.

Kan vi løbe med? Reaktive hunde vil som regel reagere positivt på canicross. Der løbes med afstand så hunden har sit “personlige rum” og alle løber i samme retning. Der sker typisk noget mentalt med hundene, når de har løbet med andre hunde et par gange: Der opstår en flokfølelse og accept af de andre hunde. Vi har flere reaktive hunde, som fungerer virkelig godt med canicross, og som også i andre sammenhænge har fået en bedre accept af andre hunde.

 

  • Gør løb min hund "kulret"?

Ensidig løbe/konditionstræning er ikke ønskeligt for hunden, da den har brug for både mental og fysisk træning. Så jeg anbefaler altid at kombinere forskellige typer træning. I modsætning til fx ren løb (fx ved siden af cykel på vej) så giver canicross dog både konditions- og styrketræning samt en del mental træning også, da hunden fx også skal være opmærksom på løberens signaler, forholde sig til omgivelser, forskelligt terræn, andre hunde osv.

 

Håber vi ses i løbeskoene.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage